Gasbehållare på flyg

De gånger jag har flugit stå står det I facken ovanför huvudet att man inte får ha väskor där.

Sen att folk släpar med sig så mycket grejer att de inte får plats under stolen är ett problem för flygbolagen. Det finns faktiskt regler för hur mycket handbagage man får ha.

Här är t.ex. från FAQen på SAS hemsidan:

4. How much cabin baggage can I bring?

The maximum permitted weight is 8 kg (18 lb) and the maximum permitted linear dimensions are 55x40x23 cm (22x16x9 in). The sum of these dimensions per piece may not exceed 115 cm (45 in). Infants, not entitled to a seat, are not entitled to any cabin baggage. Passenger travelling in Business Class on Intercontinental flights are entitled to two pieces of cabin baggage at a maximum weight of 8 kg (18 lb) each. This is also valid on inbound/outbound connecting flights, all classes.

Detta verkar även gälla andra flygbolag.
 
Hur mycket handbagage man får ha är inte i första hand en säkerhetsfråga, förutsatt att allt bagage går att stuva så att det inte blockerar gångar och nödutgångar. Bolagen har lite olika regler. Exempelvis Ryanair försöker aktivt få folk att checka in mindre och ta mer handbagage. De har höjt gränsen till 10 kg. På andra bolag får man i affärsklass i allmänhet ha mer än i turistklass. Oftast brukar de inte bry sig i turistklass heller om man har flera väskor.

Johannes
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Farligt gods enligt internationell lag.

Det är olagligt och straffbart att föra ombord farligt gods tex gastuber på flygplan utan att deklarera det enligt dom rutiner som finns enligt internationell lag, uppsatta av FN och IATA.

Inget som en privatperson klarar själv dessutom skulle det kosta ca 2000 Sek att skicka 1 tub till UK med flyg.

Kolla på http://www.iataonline.com

Köp på plats.

Stefan
 
energiinnehåll....

nermander; sa:
Om nu spritflaskor vore lika farliga som gasbehållare, hur kommer det sig att de inte är märkta med varningar om att "behållaren får ej utsättas för värme" osv?

Om det börjar brinna nånstans och det finns gasflaskor där så spärras ett stort område av på grund av explosionsrisken, men om det finns spritflaskor i branden brukar det väl inte bli särskilt stora avspärrningar?

Sen är det ju så att bara för att de tillåter en sak så är det inte grönt att tillåta allt annat. Det som de tillåter är sådant som antagligen skulle vara alldeles för svårt att hålla efter. Ju fler farliga saker man tillåter desto större blir risken att något händer.


Energiinnehållet är ju betydligt högre i en gasflaska som ju är tillverkad just för att så kompakt som möjligt innehålla så stor mängd energi som möjligt.
Gasbehållaren är inte gjord för att tåla vilka tryckändringar som helst, sannolikt inte att åka från 0 till 10km och tillbaka till 0 m över havet.
En flaska dricksprit är till för att husera dryck som någon önskar inmundiga och (drick-)sprit har ett helt annat energiinnehåll än gas till gaskök, därav de olika avspärrningarna vid brand.


Ett annat tämligen ofarligt experiment man kan ägna sig åt under nsäta flygtur ät att ta med sig en 0,5 liters petflaska som man öppnar när man är uppe på planets marschhöjd (ej kolsyrad dryck rekommenderas). Stäng sedan korken och låt vara stängd till landning och titta hur flaskan komprimerats.

Enligt mina ovetenskapliga undersökningar vid inrikes flyg med SAS och en Suunto Vectorklocka så är atmosfärstrycket i kabin motsvarande 2000möh då man flyger på marschhöjd 8-10000 m. Vet inte vilka plan som har trycksatta bagageutrymmen men jag tror det är ovanligt.

Flygresor utan gasbehållare tack! Det finns en anledning till de flesta reglerna.

/Patrik, som har det trångt för fötterna kring datorn
 
anledningen att man inte får ha gasbehållare är mig veterligen för att man enkelt kan göra en bomb av den. Kul att ni pratar om brandfara när flygbränsle är något av det mest explosivt brandfarliga som finns.
 
Siven; sa:
anledningen att man inte får ha gasbehållare är mig veterligen för att man enkelt kan göra en bomb av den. Kul att ni pratar om brandfara när flygbränsle är något av det mest explosivt brandfarliga som finns.

Du anser följaktligen att flygbränsle ska förbjudas på flygningar? :p

Det är ju en viss skillnad på gastuber i bagaget och bränsle i tankarna. Bränslet har flygbolaget exakt kontroll över, och det förvaras dessutom i för ändamålet avsedda utrymmen.

Om förbudet (bara) berodde på att man kan bygga bomber, så borde det vara helt okej att ha gasbehållare i huvudbagaget, dvs inte i handbagaget inne i kabinen. Jag antar att det dock inte heller är tillåtet, så någon form av fara finns nog där också.

MvH
 
Lite upplysningar i debatten:

Boeing 737, MD80, SAAB 340/2000, Fokker 50 dvs alla vanliga flyg på svensk inrikes har trycksatta lastrum.


En gasflaska kan ganska lätt penetreras av annat (spetsigt) bagage. Det är inte alla som bara packar kläder i en hård Samsonite. Ett solparasol gick igenom lastrumet in i hjulhuset på en B-737 nyligen.

Att ta med en gasflaska på flyget är idiotiskt. Betydligt värre än en skvätt t-sprit som är kvar i en behållare. På ett flyg kan ganska mycket vara farligt. En plastbox med tändstickor och plån "exploderade" under lastning på Arlanda för några år sedan. Väskan kastades ut ur lastrummet, hade det varit under flgygning kunde det gått illa.

flygbränsle "jet a-1" är inte speciellt brandfarligt. Det måste vara över 30c varmt för att antändas av öppen låga (flammpunkt).
 
millimeter; sa:
Du anser följaktligen att flygbränsle ska förbjudas på flygningar? :p

Det är en vild chansning från min sida, men jag är ändå nästan helt säker på att detta är en felaktig slutsats. Siven menar nog inte så. Fast jag kan ju ha fel.
 
Nu är det ju så att det bränsle som tankas i planen är nödvändigt för deras funktion.

Man måste alltid bäga nytta mot fara.

Man kan ju t.ex. tycka att det borde vara förbjudet att sälja produkter som kan ge en elektrisk shock som är så kraftig att den kan döda. Men såna produkter finns, nämligen defibrillatorer. De används ju då vid kammarflimmer eller hjärtstillestånd där man anser att nyttan överstiger faran. Att använda en defibrillator på någon är livsfarligt, men det är ännu mer livsfarligt att INTE använda den på någon som har kammarflimmer.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips