Alternativ till plastpåsar.

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag söker alternativ till plastpåsar att ta med maten i. Jag tycker att maten som förvaras i plastpåsar blir ganska så saggig.
Jag torkar min mat själv och upplever inte alls att det är så. Jag torkar tills det är torrt och förvarar i fryspåsar, som jag har i en kakburk i ryggsäcken...eller glassburk...eller som förra året, i en burk där det varit bollar av fågelmat.
Vilken typ av mat blir saggig?
 
Jag tycker det mesta blir saggigt, men det är kanske bara jag som upplever det så.
Menar du verkligen att torkad mat blir saggig? Det måste i så fall bero på att det blir fuktigt inne i påsarna, och det kan ske på två sätt:
  1. Uppenbart:
    ...att påsen inte håller tätt. Hur försluter du dem? Enkla zip-påsar håller inte alltid tätt, om det kommit lite skräp/damm/matkorn i fårorna, och det är lätt hänt. Jag tycker själv det funkar säkrare med små påsklämmor på vriden och u-vikt öppning, men jag portionsförpackar inte maten - det skulle bli alldeles för många klämmor :)

  2. Mindre uppenbart, men vanligt:
    ... att man förpackat den torra maten vid en högre temperatur än den sen förvaras i. Varm luft kan innehålla mer vatten i ångfas. När den sen blir kall, kondenserar överskottet (som den kalla luften inte kan innehålla) inne i påsen, och den torra maten blir just "saggig".

    Detta händer t ex när man vill frysa in sin torkade mat, men har förslutit påsen i rumstemperatur. Frys in i ett öppet kärl, och förslut (snabbast möjligt) först när innehållet frusit klart. När du sen ska tina, öppna inte förpackningen förrän allt fått rumstemperatur igen - annars blir det kondens på den kalla maten.
 
Menar du färskmat? Typ mackor? Nu äter jag inte bröd längre, men när jag gjorde brukade jag slå in mackan i lite hushållspapper innan jag stoppade den plastpåse eller -burk. Du suger papperet snarare än brödet upp fukten.
 
Lycka till med kuvert av bakpapper och strutar av smörgåspapper.
Det finns ju sån där vaxad textil som är hippt ha ha istället för plastfolie över bukar i kylen. Ska visst vara rätt lätt och göra själv. Men det är ju också om det gäller mackor. Menar Jazzy blöt mat, som en gryta, skulle jag nog ta en burk snarare än en påse.
 
Menar du färskmat? Typ mackor? Nu äter jag inte bröd längre, men när jag gjorde brukade jag slå in mackan i lite hushållspapper innan jag stoppade den plastpåse eller -burk. Du suger papperet snarare än brödet upp fukten.
Just så förvarar jag bladgrönsaker och färska kryddörter hemma - en hoprullad tjock pappersservett e.d. som fuktbuffert i tvåliters glasslådor :)

Går såklart att tillämpa även på (färsk/fukthaltig) utflyktsmat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips