Hård hud & valkar: Bra eller dåligt mot skavsår?

Efter årets första flerdagarsvandring sitter jag här och luckrar upp Compeedplåstrerna i fotbad för att kunna avlägsna + punktera utan att hudflås. Min kompis fötter var värre ändå, så under tiden roar jag mig med att läsa samtliga gamla Utsidan-trådar med tips mot blåsor och skavsår.

Förutom den rent uppenbara hjälpen (bra skor, strumpbyten, vädring, ta inte ut kompisen som inte vandrar men tycker att "det skulle vara mysigt i skogen" på 22 km som en första dagsetapp) funderar jag på vad man ska göra med hård hud. Det känns som att jag läser två sorters råd: Vissa mjukar upp, filar, smörjer och pudrar sina fötter, och säger att dom undviker skavsår. Andra tar lite blåsor först och går på tills fötterna härdats, och säger att dom undviker skavsår.

Flest folk med problemfötter verkar prova det förra, men spontant skulle jag ha gissat på det senare, och att valkar & hård hud är hud som står emot just skav. Mina egna fötter är väl halv-hårda på slitpunkter som tår och hälar och jag har tänkt att dom borde hårdna: Borde jag mjuka upp dom istället, alltså?
 
Ju mjukare dina fötter är ju smidigare är ditt skinn och då blir det inte lika varmt som det krävs för en blåsa. Så tvätta, mjuka upp, fila och smörj dina fötter. Tvätta din strumpor ofta och lufta samt torka dina skor och innersulor så kommer du att gå med minsta möjliga problem, långt.
go tur
 
Hur man tar hand om sina fötter är mycket personligt, allas fötter är olika.
Några saker jag själv gör är:

- Klipp inte tånaglarna samma dag som vandringen börjar, vassa kanter och ev skador av att man klippt lite för kort kan orsaka rejält ont!.

- Skorna ska vara väl ingångna på kortare turer som sedan blivit längre, detta för att forma skon/kängan efter foten och vänja foten vid kängan. Sedan märker du hur foten och kängan beter sig mot varandra, foten kan "Växa" under en dagsvandring! Använd också strumpor du är van vid och satsa inte på helt nya, en söm som är vass eller ligger "fel" är inte skönt.

- Kan man byta strumpor, tvätta fötterna i kallt vatten under dagen är det ett plus, se bara till att fötterna är torra och inte få in sand och annat i strumporna när du är klar, det kan sabba resten av dagen/vandringen!

På kvällen ta hand om skorna, byt gärna till något annat i lägret, flipp-flopp väger inte mycket.
Gör rent skorna, se till att de torkar om det går, är det skin/läder sköt efter tillverkares anvisning. OBS! torka aldrig vid eld!

Ha gärna flera strumpor och tvätta upp dem vart efter, häng på ryggan för och torka, Y3 funkar i kallt vatten.

Finns säkert mer!
 
Fothyvel

Om man inte orkar fila sina fötter (fotfilar är värdelösa enligt mitt tycke) men vill göra en riktig fotrenovering i egen regi och på kort stund så finns det en fantastisk liten mojäng att "hyvla" bort tjockt skinn med. Ett verktyg med fastspänt rakblad som hyvlar tunnt, en riktig kanonpryl. Jag har aldrig lyckats skära för djupt. Fötterna blir som nya. Bör göras någon vecka innan man ska iväg och belasta fötterna.
 
Fotfil av den modell som apoteken säljer fungerar bäst när fötterna är nytvättade. Filar man regelbundet så är fotfil grejen.
Med skinnhyvel kan energiska ta för mycket, då blir det till att sitta på baken till foten läkt igen. Så alla fotvårdare rekommenderar inte fothyvel.
IMHO är fil enklare att bruka rätt.
 
...fiskpedikyr?

Ha ha, jag hade nog inte spontant satt något som heter "hyvel" mot mina stackars fossingar. Men så farligt med hård hud har jag heller inte, en fotfil bör nog duga (när blåsorna väl lagt sig). :)

Yuss, nästa vandring blir det rast varje timme med vädring, bytning, smörjning, pudring!
 
sitta kvar?

Efter årets första flerdagarsvandring sitter jag här och luckrar upp Compeedplåstrerna i fotbad för att kunna avlägsna + punktera utan att hudflås. Min kompis fötter var värre ändå, så under tiden roar jag mig med att läsa samtliga gamla Utsidan-trådar med tips mot blåsor och skavsår.


Ska inte compeed sitta kvar till de ramlar av själva?
och punktera blåsor ökar risken för infektioner även om jag själv också gillar att göra nålstick i kanten, trycka ut vätskan och låta blåsan växa fast igen under plåster/compeed eller motsv.

Men jag tror compeed rekommenderar att få sitta kvar tilsl de ramlar av själva.

/Patrik
 
Ska inte compeed sitta kvar till de ramlar av själva?
och punktera blåsor ökar risken för infektioner även om jag själv också gillar att göra nålstick i kanten, trycka ut vätskan och låta blåsan växa fast igen under plåster/compeed eller motsv.

Men jag tror compeed rekommenderar att få sitta kvar tilsl de ramlar av själva.

/Patrik
Compeed må rekommendera, men när plåstrets ytterkanter själva bestämt sig för att ramla av halvvägs och förena sig med strumptyget, samtidigt som mittenbiten sugit sig fast som en igel på toppen av blåsan som växt till en druvas storlek och till hälften tittar ut under plasten... Då jävlar åker det av! ;)

Jag punkterar blåsor som är stora, sitter illa, gör för ont och/eller riskerar att spricka. Svabbar med alkogel + på med nya plåster: Av de sex bjässar jag fick nu har jag punkterat tre, och dom har läkt snabbast och enklast. För mina fötter funkar det.
 
6 blåsor på 22 kilometer..? Då skulle jag fundera på att köpa nya kängor eller tejpa fötterna tills nästa gång.
 
Jag använder alltid "Sportslick - skavsårssalva" när jag vandrar. Nu drabbas inte jag av skavsår på hälarna men väl på tårna. Sedan jag började med skavsårssalvan så råkar jag inte ut för något alls.
För min del är det definitivt mjuka fötter som gäller. Mjuk hud är mer följsam medan hård hud efter ett tag börjar glida mot skinnets insida. Vilket bidrar till ännu fler blåsor.
En polare trodde också på hård hud tills jag sa till honom, inför en vandring, att han skulle fila, smörja och verkligen ta hand om sina fötter. Resultatet med mjuka fötter var avsevärt mycket mindre blåsor. Numera kör han också med skavsårssalva och slipper därmed också blåsor.

Kör man med kängor, sommartid, och drabbas av blåsor så är en tänkbar anledning att det blir för varmt i kängorna. Själv kör jag alltid med låga skor utan någon form av membran.

Bra strumpor som håller fötterna torra och svala är också viktigt. Jag kör alltid med två par strumpor. Innerst ett par i Coolmax, som håller fötterna torra och svala, och utanpå dessa ett par tunna, tunna nylonstrumpor. Två par strumpor bidrar till att glidningen skapas mellan strumporna istället för mot foten. För vissa resulterar detta till färre skavsår.

//Peter
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.