Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Hur många kameror ska det behöva gå åt under en sommar?

Bara ett litet inlägg för att spy galla över tillvaron.

I juni försvann vår älskade systemkamera i vårt sydliga grannland. Otroligt irriterande. Jag har saknat den mycket sedan dess.

I tisdags åkte vår nyinköpta substitutkamera, en söt liten kompakt sak som man lätt stoppar i fickan, i golvet samtidigt som objektivet var ute. Resultat? Trasig kamera med böjt objektiv som inte går in i kamerahuset igen för egen maskin. Totalt kaputt, med andra ord.

Det såg lite lustigt ut. Jag hade gärna förmedlat en bild av eländet, om jag blott hade kunnat.

Törs man nu verkligen införskaffa kamera nummer tre, eller vilar det en förbannelse över oss?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-13 21:44   peter1969
Jag förstår din ilska (och sorg). Jag lyckade ju dränka min systemkamera för någon sommar sedan och det var inte roligt. Gudskelov så har då inget hänt med den kamera jag har nu och jag hoppas att den får förbli hel (även om jag fått ett litet tryckmärke farligt nära linsen.....)
 
Svar 2010-08-14 19:23   Öhrnell
Visst känns det extra försmädligt när det beror på eget slarv.
 
2010-08-13 22:03   Håkan Friberg
Cyberphoto - Canon IXUS av någorlunda sen modell - under 1500. Prisvärd "fjälll-skjort-ficks-kamera".
 
Svar 2010-08-14 19:22   Öhrnell
Hm, kanske det. Vi har haft en Ixus av äldre modell som vi inte var så nöjda med, så jag känner en viss motvilja mot märket, men det har nog hänt en del de senaste 10 åren. Jag ska nog ut och shoppa imorgon. Kamera klarar jag mig bara inte utan, känns det som!
 
2010-08-14 00:27   seobserver
Komfortabla kameror lämnar si-så bilder. Vattentäta riktigt tekniskt dåliga.
Systemkameror som tål normalvädret är både stora och dyra, ännu.
Kanske dax för en revolution? Vi kräver rimligt lätta, små och mindre dyra kameror som tål normalväder och normalhantering.
Att lägga ifrån sig och glömma kan väl envar göra, själv har jag även lyckats med att sätta mig på en och det tålde den naturligtvis inte. Fuktdöden verkar annars vara det vanligaste. Idag riktigt tjusigt regnväder, där en gammal analog Contax fungerar perfekt under och efter.
Hur många digitalkamror skulle gjort det?
 
Svar 2010-08-14 19:37   Öhrnell
Ännu har ingen av mina fått dö fuktdöden. Kanske för att jag drar mig för att fota när det regnar. Däremot hade jag en gammal som dog sanddöden efter närkontakt med en sandstrand vid Medelhavet.
 
2010-08-14 08:08   äventyrssugen
I en barnfamilj verkar det som det går åt småkameror ganska fort. De tål inte mycket, speciellt om objektivet är ute. Vi har en "enklare" systemkamera som vi är väldigt försiktiga med och en billig fickkamera som barnen springer runt med. Men visst kan en annan också klanta till det.
 
Svar 2010-08-14 19:38   Öhrnell
Så är det. Ingen är felfri.
 
2010-08-15 10:36   fafner
köpte en vattentät Lumix FT2 som får följande med som slit och släng kamera, ger skapliga bilder utomhus i motjus. den har 14 Mpixel men jag fotar alltid i 7Mpix för jag ser ingen skillnad på resultatet...
Internt objektiv funkar dock dåligt i motjus/ sidoljus. Bildexempel kan ses här: http://birk.peter-virpi.se/#6
 
2010-08-16 02:52   (avslutat medlemskap)
Röstar också på vattentät Lumix FTx min FT1 lever rel. bra efter ett år av salt och sötvatten,,,,, Systemkameran tar jag aldrig med,....
 
2010-08-16 11:47   Lyra
Jag plumsade ner i bäcken med ryggen före under en fjällfisketur för några år sen och hade på den tiden en "gammaldags" kamera, den blåste jag på med hårtork i tre timmar innan den kvicknade till, men sen slog displayen på och allt funkade som det skulle. De digitala har jag haft sämre tur med. De verkar tåla mindre. Jag brukar alltid förstöra displayen och det har hänt att man tappat dem med objektivet ute, ja... Men vad ska man göra? En kamera måste man ju ha och man vill ju ha hyfsade färger och skärpa tycker jag så man får nog så lov och lägga ut de där tusenlapparna lite då och då...
 
2010-08-16 11:49   Lyra
Fast en i månaden är VÄL häftigt! Det håller jag med om...
 
2010-08-16 15:56   Annicas fjällängtan
Så trist!!!
 
2010-08-16 22:32   Wolf25
Skickade in en sån kamera på garantirep av samma orsak, kostade inget att prova :)
 
Svar 2010-08-17 07:49   Öhrnell
Det har du ju rätt i. Man kan ju alltid kolla.
 
2010-08-16 22:43   fowwe
Dessa ömtåliga prylar. Samma sak hände min dotter med hennes nya kamera. Lille sonen fick tag på den och pang ner i golvet, med snett objektiv som följd. Om man startar den så kvider den bara med ett plågat ljud. Jag har för mig att jag läst om en liten Fuji-kamera som ska vara vattentät, stöttålig och gå att tappa i golvet. Minns inte vad den heter, och det låter ju nästan för bra för att vara sant.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.