Artiklar > GPS inte större än en tändstksask.

GPS inte större än en tändstksask.

Mini-GPS till minipriser
Nu finns det mycket små GPS:er som även kallas för GPS puckar. GPS:en HI202e har 12 kanalers mottagning och är utan display. Pucken är magnetisk och kan fästas mot ex fastlimmad metallplatta på insidan av en ruta.

GPS och strömförsörjning
GPS HI202e ansluts direkt till en PC via USB porten som dessutom förser GPS:en med nödvändig ström.

Digital navigeringGratis navigationsprogram
Dessa små GPS puckar är framtagna för att användas i kombination med en PC som har ett installerat navigationsprogram exempelvis SeaClear som är helt gratis. All behövlig information som kan tänkas kommer upp på Pc skärmen.

Billiga GPS:er
Priset på dessa GPS puckar ca 1300:- är en tredjedel av den billigaste handburna med display. Det finns billigare för ca 900:- men är betydligt känsligare för "ren" mottagning och ej lika fukttåliga.

PC och strömförsörjning
Drivningen av PC:n är ett dyrt problemområde.
Normalt är att man använder en 220 DC inverter mellan 12 volt och datorn, pris ca 2000:-.
Alternativ två är en DC/DC omvandlare från datortillverkaren för ca 1800:-.

Alternativ strömförsörjning av PC
Ett bättre och billigare alternativ är en
p23-Car Lap universal 12V adaptor för ca 900:-. Den manicken är inte bunden till en viss datormodell, det följer med ett antal kontaktdon som pasar de flesta bärbara datorer. En bärbar dator dirvs i normala fall mellan 16v upp till ca 22 volt. p23-Car Lap universal har omkopplare för dessa volttal.

Navigera digitalt för ca 2400:-
För att navigera digitalt på sjön behöver du förutom en bärbar PC, en GPS (1190:-), sjökort (1200:-) summa 2390:- och eventuellt en DC/DC omvandlare (945:-).

Svårt att hitta tillbehör
Att hitta tillbehören kan vara ett projekt för sig, sen tre år finns en firma som enbart har näthandelsbutik och specialiserat sig på ren PC navigering. IVC BernBerg Marin (www.bernberg.se) säljer GPS puckar, 12 V omvandlare, kablage och inte minst sjökort som levereras tillsammans med gratisprogrammet SeaClear.

Enkelt handhavande
För att komma igång med PC navigering behövs det ofta en hel del tålamod och en del grundkunskaper i PC hantering. Det paket med sjökort som IVC BernBerg säljer, visade sig vara oerhört enkelt att installera och använda även för en som aldrig tidigare har använt en dator.
Plugga in GPS:en. Stoppa i installationscd:n med sjökorten (cd används inte mer efter installationen), skriv ett lösenord i rutan som automatiskt poppar upp och tryck retur. Nu sker allting automatiskt, inga sökvägar eller andra inställningar behöver väljas. Efter ca 1-5 minuter är navigeringsprogrammet igång och du ser din position på skärmen. Oerhört enkelt.


Support
Skulle man trots allt ha frågor så är det dygnet runt, gratis suport från IVC Boat Marin Consulting (IVC BernBerg). En TV-känd bekant undrade över inställningen av comporten som var ockuperad av en sk PalmPilot. Inom tre minuter var det hela elegant löst med mycket pedagokisk support.

Källa: Bo Berghag/HBK klubbtidning 09/03

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2004-11-23 12:02   blondis
Intressant
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!