Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Historien om Pinkarjackan - en jacka som håller

Påskdagen 2009. Barnen är på jakt efter de hemliga meddelanden som påskharen traditionsenligt lagt ut, och som till slut leder fram till det ställe där han (eller som fallet var i år - hans brorsöner Hoppe, Stampe och Skutte) gömt påskäggen. Strax efter kommer mamma iklädd ett av de få plagg som har ett eget namn i vår familj. Hon bär Pinkarjackan.

Pinkarjackan är faktiskt värd ett eget litet inlägg, och det kommer här.

Innanför dörren i stugan hänger en knallorange jacka på en krok. Den hänger där för att man alltid ska ha något mjukt och varmt att slänga på sig när man måste ut på dass (eller till damernas hörna i skogen) och pinka. Sommar som vinter. Jag törs inte svära på om den hängt där sedan 1994 när mamma ärvde stugan, men jag tror det. Faderskapet har vid ett flertal tillfällen velat göra sig av med den gräsliga jackan, men stött på mothugg av oss damer som inte klarar oss utan den. Och nu är den nog hyfsat modern igen. 

 

Men hur har den då hamnat här? Tja, mamma är ju inte den som slänger saker i första taget, så hon har haft den liggande i malpåse åtminstone under hela 80-talet. 

Under det glada 70-talet när mor och far fortfarande bodde i Umeå, tävlade pappa för Team Esplanad, och de verkar ha haft viss sponsring från Dragonen i Umeå. Det var väl mest långlopp på skidor som gällde om jag förstått det rätt. Jag har efter djuplodande undersökningar här hittat vad som verkar vara det första bildbeviset på en likadan jacka som den ovan. Bilden nedan är från Vasaloppet 1973.

 

Här har vi pappsen i vindjackan i samma serie. Bilden troligen från 1971, i väntan på starten till något skidlopp. Annars verkar värmejackan ha varit för varm för Faderskapet, för jag har inte hittat andra bildbevis.

Mamma poserade dock glatt i det mesta. Här 1972.

 

Så jackan har alltså hängt med i närmare 40 år, men visar förvånansvärt få ålderstecken. Den är mjuk, följsam och varm, och jag hade den med som värmeplagg på en av mina första fjällvandringar, på den tiden jag resonerade att  "jag  packar tills ryggsäcken är full", och inte hade en tanke på hur tungt det kunde bli. Jag höll mig i alla fall väldigt varm under rasterna.

Nedan ett par bilder som visar skicket efter alla dessa år.

Foderlurvet är fortfarande blankt och fräscht.

 Nopporna lyser med sin frånvaro.

 

Och trycket, vad säger man om det? Tja, jämför med en fem år gammal tröja med tryck...

Det enda som egentligen visar spår av tidens tand är dragkläppen på dragkedjan, som är lite nött.

Det var lite klädhistoria. Det lär bli fler nedslag i friluftshistorien, eftersom mor och far är i Skellefteå tills på fredag, medan deras fotoalbum är i tryggt förvar hos mig i Sundsvall. Vi har dessutom just blivit med skanner...

Simma lugnt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-15 09:00   peter1969
Vissa saker var nog bättre förr. Åtminstone kvalitén. Däremot inte färgsättningen....
 
2009-04-15 09:45   Faderskapet
Vi kommer nog redan i kväll för att, om möjligt, hinna förhindra fler "insider"-reportage.
M & P
 
2009-04-15 10:33   brigas
God kvalitèt onekligen!
Påminner väldigt mycket på "skidtävlingsbilden" om ett frotteöverdragställ som vi hade i min klubb i mitten av -70-talet,också det närmast outslitligt
 
2009-04-15 10:34   19540825
Trevlig läsning och kul med nostalgiska bilder från det glada 70-talet.
 
2009-04-15 15:08   Thomas Traneving
Gud vad roligt att ni gett jackan ett eget namn. Kul att läsa om historien bakom.
 
2009-04-15 21:34   URB65
Vad du gör, gör dig aldrig av med en sådan klenod. Den är ju både ful och snygg på samma gång, och det är ju så mycket kult i den så bara det gör den värd sin vikt i guld.
Ubbe
 
2009-04-15 22:05   BrittMarie
Tänk, så bra grejor dom gjorde förr! Härliga bilder! Hoppas inte Faderskapet lyckas i sina avsikter...
 
2009-04-15 22:46   Öhrnell
Akta dig du pappa så jag inte hackar din sida och byter bild!
 
2009-04-15 23:32   storschan
Ja du vet ju att jag längtar uppåt, och detta gjorde det inte bättre. jag vill tillbaka till den glada gymnasietiden igen! Förresten - vad är det med fäder och toppluvor balanserandes så högt upp på skalpen som möjligt???????
 
2009-04-15 23:57   Öhrnell
Lena - kolla in grabbarna på bild nummer tre. Jag har inte sett EN 70-talskarl med mössan neddragen över öronen. Jag tror att de har fastnat i modet bara. Med tillräckligt långa polisonger kanske det värmde ändå, vad vet jag?
 
2009-04-16 10:40   Faderskapet
Det heter väl inte toppluva för ro skull!
/P
 
2009-04-16 19:02   Islusen
Haha! Helt underbart, släng ALDRIG den jackan! Hoppas du har fler såna här historier på lager.... och att inte mamsen och pappsen lägger in veto mot publicering av fler avslöjande 70-talsbilder!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.