Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Årets slalompremiär - och hur man håller händerna varma.

Så var en trevlig jul överstökad, och vi åkte till Bydalen för att inviga den alpina säsongen, och få umgås ordentligt på fyra man hand innan resten av familjen slöt upp för att fira nyår. Vintern hade ju äntligen kommit, snön låg djup och mjuk och välpistad, och solen sken.

Det var ju bara det här med kylan då... Första dagen var det 17 grader kallt. För några år sedan hade jag inte haft en tanke på att åka när det är så kallt, jag som är så frusen om händer och fötter. Och för något år sedan hade jag inte drömt om att släppa upp barnen i backen vid den temperaturen, eftersom det förmodligen bara skulle bli gråt och tandagnisslan. Men nu har ju både jag och barnen vuxit på oss så pass att det är helt OK att åka ut, ta något åk, nyktert konstatera att det är för kallt, och sedan åka tillbaka till stugan med äran och hedern i behåll. Så vi gav oss ut redan dag 1. Det var ju lite speciellt, eftersom vår förstfödda telning nu gått och blivit så stor att hon måste ha eget liftkort . (Ja, pengarna flyger helt plötsligt all världens väg.) Barnen hade sina nya Hestratumhandskar på sig, extra fluffiga för extra värme. Gick naturligtvis åt helvete. Fingrarna blev iskalla, särskilt på Ylva.

Dag 2. -17,4 grader. Fluffiga Hestrahandskarna med yllefingervantar under. Funkade på Ida, men Ylvas tummetottar blev fortfarande till små ispinnar.

På kvällen dag 2 stickade jag färdigt de tumvantar som var ägnade åt mig själv. Övriga familjen fick ju hemstickade vantar i julklapp förra året. Nu var det min tur, hade jag tänkt. Så blev det inte. Ylva fick ta mina vantar, och så ett par tumhandskar i skinn som jag fått i julklapp, och som egentligen passade bäst på maken. Ylvas händer såg lite oproportionerliga ut mot den lilla späda kroppen med den lite för korta jackan, men hon fixade att hålla i stavarna, och vad bättre var - hon höll värmen om händerna dag 3, när termometern visade -22,1.

Det var härligt att komma ut i backen igen, men det är tydligt att nya barnskidor måste införskaffas. Ida hade vuxit så att hennes skidor bara stack ut knappa 1,5 dm bakom pjäxorna, med följden att hon fick bakvikt och flög som en vante var tredje sväng. Det såg ut som om hon halkade på bananskal, och jag har sålunda lärt mig varför man inte ska ha för korta skidor. Den första tanken var att hyra nya skidor under den tid vi hade kvar i stugan, men innan dagen var över hade hon lärt sig behärska skidorna så att hon höll sig på fötter hela vägen. Hon lyckades till och med hålla sig kvar i liften en gång när jag fick snedskär på skidorna och stöp i sidled. Det kändes lätt nesligt att saxa sig upp i liftgatan till en väntande sexåring som inte kunde begripa hur mamma kunde trilla i liften... Jag är väldigt stolt över mina små tuffingar.

Och så har jag lärt mig att man fryser betydligt mindre i -20 och torrt väder, än i -12 och snöfall. The hard way.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-01-04 07:24   peter1969
Kul med skidåkning, i alla former. Jag har försökt att få mina 2 minsta intresserade av slalom men eftersom jag inte är så duktig själv så är det lite knepigt att lära dom. Får nog göra som med dom 2 större, åka till Hemavan och hyra en lärare. Snabbt och smärtfritt lärde dom sig. Inte smärtfritt för plånboken dock......
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.