Fryspåsar eller vacuumförpacka mat?

Hejsan,

Ska iväg på ca 8 dagars vandring,och funderar på hur man bäst förpackar maten.

Hade tänkt blanda ihop olika torra varor som snabbris/couscous med olika andra torrprodukter av bla blåband och knorr. Dvs inget som jag torkat själv,men som är torkat,ja ni fattar ;)
Och till detta då använda bla ölkorv.

Så till frågan. Funkar det fint att göra matportioner och ha i fryspåsar,eller är det bättre att vacuumförpacka?

Visst,man hittar vacuummaskiner för ca 500 kr,men man får väldigt många påsar för denna summa med..

Sen kanske det är smidigare med vacuumförpacning,då man lär ha med sig nötter osv..eller har ni detta i påsar med?
(Risken finns kanske att fryspåsarna inte håller,och man har 5 dagars maträtter utspritt i väskan/ i en större påse....)

Hur gör ni gott folk? :)
 
ziplock

Jag använder ofta ziplock-påsar, det finns olika märken, vanligast är nog Toppits.
Det är enkelt förklarat en plastpåse med en dragkedja att stänga den med.
Dessa passar utmärkt för ditt bruk, det finns som en liter eller fyra liter. (Andra märken kan ha andra storlekar.)
De små passar utmärkt för portioner, du har möjlighet att koka upp vatten och hälla rätt i påsen och låta det dra i den, eller töm påsen i grytan med vatten om du vill använda samma påse många gånger.

Torkar du mat själv istället för att använda torrvaror ökar vacuumpackning hållbarheten, men det ska inte behövas till ditt tänkta användningsområde.

Fördelar framför vanliga fryspåsar är att dessa har något tjockare plast än de flesta vanliga påsar och håller därmed bra, dessutom är de enkla för nötterna, öppna dragkedjan, ät, stäng dragkedjan och så har du en förseglad påse.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Ok,tack för svar =)

Trodde man var tvungen att ha en speciell sorts plast (som inte är skadlig),om man hade tänkt tillbereda maten direkt i påsen. Men detta kanske funkar fint då :)

Så tex att bara hälla varmt vatten över en mix med mannagryn och mjölkersättning ska tex funka? Eller behövs kastrull till detta?
Likadant är det ju med ris,som ska kokas ca 3 minuter...Men det kanske funkar i påsen det med?
Hade ju varit toppen i så fall :) Slippa disk :)
 
Så länge det är snabbkokande så fungerar det att bara hälla kokande vatten i påsen, t.ex snabbris, snabbmakaroner, lättkokta havregryn och troligen mannagryn också med mera.
Har det en koktid på ca 3 minuter så ska det gå fint, men tänk bara på att vattnet som svalnar i påsen gör att koktiden förlängs.

Jag brukar göra havregrynsgröt i sådan påse, häller i vatten och ser till att allt av havregrynen blir blött, stänger påsen, isolera den gärna i sovsäck/jacka/fleecetröja eller något liknande.
Efter 5 minuter tar jag fram påsen och rör om, så 5 nya minuter i isolerande plagg. Färdigt att äta.
Det fungerar också utan isolering, men är det en kall och trist dag så är det inte så kul att få äta mat som är pissljummen till slut.
 
Ok,,tack så jättemycket för svar :)

Kommer förpacka allt i portioner i vanliga fryspåsar,och sedan ta med ett par ziplock i väskan, att använda vid de tillfällen där man har dåligt med diskmöjligheter :)

Känns skönt att man slipper köpa en vacuumförpackare,sparar hellre den pengen och lägger på ett bättre kök :)

Tack än en gång. :) utsidan är fantastisk med kunnigt folk och snabba svar,som inte dömer en om man ställer idiotfrågor ;)
 
Jag använder också Toppits fryspåsar/ziplock. Har testat den som LightDan nämner, men också en annan blå fryspåse från Toppits med mer klassisk återförslutning (har för mig det är den med dubbel förslutning). Den är märkt på kartongen att klara vatten upp till 90 grader. Det är troligtvis, som ofta annars, en säkerhetsmarginal på det också. Har iaf inte upptäckt någon tendens till att plasten är på väg att smällta.

Ett tips är att fixa en food cozy till påsen ifall du vill hälla vattnet direkt i påsen. Då håller sig maten varm länge. Mina egna torkade rätter får stå i minst 10 minuter och är fortfarande rejält varma då. Kan du få tag på Thermoreflekt så är det ett bra material att göra en utav. Annars fungerar det hyffsat med bubbelplast eller något annat isolerande och gärna värmereflekterande som Biltemas Snö och Solskydd.

Vacuumpackning kan jag tänka mig fungerar bäst ifall man vill tillaga rätterna i kastrullen istället. Bortsett då från övriga fördelar det ger.
 
(...) Ett tips är att fixa en food cozy till påsen ifall du vill hälla vattnet direkt i påsen. Då håller sig maten varm länge. Mina egna torkade rätter får stå i minst 10 minuter och är fortfarande rejält varma då. Kan du få tag på Thermoreflekt så är det ett bra material att göra en utav. Annars fungerar det hyffsat med bubbelplast eller något annat isolerande och gärna värmereflekterande som Biltemas Snö och Solskydd.
(...)
Skriver under på grytmysarens ("pot cosy") allmänna förträfflighet. Största delen av min matlagning sker genom att de hemmatorkade maträtterna får återvattna och "koka" färdigt i grytmysaren, dit de flyttas efter endast ett kort uppkok. Dramatiskt bränslebesparande, utöver att man får njuta av riktigt varm mat (den brukar fortfarande vara för varm efter 10 minuter i grytmysaren).
Thermoreflekt är bra, men aluminiumytan är inte särskilt slitstark. Byggaffärer brukar dessutom bara sälja hela rullar på tiotals längdmeter, så det gäller att ha tur, när man ber om en spillbit, alternativvt försänkningar i byggbranschen.
Annars är ett tunt uttjänt (eller nytt billigt) ligg- eller sittunderlag av skumplast perfekt att skära till och tejpa ihop till en skräddarsydd grytmysare, som passar perfekt till just den gryta du använder. Den blir mer stryktålig än Thermoreflekt och nästan lika effektiv

Min erfarenhet av zip-påsar är inte lika entydigt positiv som andras i denna tråd. Som engångsförpackning blir de ju rätt dyra - skall de inte återanvändas är det enklare, billigare och mindre skrymmande att bara tejpa igen påsen. Till flergångsanvändning (t ex som snacks-påse under färden) är de inte helt funktionella. Zip-låset är onödigt pilligt att hantera, särskilt med frusna händer och efter att det blivit förorenat av småpartiklar från både maten och omgivningen.
Jag kör numera med vanlig påsklämma avv minsta storlek till sådant som öppnas och stängs ofta (den kläms fast i påskanten för att inte tappas, när påsen är öppen). Påsklämma storlek större funkar lika perfekt som vattentät stängning av sovsäckspåsen och dylikt - enklare, lättare och faktiskt säkrare, än bylsiga och svårhanterliga rullstängningar med kardborre som fastnar överallt.

Bra påsar till sådan hård, torkad mat som annars gärna nöter hål på tunn plast är de sega påsar som frysta grönsaksblandningar brukar säljas i. Ett ännu kraftigare alternativ är Risentas (med flera) nöt- bön- och fröpåsar i olika storlekar. Brukar bli ett försvarligt lager av bägge sorterna över vintern, och mina vänner har slutat förundras över påslagret i min kökslåda ;).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips