Fett i torkad mat?

Som i den färska

Det varken tillkommer eller försvinner något fett när man torkar mat. Det är alltså samma fetthalt som i det färska. Eller menar du färdigköpt? Då gäller det att läsa på förpackningen, det är säkert väldigt olika.

Camilla
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Stekte du i fett?

Det är bäst att steka med så lite fett som möjligt om man skall torka maten. Köttfärs går att steka helt utan.

Camilla
 
Det är väl både bra och dåligt.

Bra för att fett ger energi och bär en del fettlösliga vitaminer och sånt.

Dåligt eftersom fett härsknar efter ett tag.

Det handlar alltså mest om hur länge man tänkt sig att det skall bevaras. Helst ska det väl förvaras fritt från syre om man ska hindre fettet från att härskna (inte helt säker på om det är syre som gör att fett härsknar, men jag tror det). Vakuumförpackat torde alltså vara lämpligast om det är mycket fett i.
 
Alternativ till fet hemkörd mat...

...köp någon fet sås i pulverform och blanda i den hemtorkade maten när du tillagar den ute, så slipper du ev problem med härsknande fett. Fettet i såsen fungerar som smakförhöjare och ger välkommen energi.

Såser som t ex bearnaise är ganska diskreta i smaken och brukar inte påverka hemkryddningen negativt.

J
 
Re: Alternativ till fet hemkörd mat...

joru; sa:
...köp någon fet sås i pulverform och blanda i den hemtorkade maten när du tillagar den ute, så slipper du ev problem med härsknande fett. Fettet i såsen fungerar som smakförhöjare och ger välkommen energi.

Såser som t ex bearnaise är ganska diskreta i smaken och brukar inte påverka hemkryddningen negativt.

J

Nu kan jag vara ute och cykla... Men e det inte så att man tillsätter just fettet i efterhand när det handlar om pulversåser? Vet som sagt inte, har minimal erfarenhet av pulversås... Brukar själv kånka runt på en liten flaska rapsolja. Det handlar oftast om hur länge man skall vara ute och hur mycket man vill bära..
 
Såsa till det

Jag har en dotter som missbrukar bearnaise så jag vet att fettet inte finns i pulvret utan tillsätts efteråt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips