Hur görs frystorkat?

Hej jag undrar bara kort och gott hur gör man igentligen frystorkad mat rent praktiskt? är det något man skulle kunna göra själv? I så fall finns det ju lite pengar att tjäna. //Alex
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Feta livsmedel som glass går bäst att frystorka. Torra som köttfärssås lämpar sig bättre för torkning i torkugn.
Att frystorka på riktigt kräver både låg temperatur och lågt tryck, m a o inget för amatörer.
 
johankse; sa:
Att frystorka på riktigt kräver både låg temperatur och lågt tryck, m a o inget för amatörer.

Instämmer. Men det skulle nog finnas marknad för en liten hemmafrys med vakuumpump för hemmatillverkning av frystorkad mat för eget bruk. För oss som har elvärmda hus skulle driftskostnaderna för en sådan frys vara obefintliga under vintern. På samma sätt som nu för den vanliga frysen och kylen.
 
Det finns labbfrysar med undertryckkammare som säljs kommerciellt. Men både investeringsnivån och driftkostnaderna gör de synnerligen tvivelaktiga i hobbysammanhang.
Men precis som ismaskiner går in genom frysskåpsdörren i köket kan givetvis hemmapularen skaffa sig sin egen frystorkmaskin, sålänge som hobbyn får fylla och kosta...
 
johankse; sa:
Feta livsmedel som glass går bäst att frystorka. Torra som köttfärssås lämpar sig bättre för torkning i torkugn.
Att frystorka på riktigt kräver både låg temperatur och lågt tryck, m a o inget för amatörer.

Jag kan inte förstå det där med glass. :)
Tar man med sig sin frystorkade glass på fjället, fyller på kallt vatten i ZIP-påsen och vipps så har man glass..? :cool:
 
Själv använder jag frystorkad glass som en efterrätt i nykokt kaffe. Kan ge en fin avrundning till middagen. Men jag vet de som brukar det med frystorkade bär och på kex...bara fantasin sätter gränser....

go tur
 
agathon; sa:
johankse; sa:
Din frys är en fenomenal torkmaskin. Bred ut på gladpackfilm eller smörpapper och frystorka. Glöm inte att frosta av!

menar du att man skulle kunna frystorka i sin egen helt vanliga frys och få ett bra resultat!?

Jag trodde att det generellt är rätt fuktigt i en frys (en massa is i kristall/gas-jämvikt), men om man, som johankse säger, avfrostar först så bör det bli torrare atmosfär där (och ännu mer om det man frystorkar är det enda som finns i frysen!).
 
johankse; sa:
Själv använder jag frystorkad glass som en efterrätt i nykokt kaffe. Kan ge en fin avrundning till middagen. Men jag vet de som brukar det med frystorkade bär och på kex...bara fantasin sätter gränser....

go tur

Låter hur gott som helst.
Men är glassen som sega bitar då? Ungefär som gammal frusen glass kan bli..?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips