Tält från Northstar - Sidan 7 - Forum


Bo och sova Tält, Sovsäckar, Hotell?

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #73  
Gammal 2009-03-20, 09:44
Mezzner Mezzner är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8 433
Tältgolv görs ju (ofta) i PA som töjer sig mer än polyester, just för att de ska vara tåligare. Men självklart töjer sig generellt tjockare väv mindre än tunnare.

Beträffande vattentrycket så håller jag med i ditt resonemang, och det var det jag tror jag skrev nånstans tidigare ang att det hydrostatiska trycket från vattnet inte motsvarar kontakttrycket under knät.

Jag tror att vp-måttet är relevant, men inte allenarådande för vad som verkligen händer, men tyvärr är det det enda värdet som brukar finnas att tillgå. Därmed tror jag att risken är stor att man tillmäter det måttet för stor betydelse. Enklast inses detta genom att måttet i sig rimligen alltid är högt nog om man jämför med de vattentryck man verkligen utsätter tälten för. Ändå kan det läcka...

Då betyder ju inte det med automatik att väven ska ha högre vp.

Det här säger jag inte som försvar till Northstars tält, som jag inte provat, utan mer som ett generellt resonomang om tältvävar och vp.

Jag tror att praktiska prov med resp tält i en intressant miljö är det bästa, så länge man inte kan testa det parametrar som verkligen mäter det man är ute efter. Det vore ju därför intressant att höra erfarenheter av att tält med olika vp-värden har varit olika täta vid användning, och om denna olikhet stämmer ihop med skillnaden i vp-värde. Även enstaka avvikelser är faktiskt mycket intressanta, eftersom man då antaligen kan hitta andra korrelerande faktorer.
Svara med citat
  #74  
Gammal 2009-03-23, 17:51
Martin Fjäderlätt Martin Fjäderlätt är inte uppkopplad
 
Inlägg: 6 609
Citat:
Ursprungligen postat av Henke B Visa inlägg
Tänkte bara kolla om nån av er som har köpt tältet har slagit upp det än? Det skulle vara intressant med lite mer info, främst om utrymmet vid fötterna.
Jag såg precis en mening som jag hade missat i beskrivningen:
"Utrymme för fötternas höjd i fotändan"
Låter ju onekligen trevligt.

Personligen hoppas jag att de här tälten blir en succé så att Northstar känner att de kan satsa på tältutveckling, och sen ser till att ta fram produkter som kan konkurrera med såna som Tarptent, Six Moon Design och Gossamer Gear.
Gärna ett tremanstält!
Svara med citat
  #75  
Gammal 2009-03-23, 18:38
ripnils ripnils är inte uppkopplad
 
Inlägg: 496
Slog upp mitt i går kväll.
Är 177 cm lång och mina fötter klarar just så pass att inte ta i innerväggen, dock kan man sträcka upp innertältet men jag hann inte pilla så mycket med det.

Och nej, inga bilder (har ju inget staket, bara snöhögar...).
Svara med citat
  #76  
Gammal 2009-03-23, 19:12
Odae Odae är inte uppkopplad
 
Inlägg: 314
Ligglängden i Hillebergs Nallo är ju ett mysterium. Tänka sig att Hilleberg skulle dimensionera ligglängden för oss som är under 1,70. För mig är det toppen :D
Jag tror faktiskt att ligglängden är sämre än i mitt gamla g66...
Svara med citat
  #77  
Gammal 2009-03-27, 17:58
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
Jag besökte Northstar häromdagen och pratade med Anders Tranberg om deras tält. Än så länge är de inte direkt ultralätta, men det finns planer. Kul med en ny, svensk tillverkare av tält. Det vore trevligt om någon här hemma började tillverka "tarptält" anpassade efter skandinaviska/arktiska sommarförhållanden.

Artikeln finns här:

Jörgen
Svara med citat
  #78  
Gammal 2009-04-04, 22:46
tojo4 tojo4 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3
cool Vad tror ni?

Jag är också sugen på att köpa tältet från North Star, men man vill ju inte bli blåst....
Hur seriöst är projektet? Dom har ju tydligen testat det i extrema förhållanden men vem är killen som testat?
Är det nån som känner Anders Tranberg?
Det lutar åt att jag köper ett iaf. :-) men ändå.....
Svara med citat
  #79  
Gammal 2009-04-06, 19:48
ripnils ripnils är inte uppkopplad
 
Inlägg: 496
En tristvädersdag så jag passade på att slå upp tältet idag och invitera stuggrannarna på varm choklad. Tre pers + en st bulldog kunde tränga ihop sig för en sen eftermiddagslur i alla fall.
Försökte sträcka upp fotändan på innertältet mer och är man 180 eller däröver kommer man att vidröra innertältet med fötterna.
I övrigt känns tältet bra, verkar välsytt etc.
Svara med citat
  #80  
Gammal 2009-04-06, 21:47
larsek larsek är inte uppkopplad
 
Inlägg: 26


Ja har testat tremannatältet förra helgen i Abiskotrakten. Riktigt trevligt tält. Hade inga problem med fotutrymmet. Rymligt innertält. Om golvet har jag intet att kommentera, tre renskinn användes. Tidigare har jag använt ett tremannsKeron. Dethär tältet är bra mycket lättare. Gott om utrymme i absidern. Pulkan fick lätt rum. Det blev mycket kondens men vi kokade mycket vatten i absiderrn. Det var kallt.
Svara med citat
  #81  
Gammal 2009-04-07, 07:40
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
Tält från Northstar omfattas av den svenska konsumentlagstiftningen. Det betyder att om det inte lever upp till tillverkarens löften så kan man reklamera det. Min personliga känsla är att om jag var en ny tillverkare som försöker etablera sig, som Northstar, så skulle jag vara mycket försiktig med att spoliera varumärkesbygget genom en alltför restriktiv reklamationspolitik.

Jörgen
Svara med citat
  #82  
Gammal 2009-04-07, 07:50
Mezzner Mezzner är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8 433
Vad menar du? Finns det något som tyder på att de gör det, eller menar du att det tvärtom inte finns något som talar för att de kommer att vara restriktiva?

Som tälttillverkare må de vara nya, men de har ju funnits som leverantör med garantiansvar i många år (17-18 år enligt din egen artikel).
Svara med citat
  #83  
Gammal 2009-04-07, 08:02
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
Citat:
Ursprungligen postat av Mezzner Visa inlägg
Vad menar du? Finns det något som tyder på att de gör det, eller menar du att det tvärtom inte finns något som talar för att de kommer att vara restriktiva?

Som tälttillverkare må de vara nya, men de har ju funnits som leverantör med garantiansvar i många år (17-18 år enligt din egen artikel).
Allt jag vet tyder på att de inte kommer att vara restriktiva. Anders var noga med att påpeka deras garantiansvar när det gällde diskussionen om vattentäthet hos tält- och bottenvävar. Deras leverantörer och deras tester tyder på att vävarna håller tätt. Om någon som köper tältet får problem med detta så var Anders noga med att påpeka att de har ett garantiansvar.

Att de hellre friar än fäller i en situation där de bygger ett varumärken och definitivt inte är betjänta av att det sprider sig ett rykte om att tälten läcker är ett antagande från min sida som känns ganska rimligt.

Jörgen
Svara med citat
  #84  
Gammal 2009-04-07, 08:47
fson fson är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 375
Citat:
Ursprungligen postat av Jörgen Fjaderlatt.se Visa inlägg
Än så länge är de inte direkt ultralätta, men det finns planer. Kul med en ny, svensk tillverkare av tält. Det vore trevligt om någon här hemma började tillverka "tarptält" anpassade efter skandinaviska/arktiska sommarförhållanden.
Jag håller med - vore spännande om nån här hemma plockade upp tarptält-tråden, och det är ruggigt intressant att läsa praktiska erfanheter under skandinaviska förhållanden som dina av The One!

Men jag tycker kanske du bidrar till lite begreppsförvirring, och är en smula orättvis mot tälttillverkarna - det vi i dagligt tal kallar 'tält' är väl något ganska väsensskilt från ett 'tarptält', och Northstars variant hamnar väl rätt klart i den förstnämnda kategorin? Och det hamnar väl definitivt i den allra lättaste skaran av "tremanna tunneltält med GT-absid" - kanske till och med "Ultralätt" enligt nån slags definition?

Det blir lite som "Visst är min Ford snabb, men inte supersnabb. Vore kul om de började bygga prisvärda F1-bilar oxå!" Visst vore det skoj med en F1a, men jag får ju inte in barnvagnen i skuffen på den. Och vinterkörningsegenskapernas lär inte heller vara de bästa.

Som sagt - jag håller helt med om att det vore kul med flert svenska TT-alternativ, men skjut inte sönder en annan spännande produkt bara för det, utan utvärdera den för vad den är - ett lätt (eller till och med ultralätt?) tält.

Per
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:02.


 

Logga in