Artiklar > OziExplorer + RIK = sant

OziExplorer + RIK = sant

Uppdatering 2003-01-07
Information från Christer Afzelius, Clover Technology HB:
För alla som undrar så har jag i mail till Des Newman erbjudit att köpa de 200 licenser som krävs för att vi ska komma igång med .rik och därefter det faktiska antal som krävs. Licensavgiften var, sist jag frågade LM, rätt dyr. Des svarade att han inte ville lösa det på detta sätt, att han ville ha avtalet själv med LM. Jag gav honom adressen och förslag på kontaktpersoner på LM som jag talat med i detta ärende.

I senare mail verkade det dock ha strulat på vägen för honom. Han talar om krångel med LM och licensrättigheter för kombinationen Ozi och .rik.

Eftersom vi på Clover inte kan/får köpa licensen direkt för Des så är läget låst och det är bara han som kan lösa detta.
Skicka gärna ett uppmuntrande ord till OziExplorer-gänget, [email protected] och indikera intresse för RIK-stödet!

Kan man använda Lantmäteriets kartor på CD-ROM i OziExplorer?Det har varit en av de mest frekventa frågorna i Utsidans Navigeringsforum. Och det lika frekventa svaret hittills har varit, ”nej tyvärr”. Anledningen har inte varit teknisk utan ekonomisk, Lantmäteriet vill ha en (o)försvarlig summa pengar för licenser till programmodulen som skulle göra det möjligt, och man kan inte heller beställa färre än 200 licenser av den åt gången. Dessa faktorer har gjort att Dez Newman, utvecklaren av OziExplorer, sett det som alltför vågat ekonomisk att skaffa licenser och lägga till modulen.

Avsaknad av RIK-stöd i OziExplorer har lett till att man antingen skaffat sig det dyrare och i mångas ögon inte lika funktionsrika programmet Fugawi, som med en tilläggsmodul ger RIK-stöd, eller fått nöja sig med det sämre Kartex som medföljer Lantmäteriets CD-kartor. De som ändå velat köra OziExplorer har fått klippa ur småsnuttar av kartan via Kartex och sparat som TIFF-filer, för att sedan kalibrera för hand i OziExplorer. Det senare är ett riktigt tålamodsprövande hantverk då Kartex dessutom har en begränsning så man kan exportera max 10Mb åt gången.

Ändring på vägNu verkar det dock vara ändring på väg. Dez Newman har fått hjälp av en svensk utvecklare att lägga till stöd för RIK och en svenska leverantör av GPS-utrustning har tagit på sig att hantera försäljning av tilläggsmodulen och sköta alla kontakter med Lantmäteriet.

ÖversiktDet fungerar!Jag har fått förmånen att prova denna efterlängtade modul. Som kartentusiast blir man lätt euforisk att kunna jobba med de stora RIK-kartorna i favortprogrammet OziExplorer istället för att hantera massa småsnuttar i bildfiler. Scrollning och förflyttning inom kartan fungerar tillräckligt snabbt på min 500Mhz laptop. Map View-kartan (en liten översiktskarta som visar hela kartbilden) tar en rejäl stund att generera men det är engångsmanöver, den laddas snabbt in då man öppnar kartan efter första gången. Se tex Sverigeöversikten här till höger; den hör ihop med, och är automatisk skapad från, Röda Kartan på CD.

Inget är dock perfekt...Jag har hittat ett par småsaker som inte fungerar med RIK-kartor och tyvärr en stor:
- RIK-kartor kan ej visas i Regional Map Window, vilket är lite synd då det hade varit smidigt att visa tex Röd Karta där och Grön Karta som huvudkarta.
- Night Vision och Intensity fungerar ej på RIK-kartor
- Man kan ej spara kartan eller utsnitt därav till bildfil

Och så till den stora besvikelsen:
- Det går inte heller att göra utskrifter från RIK-kartor. Så när jag skulle ut i helgen och ville ha en kartsnutt med mig fick jag ta skärmdump och printa ut med ett bildredigeringsprogram... Man svär ännu en gång över Lantmäteriets licensregler som tydligen är anledningen till denna begränsning.

