Ett av TUSEN

HJÄLP!

Tänkte köpa ett kök till "vardaglig" vandring alá mörbylångaleden och sörmlandsleden ex.
SOMMARTID SOM VINTERTID!! Vilket kök oheliga vandrare kan ni rekommendera??

ps. jag ÄR prylgalen, så avancerade snygga saker e inget problem =)
 
Trangia med...

Ska du gå prylvägen är det bara en sak som gäller:
Trangia med inmonterad NOVA-brännare. Avancerad, snygg och bra.

Annars är nog Trangia med inmonterad gasbrännare det bästa valet. Och tusen spänn billigare...
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Snow Peak

Hejsan jag kan starkt rekomendera Snow Peak´s bensinkök. Det är bara konstruerat för bensin, vilket ger den optimalaste konstruktionen. Det finns ingen anledning att köra med något annat bränsle i dagens läge, eftersom det inte är svårt att få tag i.
Jag köpte mitt på golbetrotter för 200 euro så det är nog ett kök för prylentusiasten.
Det är ett kök som lämpar sig till alla årstider och förhållanden. Dessuton så kommer det ifrån Japan och därifrån vågar de inte släppa något dåligt.
Men är du ute efter gaskök så kan jag rekomendera Snow Peak´s titan kök, 87g med piesotändare. Funkar ypperligt det med.
Det här är en liten vägledning.

Peter
 
Low-tech

Ett vanligt hederligt trangia med spritbrännare funkar ju det med... Inte så coolt eller avancerat men funkar alltid.
 
Re: Re: Trangia med...

öringen; sa:
Nordesjo; sa:
Ska du gå prylvägen är det bara en sak som gäller:
Trangia med inmonterad NOVA-brännare. Avancerad, snygg och bra.

Vad är Nova för nåt? Var kan man hitta info om den?

http://www.optimus.se/products/nova/

För varianten för trangia har man tagit bort stödbenen och modifierat den lite.

nova.jpg
 
Re: Enkelt är bäst

Kungsörnen; sa:
Triangiakök med gasbrännare. Praktiskt och enkelt att sätta ihop och få igång.

Hur kan man rekomendera gaskök när frågan ställs efter ett kök som ska fungera bra vintertid? Det är väl förhoppningsvis ett välkännt faktum att gasbehållarna som är gjorde till Trangias gasbrännare förlorar väldigt mycket effekt vid temperaturer under -5 grader. Det finns i.o.f.s. MSR's gasflaskor som har en lite bättre blandning (mer isopropan mindre butan om jag minns rätt) som funkar ner till kanske -10 -> -15 grader, men ganska så ofta är det ju kallare än så här i vårt avlånga land.

Vad jag skulle rekomendera är Optimus Nova eller varför inte KAP Arctic, både svenska varianter om man skulle vilja stödja det. Nova är ofantligt lätt att använda, kjan köras på många bränslen med samma munstycke och smidigt att packa ihop m.m. KAP Arctic körs på fotogen och passar endast ihop med Trangia. Info om Nova har du ju redan fått, den förmodligen bästa sidan om KAP Arctic (och andra kök, bränslen m.m.) är gjord av en av utsidans medlemmar, Peter Ask, och finns här: http://www.ess.slu.se/peterask/fri/

En liten varning utfärdar jag för Optimus Omnifuel, eftersom man där bör (för att inte få en i princip okontrollerad låga) byta munstycke beroende på bränsle. Lite fippligt, men vet man vad man ska ha för bränsle under en hel tur och kommer ihåg att byta munstycke så är det ju helt ok.

Hoppas du hittar något som är bra!

/ Nicke

[Ändrat av nickelag 2002-09-06 kl 08:45]
 
Hey Stoveman, har du SnowPeak bensinköket som inte kräver förvärmning på traditionellt sätt? Skulle vara läckert att få veta hur det funkar!

/M
 
Vintersverige knappast 20 minus

"Hur kan man rekomendera gaskök när frågan ställs efter ett kök som ska fungera bra vintertid?"

Inte särskilt svårt när köket skall användas till "vardaglig vandring à la Mörbylångaleden och Sörmlandsleden".
I vilket land har du varit de senaste tjugo åren? ;)

PS. Det är PRIMUS som tillverkar Omnifuel, ingen annan. Men det är lätt att blanda ihop de båda "-imus".
 
Re: Vintersverige knappast 20 minus

Nordesjo; sa:
PS. Det är PRIMUS som tillverkar Omnifuel, ingen annan. Men det är lätt att blanda ihop de båda "-imus".

Jo, minus 20 kanske är lite att ta i, men jag tycker i alla fall att Trangias gasbrännare förlorar mycket effekt när det är runt -5 -10 grader, vilket inte är så ovanligt. Framför allt blir det i princip omöjligt att få ut sistan ur gasbehållaren vilket leder till att man år ta fram konservburksöppnaren och lufta den, eller använda halvfulla gastuber stora delar av sommaren. Kan i.of.s. ha med att min gasbrännare är av den äldre modellen, ca. 7-8 år gammal.


Tjo, visst är det lätt att blanda ihop dem, vet inte hur många gånger jag gjort det i jobbet.

/ Virrpannan Nicke, som snart ska ta och köpa ett Optimus Nova och inte ett Primus Omnifuel...
 
Förvärmning.

Det är bra att vara nyfiken, jag skall förklara hur förvärmningen funkar. Hela principen är som en bilförgasare där både luft och bränsle blandas till en lättantändlig gas. Det hela funkar som så att det följer med en massa luft från bränslebehållaren tillsammans med bensinen ut i brännaren. Det är ett litet vred som man ställer om till "light" i starten. För att efter ett tag ställas om till "cook" när brännaren är varm. Coleman har också den här principen om något annan konstruktion. Men den funkar bra den också.
[Ändrat av stoveman 2002-09-08 kl 15:38]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips