Alternativ till plastpåsar.

Jag söker alternativ till plastpåsar att ta med maten i. Jag tycker att maten som förvaras i plastpåsar blir ganska så saggig.
Jag torkar min mat själv och upplever inte alls att det är så. Jag torkar tills det är torrt och förvarar i fryspåsar, som jag har i en kakburk i ryggsäcken...eller glassburk...eller som förra året, i en burk där det varit bollar av fågelmat.
Vilken typ av mat blir saggig?
 
Jag tycker det mesta blir saggigt, men det är kanske bara jag som upplever det så.
Menar du verkligen att torkad mat blir saggig? Det måste i så fall bero på att det blir fuktigt inne i påsarna, och det kan ske på två sätt:
  1. Uppenbart:
    ...att påsen inte håller tätt. Hur försluter du dem? Enkla zip-påsar håller inte alltid tätt, om det kommit lite skräp/damm/matkorn i fårorna, och det är lätt hänt. Jag tycker själv det funkar säkrare med små påsklämmor på vriden och u-vikt öppning, men jag portionsförpackar inte maten - det skulle bli alldeles för många klämmor :)

  2. Mindre uppenbart, men vanligt:
    ... att man förpackat den torra maten vid en högre temperatur än den sen förvaras i. Varm luft kan innehålla mer vatten i ångfas. När den sen blir kall, kondenserar överskottet (som den kalla luften inte kan innehålla) inne i påsen, och den torra maten blir just "saggig".

    Detta händer t ex när man vill frysa in sin torkade mat, men har förslutit påsen i rumstemperatur. Frys in i ett öppet kärl, och förslut (snabbast möjligt) först när innehållet frusit klart. När du sen ska tina, öppna inte förpackningen förrän allt fått rumstemperatur igen - annars blir det kondens på den kalla maten.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Menar du färskmat? Typ mackor? Nu äter jag inte bröd längre, men när jag gjorde brukade jag slå in mackan i lite hushållspapper innan jag stoppade den plastpåse eller -burk. Du suger papperet snarare än brödet upp fukten.
 
Lycka till med kuvert av bakpapper och strutar av smörgåspapper.
Det finns ju sån där vaxad textil som är hippt ha ha istället för plastfolie över bukar i kylen. Ska visst vara rätt lätt och göra själv. Men det är ju också om det gäller mackor. Menar Jazzy blöt mat, som en gryta, skulle jag nog ta en burk snarare än en påse.
 
Menar du färskmat? Typ mackor? Nu äter jag inte bröd längre, men när jag gjorde brukade jag slå in mackan i lite hushållspapper innan jag stoppade den plastpåse eller -burk. Du suger papperet snarare än brödet upp fukten.
Just så förvarar jag bladgrönsaker och färska kryddörter hemma - en hoprullad tjock pappersservett e.d. som fuktbuffert i tvåliters glasslådor :)

Går såklart att tillämpa även på (färsk/fukthaltig) utflyktsmat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips