Bästa Primus kök???

Jag tänkte ett kök för soloturer(varmt å kalla förhållanden) som man kan använda året runt och som inte väger blyklump i ryggsäcken men som klarar av mycket användning.
Gärna multifuel.

Då kan du ta vilket som helst. Alla kök som nämnts (utom KAP och Hiker) går på både fotogen och bensin och viktskilnaden är inte så stor. Primus MFS och Omnifuel kan ta gas också, men ett dedikerat gaskök är bättre. Om du ska ha det till soloturer kanske du ska kolla på packvolymen, alla kök går inte att få ner i en liten gryta.
 
Jag lägger min röst på Omnifuel.
Använder mitt året runt, mestadels med bensin, och har inga klagomål. Enda nackdelen är att det väsnas en del men det gör å andra sidan att man får vara med om den där öronbedövande tystnaden när man stänger av det....tror inte det finns en enda användare av liknande kök som inte sagt "åhhh, vad skönt!!" när de stängt av sitt kök....ett "åhhh vad skönt-kök", och vem vill inte ha ett sånt?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Mitt OF är bra, men det låter förstås rätt högt. Sen önskar jag att reglerbarheten vore en aning bättre på lägsta effekt. Vredet liksom fjädrar tillbaka när man försöker ställa ner det där sista, och tar man då i lite till, så slocknar köket.

Låter kanske konstigt, men ni som upplevt det vet säkert vad jag menar.
 
KAP-Arctic - och andra bränslen än fotogen

... Alla kök som nämnts (utom KAP och Hiker) går på både fotogen och bensin och viktskilnaden är inte så stor. ...

Nja, faktum är att KAP-Arctics brännare, Optimus "Båtbrännaren", går att förse med bensinmunstycket [märkt G för gasoline] från reservdelssatsen [sats nr 2907] till Optimus 11 Explorer - och då bränner den bensin. Eventuellt att man behöver sandpappra av munstycket lite i bottenändan för att det skall bottna [och täta] i gängan, det fick jag göra. Och om ditt KAP-Arctic är så gammalt som mitt är så kan du även behöva regleringsratten från Optimus Hiker [tror jag det var] eftersom den gamla ursprungliga ratten inte har nyckelgrepp för att lossa/fästa brännarmunstycket i brännarkroppen.

Men jag begiper inte riktigt varför man skulle vilja byta från 'det säkra' fotogenbränslet till ett bränsle som är avsevärt mycket mindre säkert; ett bränsle som är explosivt [i utläckt och självförgasad form] och lättantändligt [i de flesta former och temperaturer]... Fotogen finns det gott om, och det är enkelt att få tag i! Skulle [mot förmodan!] det visa sig omöjligt att finna fotogen så duger dieselolja, flygfotogen, lampolja nästan lika gott - se bara till att förvärma ordentligt!
[Med A-munstycket (alkohol-) från ovannämda reservdelssats så ska det visst gå att köra KAP-Arctic på T-doja också, men det har jag aldrig provat. Jag håller mig till Statoil Blå, den duger gott för mig i alla lägen.]
 
Stora

kastruller går att köra på Trangia med KAP (Optimus brännare eller den portugisiska kopian, optimusbrännaren som orginalKAP hade tillverkas ej längre) om man skruvar i tre stycken skruvar underifrån med mutter upptill i undre vindskyddet som kastrullen kan vila på och inte använder det övre vindskyddet. Finns berört i en äldre tråd där Bengt Sandborgh ger det tipset.

Anledningen till denna lösning är att värmeöverföringen mellan brännare och kastrull blir mycket bättre med kastrullen lågt placerad över brännaren.

För övrigt torde gas vara ett bra alternativ till fotogen och bensin sommartid. Trangia är lite tungt och stort om man är ensam.

Finns en översikt över en stor del av köksmarknaden i senaste numret av patrullscouternas tidning.

Thure
 
Det där med Miltifuel användning är en iallt väsentligt överskattad egenskap. Fotogen på vintern och gas på våren-sommaren-hösten funkar väl för de flesta. (Bensin är nära den pyrotekniska avdelningen och T-noja har för lite kräm i sig....) MSR Pocket Rocet är svårslaget för det senare. Eftersom du nu specificerat dig får jag föreslå ett MSR Wisperlight Int eller ett GTX för vintern. Det gäller i praktiken att det blir varmt och att det inte är mickligt när man står med is i skägget och fumlar i tumvantarna.
Min 50öring i ämnet. Inte Primus men välfungerande.
//J
 
Det där med Multifuel användning är en iallt väsentligt överskattad egenskap. Fotogen på vintern och gas på våren-sommaren-hösten funkar väl för de flesta. (Bensin är bra nära den pyrotekniska avdelningen och T-noja har för lite kräm i sig....) MSR Pocket Rocet är svårslaget för det senare. Eftersom du nu specificerat dig får jag föreslå ett MSR Wisperlight Int eller ett GTX för vintern. Det gäller i praktiken att det blir varmt och att det inte är mickligt när man står med is i skägget och fumlar i tumvantarna.
Min 50öring i ämnet. Inte Primus men välfungerande.
//J
 
Du har fått massor av bra argument för olika kökslösningar nu tycker jag ;) Att fråga fler gånger gör di knappast klokare heller .. dags att ta ett beslut utifrån de behov du ställt upp för dig och dina turer.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips