Nyheter > Kartapp för android-telefoner

Kartapp för android-telefoner

Nu kan du få terrängkartan och fjällkartan gratis i mobilen.
Lokalsinne är en ny app för android-telefoner som visar var du är med hjälp av telefonens GPS och de senaste kartorna från Lantmäteriet.

I appen kan du se stigar, leder, höjdkurvor, vattendrag med mera. Det går också att spara platser och dela dem med andra.

Här finns appen att ladda ner.

Bengt Noläng här på Utsidan har gjort ett fantastiskt jobb med de frisläppta kartorna och gjort om dem till kmz-filer som kan användas i Google Earth, Garmin GPS och i smartphones med Android. Han har även gjort kartorna till jpeg-bilder som man kan ha för att bara titta på. I sin blogg Örnsätrarns blogg har han skrivit om detta. Här är blogginläggen.

Inlägget om Fjällkartan till GPS (KMZ)

Inlägget om Terrängkartan för Garmin GPS och Android (KMZ)

Här är inlägget om Terrängkartan till rasterform / bildfil, JPEG

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-03-21 13:40   peter1969
Går appen att använda när man är offline?
Det finns ju liknande appar som lagrar kartbilden så att appen går att använda även om man saknar mobiltäckning.
 
Svar 2016-03-21 14:08   ulindh
Det finns en mailadress på sidan där man hämtar appen till deras support maila och hör med dem: [email protected]
 
2016-03-21 14:53   thureb
Verkar inte gå att offlineladda ned kartavsnitt. Detta begränsar användbarheten.
 
Svar 2016-03-21 17:01   liljenstar
Jag kan ha misssuppfattat frågeställningen, men om jag sparar de avsnitt jag ser på för tillfället kan jag återkomma till dem senare offline.
Men det krävs att man tittar/zoomar in aktuella avsnitt för att kunna spara ner dem och så att säga spara ner en hel "rutt" manuellt bit för bit.
 
2016-03-21 19:34   KartDaniel
Lokalsinne går att använda offline. Mer information finns här:
http://www.deepcoldsoft.com/lokalsinne/lokalsinne.html
Fler funktioner kommer i nästa version.
 
Svar 2016-03-22 06:53   thureb
När jag testade fick jag inte se kartorna när jag scrollade tillbaka till avsnitt jag tidigare zoomat in på utan kartorna fick laddas ned igen om jag förstod rätt.
En funktion att exportera spårfiler vore önskvärd.
 
2016-03-29 19:53   Calexico
Men den sk GPSen i en mobil hittar väl inte positioner bara med satelliter? utan noggrannast med mobilmaster?! Min erfarenhet iaf.
Finns inte många master i fjällen eller långt ute i skärgården så då lär noggrannheten vara rejält missvisande. 5 meter är ok, men inte mkt mer.

Skullr va kul om den räckte i fjällen men tror tyvärr inte den kan konkurrera ut en riktig GPS.
 
Svar 2016-04-01 20:06   KartDaniel
I stan funkar det ofta bättre att pejla in positionen mha basstationer och trådlösa accesspunkter eftersom det är tätt mellan dom och dessutom en massa höghus som skymmer GPS satelliterna. Utanför stan är det tvärt om. Dom flesta lite dyrare mobiler kan göra båda delarna, men det skiljer en hel del på hur bra den inbyggda GPSen är. Dom bästa är lika bra som en handhållen GPS navigator.
 
2016-04-07 18:43   Örnsätrarn
Eftersom mitt namn nämns i artikeln och jag därför fått förfrågningar om appen Lokalsinne så vill jag meddela att jag har ingenting med den att göra. Jag har visserligen vid något tillfälle tänkt tanken att utveckla en app för gps men kommit till slutsatsen att det redan finns mycket kompetenta och välutvecklade appar för ändamålet. Att göra någon som är mycket bättre än de som redan finns skulle vara ett mycket stort arbete. För min egen del har det varit mycket bättre att lägga ner jobb på att göra Lantmäteriets kartor lätttillgängliga i form av nedladdningsbara kartor som även kan användas offline i befintliga appar och handhållna GPS än att göra en ny app.
Bengt Noläng
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar