Går det att torka köttfärs i gasugn?

Börjar bli lite trött på att åka över till morsan för att torka köttfärsen så jag funderar på att testa hemma i gasugnen. Tänkte bryna köttfärsen två gånger innan det skall in i ugnen.

Men nu är det så att ugnjäveln går inte att ställa in på under 150 grader.

Någon som har provat om det fungerar. Kanske om man har luckan helt öppen?
 
crazy; sa:
Börjar bli lite trött på att åka över till morsan för att torka köttfärsen så jag funderar på att testa hemma i gasugnen. Tänkte bryna köttfärsen två gånger innan det skall in i ugnen.

Men nu är det så att ugnjäveln går inte att ställa in på under 150 grader.

Någon som har provat om det fungerar. Kanske om man har luckan helt öppen?

Jag tänkte prova,men kom överens med mig själv om att det inte skulle fungera.Det blir för varmt ändå,iaf med den gas-spisen jag hade.Det som funkar,dessutom väldigt bra om du vill kunna torka hemma är att bygga en själv.Det som behövs är en Kupe' värmare,kartong och lite hönsnät.Det finns beskrivet lite överallt på nätet,sök och du skall finna.


peter
 
Luftväxlingen är viktigare än värmen, det fungerar utmärkt med fläkt eller kupévärmare

http://www.utsidan.se/mat/kokbok/tork.html

Modellen som är byggd på flyttkartong passar kanske bättre till stora volymer, t ex till att torka svamp. Vill man torka tillagad mat så kan man minska ner ytan.

tork.jpg
 
Vi har redan en avfuktningsmakin i våra hem.
Det glömmer vi oftast bort.
Nu pratar jag om kylskåpet.

Jag brukar marinera köttbitar i 2-3 dygn.
Ibland så röker jag dom i tältkåtans rököpppning.
Sedan torkar jag dom några timmar i ugnen på 75c med luckan på glänt (träslev i mellan).

Slutligen får köttbitarna ligga på en bricka i kylskåpet och sluttorka.

Kylen är grym som avfuktare.
Om jag glömmer bort att kött ligger på tork så blir det helt genomtort och svårätet. (mumievarning) :)

Så jag föreslår att du brer ut din brynta färs på en bricka i kylen och låter den torka sig lagom för dina äventyr.

Lev väl!
Patrik
 
chinerunner; sa:
Så jag föreslår att du brer ut din brynta färs på en bricka i kylen och låter den torka sig lagom för dina äventyr.

Lev väl!
Patrik

Tyvärr så jag ett sånt där minikylskåp. Planen nu är att köra i gasugnen med öppen lucka och en fläkt utanför som blåser ut varmluften. Men det få bli en svalare dag än idag. :)
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Jag körde i ugnen typ 5 timmar med värme på där temperaturen var ganska låg med luckan öppen och fläkt. Sen lät jag den stå i ugnen i två omgångar med värmen avstängd och glippa i ugnen i kanske 10-15 timmar sammanlagt.

Köttfärsen verkade bli torr och krispig trots den korta tiden. Jag stekte den två gånger och finfördela den till små korn eftersom.

Löken å andra sidan blev inte klar. Den är forfarande segt mjuk.

Tror ni löken kan orsaka problem med magen?

Jag plockade bort de största bitarna och har lagt det i frysen. Bakterier borde väl trots allt inte vara stormförtjusta i fräst lök som torkats i 15 timmar.

Sammanlagt var det +2 kg köttfärs, tomatpure och lök som torkades ned till 500 gram. De torde knappast vara mycket vatten kvar.
 
Jag har samma problem som du; min ugn levererar som minst en värme på 150 grader. Mina försök att torka just köttfärs förra sommaren gick inget vidare. Köttet blev "tillagat" snarare än torkat och fick en pikat bränd smak.
Har du smakat på ditt kött?

/Henrik
 
plattfot; sa:
Jag har samma problem som du; min ugn levererar som minst en värme på 150 grader. Mina försök att torka just köttfärs förra sommaren gick inget vidare. Köttet blev "tillagat" snarare än torkat och fick en pikat bränd smak.
Har du smakat på ditt kött?

/Henrik

Jora. Jag provade igår med pasta. Det fungera bra.

Det var bara ljumet i ugnen längst upp.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips