Artiklar i kategori Mat/Mat allmänt

Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

Vandringsmeny Sarek 2016

Tips på egentorkad mat till sommarens äventyr. Beskrivning av god och varierad fjällmeny från en Sarektur sommaren 2016 Läs mer 9

Tjärstickan - en het och eldig följeslagare

Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. Läs mer 3

Grundrecept: torka köttfärs

För att göra det enkelt är hela processen uppdelad i olika steg – bara att följa punkt för punkt. Läs mer 2

Sju sätt att förkorta tillagningstid på friluftsmat

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten, både för att spara bränsle men även föra att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare. Läs mer

Introduktion till att torka mat: morötter

Principen för att torka mat är väldigt enkel: reducera vatten i ett livsmedel genom avdunstning. Många livsmedel kan torkas i rumstemperatur medan vissa behöver varm luft för att inte torktiden ska bli så lång att livsmedlet till exempel härsknar eller möglar. Läs mer

Mat för fem dagars fjällvandring - menyförslag och tips

Här kommer menyförslag och tips på vad man kan tänka på för en godare och mer variationsrik mat under vandringen. Läs mer 2

Mat för långvandring - intervju med Staffan Sandberg

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer

Risotto - god och enkel friluftsmat!

Risotton är lätt att förbereda och tillaga, är energirik och dessutom väldigt god. Ytterligare en fördel med risotto är att den håller sig varm länge, vilket inte minst är bra nu när vi går mot kallare tider. Läs mer 2

Om något så enkelt som att diska på tur

Alla som läser denna korta artikel kommer troligen att lära sig något om den ädla konsten att diska enklare och miljövänligare. Läs mer 18

Gör egna "frystorkade" rätter - del 2 av 2

Här är andra delen om hur du kan göra din egen ”frystorkade mat”. I första artikeln gavs ett exempel med lufttorkad tonfisk, snabbris och sweetchilisås. I del två får du fler smarta ingredienser som du kan använda till dina egna snabba rätter. Läs mer 4

Gör egna "frystorkade" rätter - del 1 av 2

Den här artikeln visar hur man kan göra sin egen snabba mat som du bara häller kokande vatten över och väntar en stund - precis som med frystorkad mat! Läs mer 14

Test av mattorkar

Fyra olika mattorkar/torkugnar testas genom att torka morötter och bladspenat. Läs mer 8

Baka på friluftskök

På sina fjällturer har han så gott som alltid bakat sitt bröd, eller rättare sagt stekt. Något han konstaterat är i alla fall att det helt klart är värt den extra mödan och vikten för att få ett gott bröd på turen. Läs mer 5

Medlemserbjudande på Friluftsmat.nu

Utsidans medlemmar får rabatt i webbutiken på www.friluftsmat.nu. Läs mer 4

Kulinarisk resa Jämtland/Norge

Håller du på att planera vinterns skidtur? Här får du tips på en glidartur. Eller... så var det tänkt. Året är 2010. För första gången inkluderade de två norska fjällstationer i sin traditionsenliga påsktur. Det blev en i högsta grad kulinarisk skidtur, men glidartur? Njaee... Läs mer 12

Tips på god, lättviktig och billig vandringsmat

Mattips för ca 5 dagars vandring. Handla torrvaror på en vanlig ICA-butik, förstärk smakerna med goda tillbehör som vitlök, parmesanost och ölkorv. Enkelt och gott! Och bra mycket billigare än färdig ... Läs mer 7

Grilla utan väntan

Med gasgrillen Vidar från PRIMUS krävs varken förberedelser eller lång väntan på den perfekta glöden. Eter ett klick med den inbyggda tändaren är det bara att sätta igång. Vidar är dessutom bättre för miljön än engångs- eller kolgrillen och är med sin låga vikt praktisk vid utflykten, kajakturen eller att lägga i bakluckan. Sommartid vill vi gärna slippa tidödande väntan på att grillen ska bli redo. Bärbara gasgrillen Vidar på 4.3 kg är klar för användning efter bara en minut. Möjligheten att ... Läs mer

Iggelbo - ett bortglömt naturreservatPlacerad på karta

Vid sjön Tämnarens strand ligger ett litet bortglömt naturreservat vid namn Iggelbo. Här kommer en beskrivning av en liten vandring i detta reservat hösten 2012. Läs mer 4

Bokrecension: Torka mat

I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv. Läs mer 5

Lättpackarens mat (uppdaterad 12-09-29, 13-08-14 och 17-02-26)

En mycket personlig matsedel, eller hur man bär sig åt för att äta gott och enkelt, bli mätt, inte bära mer än 400 g mat per dag och aldrig få diska mer än en gryta ;). Läs mer 19
Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

Partner<annons>

Hitta fler rätter i receptbanken på Friluftsmeny.se!

 

Sök ord i texten

Alla kategorier

 

Logga in