Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Friluftsdetaljer från förr - innan det är för sent.

Pappa har hotat att komma hit och ta ifrån mig de lånade gamla fotoalbumen i förtid, så det är bäst att jag passar på att blogga lite mer innan han står här utanför och bankar på dörren. Och för säkerhets skull tror jag att jag sätter mamma under luppen igen, för hon protesterar inte så hejvilt.

Jag tänkte bjuda på ett litet axplock av friluftsbilder som har något litet extra. Jag har bläddrat igenom dem så många gånger under åren, men man hittar alltid något nytt.

Här är till exempel en bild från maj 1974. Pressveck på utebyxorna och vällingflaskan på värmning i spritköket. Det var kanske bra att man använde glasflaskor på den tiden, vad vet jag? Den höll i alla fall den här gången.

Här har vi en året-runt-öppen lift någonstans i slutet av 60-talet. Lite läckert med ensitsiga stolliftar, men kanske också lite trist. Halva nöjet med färden är väl att få sitta och surra lite? Men man undrar hur det såg ut uppe på toppen...

Här nedan har vi mamma som deltagare i någon skidtävling. (Det är tur att det finns bildbevis - annars vet jag inte om jag hade trott på det...)

Fast ATT hon är med må väl vara hänt. Jag vet ju att hon kan stå på skidor - men ta en närmare titt på  HÅRUPPSÄTTNINGEN! Så tjusig var jag inte ens när jag gifte mig. Tiderna förändras...

Nästa pimpinetta lilla detalj kommer från en fikautflykt. I högklackat! Och det var varken första eller sista gången de stövlarna var ute och vandrade vid sidan av allfarvägen, men här ser man dem bäst. Vad sa mormor om sådant egentligen? Tänk om hon hade vrickat fötterna!

Så till ett riktigt kraftpaket. Den här skotern - som alltså är med på bild från tidigt 70-tal - användes flitigt långt in på 80-talet. Jag vill minnas att kälken såg annorlunda ut, men hur som haver så drog denna gamla trotjänare 7 personer långt ut på fjället till små fjällsjöar för rödingfiske. En pappa och ett bakåtvänt barn på skotern, två mammor med varsitt barn framför sig på kälken, och en pappa som fick stå längt bak på medarna. Och så ved, fika och fiskeutrustning. Det vete gudarna hur vi fick med allt, men det gick bevisligen. Östersundsbandet Lars Vegas Trio har på sin julskiva "Lars Christmas" med ett gäng olika skoterljud, för att behaga alla skoterfans därute - som en liten parodi på Benny Anderssons CD med svenska fågelläten. Bland de fyra skoterljuden har de valt att ta med en Snotric, och den har faktiskt ett så utpräglat knattrande läte att till och med jag skulle kunna känna igen den på ljudet långt innan jag såg den. Nostalgi!

Slutligen en bild på pappsen och hans kompis i en pose som kanske många känner igen sig i - sittandes med varsitt vinglas och lite ost och kex en sen kväll i full färd med att planera sommarens fjällvandring. Man undrar vart de hade tänkt sig den här gången? Det kanske framkommer i nästa avsnitt...

Over and out.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-16 06:18   annakari
Tack för härliga bilder. Är det inte en sådan skoter de har i Pistvakt?
Måste prova det där med vin,ost o kex, det ger nya dimensioner till kartläsandet.
 
2009-04-16 06:57   brigas
Verkliga nostalgibilder.Igenkännande och minnen.
Jag hade ett par gummistövlar med klack kommer jag ihåg.
Jobba på innan pappsen slår till.
Vill se mer1
 
2009-04-16 07:02   Håkan Friberg
Vadå??? Hur tusan ser DU ut i håret i skidspåret?
 
2009-04-16 08:43   Wolf25
Pistvaktarna har ju en Ockelbo 300 för tusan.
En karl i byn hade en "Snottra", har som sagt ett speciellt ljud. Det var på den tiden man inte måste ha en skoter var.
Kul med nostalgi.
 
2009-04-16 08:50   peter1969
Vi hade också en Sno-Tric när jag var liten och jag har samma typ av upplevelser med den. Hela familjen på skoter och kälke till fjälls. Hur det gick till kan jag inte begripa men antagligen fick vi lov att gå väldigt mycket.
 
2009-04-16 10:29   Faderskapet
Frisyren var resultatet av frissabesök inför festen på kvällen. Bilden är tagen på vår firmatävling. Med tanke på frisyren framgår väl prioriteringen på dagens övningar. Ska sanningen fram så var det nog kvällens övningar som var huvudsaken, men man var först tvungen att hasa sig runt spåret. En och annan hade faktiskt problem med gravrosten på sina stålkantade(!) skidor.
 
2009-04-16 13:03   storschan
Flickan med de högklackade stövlarna kunde vara du. nu syns det ännu mer hur lik din mor du är - Till utseendet. Envisheten och kaxigheten vet vi ju båda vart du ärvt ifrån.....hihi.
 
2009-04-16 16:13   Thomas Traneving
Gummistövlar med klack såg jag häromdagen i en hipp affär i Sthlm.....men det är väl också där man skulle kunna hitta något sådant. ;);)
/H
 
2009-04-16 18:38   thegedd
Intressant med gamla bilder, vad snabbt allt förändras.......
 
2009-04-16 19:10   Islusen
Mer mer mer! Detta är ju helt beroendeframkallande. Skanna utav bara tusan och gör dubbla kopior, ifall Någon (eller Några???) skulle få för sig att ägna sig åt civil olydnad....
Liften är för övrigt misstänkt lik singel-sittliften som fanns i Hammarstrands slalombacke. (Åtminstone tror jag att de bytt ut den vid det här laget!)
 
2009-04-16 19:51   avslutad121010
Fantastiskt bra!!!.......saker och ting förändras........
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.