Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Råd inför första fjällturen med motvilliga flickvännen

Vid det här laget börjar jag känna mig varm i kläderna när det gäller kortare fjällturer, men så har det inte alltid varit. Det börjar gå upp för mig hur psykiskt påfrestande det måste ha varit för min nuvarande make att verkligen tvingas övertala mig att följa med upp i fjällen, när jag var så lat och motvillig. Jag satt ju hellre kvar inne i fjällstugan och läste bok och skvallertidningar. Men hur det nu var så följde jag med, och det blev som det blev. Det hjälpte ju till att man var nykär, men då och då sken väl tröttheten igenom, särskilt om det var uppför. Uppför är jobbigt, och då det blev jobbigt växte hornen ut i pannan, och jag ville helst smälla till min slavdrivare för att få honom att stanna - om jag hade haft ork kvar i kroppen.

Så här inför sommaren misstänker jag att det finns flera nykära killar som vill inviga sin käresta i  nöjet att fjällvandra. Här är några välmenta tips och råd till er. Vissa är väl väldigt basic, men ändå... En bra förstatur är en fin investering om man vill ha sällskap fler gånger.

  • Se till att  hon har bra utrustning. Får hon ont i fötterna efter en halvtimme är det inte så kul. Inte heller om hon ligger och småhuttrar i en för kall sovsäck frampå småtimmarna.
  • Spring inte ifrån henne. Om du är mer vältränad och har bättre kondition - låt henne gå först och bestämma tempot. Få saker kan få en andfådd tjej på sämre humör än att äntligen komma fram till en inväntande kille som varit hundra meter före henne - och så börjar han genast att gå igen när hon kommit fram. I det läget hade hon sett fram emot att också få vila - och det helst med sällskap! Går man för fort och blir för trött orkar man heller inte se den vackra omgivningen, utan man fokuserar mer på stenarna på stigen 1 meter framför fötterna.
  • Lägg inte upp en för lång tur. Visst - det är kanske inga problem för dig att klafsa fram 25 kilometer per dag med full packning i oledad terräng, men det är inget nöje för en otränad nybörjare.
  • Se till att pausa ofta och ha god mat med er. Och godis!
  • Glöm inte bort att påpeka hur vacker hon är ute i naturen. Lite smicker gör att man orkar lite till, och till och med diskar med sand i iskallt vatten med ett leende på läpparna.

Märk väl att detta mest är menat för totala nybörjare och soffpotatisar (vilket jag var mycket länge). Men är man tillräckligt kär så håller det ju ändå, hur misslyckade turer man än är med om. (Fru Friberg?) Dels för att man får testa vad man går för, och dels för att man med en viss beslutsamhet känner att det minsann inte ska bli lika illa nästa gång. Och har man väl tänkt tanken "nästa gång" istället för "aldrig mer" - ja, då är man väl fast, eller hur?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-06-14 23:47   Wolf25
Hehe... första turen vi var på tillsammans slutade med att jag (framför allt sista dagen) plockade över något i min ryggsäck varje gång vi stannade. Tillslut vägde min rygga kanske 30kg och hon hade ett par skor i sin.
 
2008-06-15 00:07   Öhrnell
Oj! Hade hon dålig /för tung ryggsäck så att hon fick ont i ryggen redan från början, eller var du bara artig?
 
2008-06-15 00:15   brigas
Goda råd.så sant.
Gäller även omvänt.
och då krävs än mer ödmjukhet,diskretion och takt...Kanske..
Eller en karl som är mycket säker på sej själv...
 
2008-06-15 09:13   Sandra E
"Se till att pausa ofta och ha god mat med er. Och godis!"
Haha, jag läste "pussa ofta" och det är otroligt viktigt för en fin upplevelse ;)
Bra råd, det stämmer verkligen. Men det bästa är ju om tjejen från början är lite mer vältränad (jag ver att det inte handlade om det, men...) för då får man trigga varandra hela turen.
 
2008-06-15 09:21   Öhrnell
Sandra - "pussa ofta" är faktiskt också viktigt. Och det är något man sällan testar innan man ger sig ut på färden. Hur det funkar att pussas med fullpackad ryggsäck alltså. Min McKinleysäck, som jag kört stenhårt med, har den nackdelen att huvudet inte låter sig lutas särskilt mycket bakåt alls innan det tar emot i ryggsäcksramen. Har funderat på att modda den för att få den mer pussvänlig, men vi får se om tiden räcker till.
 
2008-06-15 18:45   peter1969
Goda råd, de flesta gäller även för barnen, dock inte pussningen.....
 
2008-06-16 13:31   Thomas Traneving
Bra råd som varje man av aktning borde ta fasta på!
Ingen gillar att frysa, ligg sist, få rasta själv (om ens får någon rast)!
Smicker funkar alltid....ännu bättre är att ta över lite packning när sträckan är för lång för vissa i sällskapet ;)
 
2008-06-18 08:57   Håkan Friberg
Åh, Ulrika, du är klok du! Du skulle kunna starta en frågespalt här på Utsidan. Du har uppenbarligen förmågan att se på saker och ting ur båda könens perpektiv. Jag minns med förtjusning ett foruminlägg(?) från dig som beskrev fördelen med att ha ett par välsittande vandringsbyxor på den kvinnliga vandringspartnern. Och jag kunde inte hålla med mer!
Vad gäller Fru Fribergs åsikt i frågan är det bäst jag håller tyst. Jag aktar mig för att lägga ord i hennes mun, eftersom hon också besöker denna websida då och då.
 
2008-06-18 13:59   thegedd
Visst har jag tänkt tanken många gånger under cyklingar/vandringar, varför och vad håller jag på med ? En kort tid har förflutit och jag är där igen.
 
2010-04-08 07:47   seobserver
Mycket vist och funkis, tur att ens bättre hälft är en som vill ut mer än en själv.....
(Mindre ryggsäck är mer pussvänlig, ett bonus till Jörgen)
 
Svar 2010-04-08 15:12   Öhrnell
Du kanske inte heller behöver böja nacken bakåt så mycket som jag, misstänker jag...
 
2010-04-11 15:09   j_stellan
Jag tror att råden fungerar bra vid alla sällskapsvandringar. Har ingen betydelse om man gör det med flickvännen eller med kompisar. Det gäller att hela gruppen har trevligt
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.