När RIK-modulen blir tillgänglig på marknaden är än så länge okänt, men när så sker så kommer mer information om det här på Utsidan.

Fakta:RIK är ett filformat framtaget av Lantmäteriet. Formatet är optimerat för att kartprogramvaror skall kunna hitta och ladda in endast delar av en stor karta i minnet, och det används tex för Gröna Kartan på CD mfl produkter. RIK är inte ett öppet format, och sin vana trogen tar Lantmäteriet bra med betalt av utvecklare som vill skriva program som kan använda kartor detta kartformat.

OziExplorer är ett kraftfullt kart- och navigeringsprogram utvecklat i Australien. Det har blivit mycket populärt bland GPS- och kartentusiaster på grund av sitt förhållandevis låga pris, sitt rika funktionsutbud och öppna filformat vilket medgör egna utökningar och tillägg. OziExplorer stödjer en mängd kartformat och man kan även scanna in kartor själv och kalibrera in dem.

Fugawi är ett program liknande OziExplorer med stöd för en mängd kartformat och egen inscanning av kartor. Fugawi har även bra stöd för överföring av kartor till Palms handdatorer.
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-04-15 16:08   Banankontakt
Förs det någon debatt med LM om detta. Har de hört talas om elasticiteter högre än 1, dvs. att mängden sålda varor kanske stiger med mer än 10% vid en prisreduktion på 10%??? Joakim Ekendahl
 
2002-05-19 11:43   erikgyllenstierna
Betyg: 5
Jag väntar ivrigt!!
 
2002-05-30 11:56   xrvjorn
Betyg: 4
Joakim,
LM verkar vara ganska statligt stelt när det gäller att tänka marknadsmässigt. Många företag släpper sina format fritt (t ex Garmin som lägger ut sitt kommunikationsprotokoll på hemsidan) eller säljer programmerings-interface för rimliga pengar (t ex MapTech som säljer interface med obegränsad användningsrätt för ca 300 USD).

Därför görs det många program som är anpassade för t ex Garmin och MapTech, vilket i sin tur gör att dessa företag säljer mer av sina produkter.

LM skulle nog kunna räkna med en rejält hög elasticitet eftersom intresset för deras 'kartmotor' uppenbarligen är svalt bland de som gör nav-program.

Dessutom är deras kartor så dyra att t o m seriösa sportförbund med rätt att anordna SM (jag vet ett par, men nämner inga namn) nöjer sig med att köpa 1-2 gröna kartor och använder dem för att byta sig till resten.
 
2002-06-16 21:53   etxasfs
Betyg: 4
Det lär nog dröja innan LM bryr sig. Jag använder deras kartor yrkesmässigt och det är en hel del trixande för att inte bryta deras tämligen knepiga regler. Förmodligen tillkomna innan kopiatorns tillkomst för att inte nämna dator och GPS.

Förhoppningsvis kan de känna trycket från Sjöfartsverket som släppt båtsportkort på CD, efter att i alla år bara sålt (dyrt) till karttillverkare.
 
2002-08-06 08:21   Östanhol
Betyg: 5
Tack för en bra sammanställning av nuläget. Vi ser fram emot förändringar i LM.....
 
2003-04-07 15:48   hundförarn1
Betyg: 4
Tack för mkt intressant info. Kartex har visserligen släppt ver 4. men frågan är om det håller jämna steg. Frågan är om OziExplorer är kompatibelt med Silva MultiNavigator? Verkar hopplöst att få tag på ett program där den i övrigt helt oslagbara bruks GPS funkar att ladda till/från? Orkar ej köpa Global Map Planner för 1500:-
 
2003-05-07 09:06   olhe
Betyg: 5
Mycket informativ artikel. Tyvärr tycks det dröja innan vi får vårt efterlängtade RIKOzi.
 
2003-05-10 17:32   Christer Lindh
Snart kommer den! Om någon vecka ungerfär skall en riktig RIK-modul till Ozi börja säljas av Solteknik. Håll utkik; en revidering av denna artikel kommer då.
 
2003-05-23 11:28   mikaelkr
Betyg: 4
Nu funkar www.oziexplorer.se! (dät det står att rik-modulen fins att beställa!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in