Bubbla i kompass som "kommer och går"?

Har en liten fundering, äger en vanlig Silva orienteringskompass och en liknande suunto. Ganska nya, något år på nacken. Ingen bubbla så länge det inte blir riktigt kallt (kommer vid runt -25). Sen försvinner bubblorna så fort det blir lite varmare, gäller alltså båda kompasserna.

Vanligt problem? Tips på en kompass som gillar livet vid lite kallare temp?
 
en av mina kompasser (silva nåt) uppför sig likadant, men jag har ingen aning om vad det beror på... är också nyfiken.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Lösligheten

av en gas i en vätska beror på trycket i vätskan. Vid högre temperatur blir det högre tryck inne i kompasshuset (kanske beror det på att plasten vidgas mindre än vätskan) och då är gasen löst.

Detta är i analogi med t ex gasbubblor i en läskedrycksflaska efter man släppt på trycket när man öppnat den och dykarsjuka.

(Men temperaturökning minskar lösligheten därför bubblar det i vatten när man värmer upp det redan innan kokning inträffar.)

http://www.his.se/PageFiles/24964/Vatten.pdf se sidan 21/34

Thure
 
Vätskan i kompasshusen är ju knappast vatten, utan något annat. Frågan är bara vad.

Vad det än är så tror jag spontant att luft (eller vad det nu är för gas i kompasshuset) löser sig bättre i detta ämne vid högre temperaturer än vid lägre temperaturer.

En alternativ förklaring kan vara att vätskan expanderar vid värme. Således blir det mindre volym kvar för gasen, som då löser sig i vätskan.
/Niklas
 
alkohol

är det rimligen i kompassen. Men principen för löslighet av gaser borde vara rätt lika.

Thure
 
Tack för alla svar! har också funderat en hel del på synpunkterna angående löslighet osv. Kanske helt enkelt dags att köpa ny kompass, igen :)

Ska upp till abisko-kebb nu, dock inte samma temperaturer, men ska bli spännande om fenomenet visar sig igen.
 
Erfarenheten efter 50 år är att alla "spritfyllda" kompasser lidit av sjukan. Den silva jag kraschade för många år sen doftade nafta lång väg, det brann oxså som nafta.....tyvärr...
Men mina 4 nuvarande silvor har alla vinterbubblor.....det fungerar bra ändå.
Här är det vår och bubblorna är på väg bort.......
 
Jag har samma problem med min Silva. Pratade med en kille i Silvas monter på vildmarksmässan om detta. Summa summarum är detta något som kan uppkomma men bubblan ska då inte vara för stor. Han nämnde storleken av ett knappnålshuvud. I mitt fall finns bubblan kvar även i rumstemperatur och på låg höjd (har fått för mig att höjden också påverkar; gör den det?) och är stor som "navet" i kompassen. I fjällen blir bubblan stor som yttermåttet på kompassnålen där den omsluter "navet", dvs. ungefär 7 mm. Nu blir det garantiärende. Igen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips