Naturdagbok för år 2025. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

20.10.

Hösten är varm. De flesta stora lövträd, lönn, asp och ask, har redan fällt alla sina löv. Asken är som herrskapsfolk; den kommer sist och går först. En enkelbeckasin flög upp nere vid vägskälet. Den steg vingligt till väders, helt olik en morkullas låga bana. Det finns mycket knipor här nere i vattnet vid Lökholmen. Åtminstone ett åttiotal, blandat honor hanar, tog till vingarna när jag kom ned till bryggan. De flesta av dem lade sig mitt i fjärden en hundrafemtio meter ut. Det blåser lite från söder, mulet väder, närmare tio grader. Alla småbåtar som legat vid bryggan är borta. En första havsörn kommer flygande in från Dånö västerifrån ivrigt uppvaktad av en kråka. Kråkan attackerar ständigt örnen, som vinglar till varje gång. Tydligen kämpar de båda arterna om herraväldet här: "This town ain`t big enough for the both of us."  Paret försvinner bakom Finnöskogarna. En skarv kommer inflaxande över Bonäsviken norrifrån. En gråtrut och en havstrut gör sina inspektionsrundor över Lökholmen på jakt efter mat. Mindre korsnäbbars klingande kontaktläten hörs över stugorna i söder. Den högre tonen skiljer arten från den större korsnäbben. Jag gör en hastig rörelse när jag ser fem skarvar flyga norrut och samtidigt kommer en rad storskrakshonor flygande ut ur Bonäsvassarna. Två av ålkråkorna (skarvarna) lägger sig ned i vattnet en bit bakom kniporna. Det är mycket skarv i rörelse idag. En fiskare åker ut från sjöboden i sin båt och svänger in mot Finnöstranden. En örn lyfter sävligt från skogen och stryker nära förbi mig där jag sitter. Höstdagsmorgonen har sitt eget lugna tempo.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Byträsk, Geta, Åland

29.6.

Jag är tidigt i farten. Kommer hit vid sextiden. Det är tydligt att någon sköter om stället. Fyra plankor har lagts ut som spång till flotten och vassen som växte upp genom springorna är nu slagen. På väg hit låg ett rådjurskid med sina två nyfödda killingar i fodergräset på en åker. Man såg bara huvudena som stack upp. Bondrosorna blommar nu som bäst. Här vid Byträsk sjunger trädgårdssångaren alldeles intill och trastsångaren i norr. Talgoxungarna jagar varandra lekfullt i strandsnåren. De är verkligen nyfikna och kommer fram och säger godmorgon. Det är en klar morgon efter allt regnande, med vind norrifrån. Vassen har vuxit en meter hög och skymmer sikten omkring mig där jag sitter. Sädesärlan är också stolt mamma till två helgrå ungar som redan är lika stora som hon. De sitter i strandalarna och putsar sina fjädrar. Gransångaren berättar sin historia om "salt sill" och en rödhake tickar i vassen. Nu vaknar sävsångaren också och börjar sjunga, kanske på sista versen för den här sommaren.

Byträsk, Geta, Åland

20.6.

Midsommaraftonsnatt. Kommer hitcyklande till träsket och slår upp mitt tält vid halv tolv-tiden. En räv sprang skrämd iväg framför mig på Holms väg. Härnere vid träsket dominerar skrattmåsarna och myggen. Mot de senare har jag myggspray. Jag sitter på flotten och kokar mitt kvällsté i trangian. Näktergalarna sjöng, men tystnar nu för ett ögonblick, vassångarna tar över. Trastsångaren hörs mest. En skräntärna flyger skränande över på hög höjd. Det är vindstilla, klart, men kylslaget. Morkullan börjar dra sina rundor. Tröstegöken gal i norr, och något som kunde vara ljudet av hungriga uggleungar klagar från andra stranden. När trastsångare och näktergal tystnar tar rörsångare och rödhake över. Det är intressant hur fågelsången går i perioder. Korna råmar från Bolstaholm. Klockan tolv är det fortfarande ljust och jag kryper till kojs. Jag somnar till en näktergal som sjunger mig rakt i örat. Jag skrattar lite åt hur påhittig den är. Den tävlar med en annan längre bort, och upprepar i stort sett samma variationer som den.

Byträsk, Geta, Åland

15.6.

Årets varmaste dag. Temperaturen nu på morgonen redan över 20 grader. Naturen har klätt sig midsommarfin. Fyra steglitsar kalasade på blomfrön vid vägkanten vid nedfarten till Holms väg. Blåmesen har fått ut sina ungar och rödbenan flög oroligt omkring över åkrarna. Tydligen häckar den här!  En ormvråk kretsade över avtaget ner till träsket, ivrigt uppvaktad av kråkor. När jag kommer ner till Byträsk lyfter genast ett antal gräsandsungar i vassen. Lommen iakttar mig simmande hundra meter rakt österut. Koltrast och rörsångare sjunger. Trastsångaren rosslar på i norr. Den första flocken ungstarar kommer flygande tätt förbi mig. De är ett tjugotal. De följs av en lite mindre flock.  Det är tidigt för ungstarar! Trollsländorna frodas här i vassen och sädesärlan kommer flygande, men stannar i luften när den får se mig. Jag har ännu inte lyckas utröna var den har sitt bo. Fiskar plaskar i vassen och någon näktergal vaknar och börjar sömndrucket sjunga. Det är nyklippt och prydligt här vid träsket nu.


Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg