Hur många Mb tar Friluftskartan?

Hej!
Ni som redan har Garmins gps:ar, kan någon vänlig själ tala om hur stor plats friluftskartan tar i GPS:n.
Kan man avinstallera kartor eller sitter de kvar permanent i GPS:n?

Intressanta frågor då garmin inte har utbyggbart minne.
 
Det beror ju på hur stort område du vill ladda in, förstås.

För att ge ett exempel, kan vi ta den viktigaste delen av Sverige (Skåne, alltså). Det tar ungefär 10.7 MB. Jag skriver "ungefär", för man klipper ut fyrkanter som man vill ha med, och de stämmer inte med landskapsgränserna.

Du kan byta ut de inladdade kartorna mot en ny uppsättning när som helst.

Anders
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

avslutad210712

Gäst
Har en Garmin 60CS och i den får jag in området som avgränsas (ungefär) av strax ovanför Riksgränsen i norr, Kiruna i öster, Norska gränsen i väster och nedanför Kvikkjokk i söder. Kommer inte ihåg exakt hur mycket minne det går åt då men minnet var i alla fall inte fullt. Man kan säga att man kan vandra en helg i alla fall på det området *L*.
 
Hela område 1 dvs västra delarna västra Norrbotten och Lappland tar 57,3 Mb. En 60C har 56 Mb för kartor så nästan hela område 1 ryms i 60C.

Bertil
 
Hur långa vandringar gör du egentligen?

Nilea; sa:
Ok, tack då vet jag. man behöver mycket minne med andra ord :)
Tänk efter om du verkligen behöver en hel friluftskarta inladdad på en gång. Även om du har för vana att vandra på riktigt långa turer så borde det ta en god stund innan du vandrat av kartan. Och då har du knappast varit på varenda kartsegment utan skulle kunna hoppa över att ladda en del av dem dit du i förväg vet att du garanterat inte skall.

Varje Garmin-karta är uppdelad i många smådelar och man kan alltså helt fritt välja ut bara de delar man behöver för varje tur. Kommer man bara hem till datorn emellan så väljer man helt nya kartor för nästa resa.

Om man använder GPS:en i fordon på vägarna så kan det däremot i vissa fall vara svårt att få 56 MB att räcka till men även där kan man spara en hel del med lite selektiv inladdning av kartor. Om man t.ex. skall köra bil mellan Stockholm och Malmö behöver man kanske inte detaljerade kartor inladdade längs precis hela sträckan där man ändå håller sig på huvudvägarna. Om man har en europeisk grundkarta fungerar det ändå att använda autorutt på en sådan resa även om man bara laddat in detaljerade kartor för de två städerna.

Förra året körde jag omkring 5 dagar i Norge med en GPS med bara 19 MB minne och med selektiv inladdning av kartor var det inte på många ställen jag skulle behövt mer täckning. Naturligtvis krävs det då att man i förväg har en aning om vart man tänkt sig och inte låter slumpen styra vägvalet i varje korsning.
 
Läs mer om Froluftskartan innan du köper

För att du ska ha rätt förväntningar på Friluftskartan kan det vara klokt att läsa några av de många inlägg som finns här på utsidan. De flesta är ganska negativa men det finns även de som är nöjda. Läs och bilda dig en egen uppfattning.

Friluftskartan är idag det enda alternativet för den som vill ha en topografisk karta över Sverige i sin Garmin GPS.

För den som har en Magellan lär det alldeles i dagarna komma en topografisk karta.
 
1 MB

När du köper Friluftskaratan så får du ett program som heter Mapsource med vilket du bland annat laddar ned kartrektanglar till GPSen.

Varje sådan rektangel tar ca 1 MB. Det går att ladda ned både vägkartrutor och topografiska kartrutor samtidigt men varje gång du laddar ned rutor till GPSen så försvinner de kartrutor du tidigare laddat ned. Det ända som ligger där jämt är baskartan.

Rutornas storlek IRL varierar beroende på hur mycket de innehåller i form av topografi och vägar. Rutor med mycket vatten och inga städer är betydligt större än t ex rutor i närheten av Göteborg eller Stockholm.

Pelle Rindars tips är bra om du har en GPS med lite minne.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips