Hur görs frystorkat?

Hej jag undrar bara kort och gott hur gör man igentligen frystorkad mat rent praktiskt? är det något man skulle kunna göra själv? I så fall finns det ju lite pengar att tjäna. //Alex
 
Feta livsmedel som glass går bäst att frystorka. Torra som köttfärssås lämpar sig bättre för torkning i torkugn.
Att frystorka på riktigt kräver både låg temperatur och lågt tryck, m a o inget för amatörer.
 
johankse; sa:
Att frystorka på riktigt kräver både låg temperatur och lågt tryck, m a o inget för amatörer.

Instämmer. Men det skulle nog finnas marknad för en liten hemmafrys med vakuumpump för hemmatillverkning av frystorkad mat för eget bruk. För oss som har elvärmda hus skulle driftskostnaderna för en sådan frys vara obefintliga under vintern. På samma sätt som nu för den vanliga frysen och kylen.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Det finns labbfrysar med undertryckkammare som säljs kommerciellt. Men både investeringsnivån och driftkostnaderna gör de synnerligen tvivelaktiga i hobbysammanhang.
Men precis som ismaskiner går in genom frysskåpsdörren i köket kan givetvis hemmapularen skaffa sig sin egen frystorkmaskin, sålänge som hobbyn får fylla och kosta...
 
johankse; sa:
Feta livsmedel som glass går bäst att frystorka. Torra som köttfärssås lämpar sig bättre för torkning i torkugn.
Att frystorka på riktigt kräver både låg temperatur och lågt tryck, m a o inget för amatörer.

Jag kan inte förstå det där med glass. :)
Tar man med sig sin frystorkade glass på fjället, fyller på kallt vatten i ZIP-påsen och vipps så har man glass..? :cool:
 
Själv använder jag frystorkad glass som en efterrätt i nykokt kaffe. Kan ge en fin avrundning till middagen. Men jag vet de som brukar det med frystorkade bär och på kex...bara fantasin sätter gränser....

go tur
 
agathon; sa:
johankse; sa:
Din frys är en fenomenal torkmaskin. Bred ut på gladpackfilm eller smörpapper och frystorka. Glöm inte att frosta av!

menar du att man skulle kunna frystorka i sin egen helt vanliga frys och få ett bra resultat!?

Jag trodde att det generellt är rätt fuktigt i en frys (en massa is i kristall/gas-jämvikt), men om man, som johankse säger, avfrostar först så bör det bli torrare atmosfär där (och ännu mer om det man frystorkar är det enda som finns i frysen!).
 
johankse; sa:
Själv använder jag frystorkad glass som en efterrätt i nykokt kaffe. Kan ge en fin avrundning till middagen. Men jag vet de som brukar det med frystorkade bär och på kex...bara fantasin sätter gränser....

go tur

Låter hur gott som helst.
Men är glassen som sega bitar då? Ungefär som gammal frusen glass kan bli..?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips