Naturdagbok för år 2025. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

27.10.

En grådisig morgon med dugg i luften. Vintertiden har gett oss en timme extra att sova. Det får man vara tacksam för. Det är tomt och tyst här nere vid bryggan. Bara en tupp som ropar "godmorgon" på avstånd. Naturen är tecknad i grått, grönsvart och sepiabrunt. Det är ett lugnande färgspektrum. Jag trivs väldigt bra på mitt nya jobb. Kråkor flyger över vassarna vid Långösund. Gärdsmygen kommer hoppande på stenarna vid brofundamentet. Den pilar omkring som en liten mus, flyger under bron och kommer och sätter sig på brokanten bara fyra meter ifrån mig, för att hälsa. Det är en lustig liten krabat. Den lilla svansstumpen står rätt upp i luften. Jag tittar på den någon sekund i kikaren innan den flyger iväg till strandsnåren, där den snart låter höra ett smattrande läte. Den första skarven flyger över mig. Jag hör ljudet av siskor och sjungandet från knipvingar. En andflock av obestämd art ligger hundrafemtio meter ut i fjärden bredvid en ensam skrake. Björken vid träbänken klär av sig sina löv, som singlar ut i vattnet och driver iväg som små prickar. En liten viggflock flyger över mig. Viggen skiljs från knipan på vingbandet och sin ljudlösa flykt. Det låter som lärkor i luften norrut. Jag undrar om de kan flytta så här sent. Också grönfink hörs. En större flock knipor samlar ihop sig mellan bryggan och Måsön. Ibland hörs knipspelsknarret, trots att det är senhöst. En knölsvan flyger på visslande vingar in i Bonäsviken. Också här skiljs den från sångsvanen på vingljudet. Sångsvanen flyger tyst. Vädret visar inga tendenser till solsken idag. På hemvägen flög ett fyrtiotal sträckande storskarvar söderut.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Byträsk, Geta, Åland

25.5.

Det är en dröm som går i uppfyllelse att ha en vecka semester i maj. Under den bästa fågeltiden. Nu är det verklighet. Ett par ormvråkar kretsade över infarten till Holms väg. Törnsångare längs diket och tolv tranor tillsammans på åkrarna. Man undrar varför de inte häckar. Kanske är de ungtranor som inte hittat någon partner. Här vid Byträsk sjunger trastsångare i norra vassen. Den låter lite som en stenkross. Vassångarnas hårdrockare. Också ärtsångare, koltrast, näktergal, bofink, gransångare, sävsparv, sånglärka, trädgårdssångare och svarthätta sjunger här. En strandskata flyger över. Det blåser kyligt från söder. Jag spanar efter lommarna och upptäcker dem för omväxlings skull i träskets norra ända. Jag ser deras silhuetter i motljuset. En tredje lom flyger iväg österut, bort över skogen. Kanske den hör till ett annat träsk och är ute på fisketur. Rördrommen ropar nu långt från söder. Det låter som om den är vid grannträsket Meddalen. Nu ropar lommarna. Det är inte Pripps Blå-reklamropet, utan ett långt utdraget klagande läte. En skata tjattrar bakom mig. Den vill också ha något att säga till om i fågelsången.

Byträsk, Geta, Åland

18.5.

Det här är tiden på året då flyttande ljungpipare samlas i flockar på åkrarna. Räknade till tolv individer i Vestergeta på väg hit. Hämplingarna är också sin vana trogen på plats vid gränsen till Östergeta. Längs Holms väg sjunger törnsångaren och fem flyttande buskskvättor flyr undan mig när jag går mot träsket. Här nere vid Byträsk möts jag av sjungande näktergalar. Jag sätter mig på bänken i solen mellan två mästersångare. Det blir en häftig stereoupplevelse. De verkar tävla med varandra, och upprepar varandras temata. Ibland låter de misstänkt likt ett flipperspel som fått fnatt. Jag försöker få syn på någon av dem, men trots att de är helt intill, så visar de sig inte. Trädgårdssångaren fyller på med sina pladdrade tonräckor i mitt högra öra. Rördrommen tutar också till med jämna intervaller på tio minuter. Jag går och sätter mig på flotten. Jag räknar till tre sjungande näktergalar här. Någon "nattsångare" hörs från vassen i norr, men det är svårt att urskilja vilken art det är frågan om när de tre tenorerna gal på. Så kommer en gammal havsörn utseglande bara hundra meter från mig och försvinner över träsket, strax följd av en vackert chokladbrun brun kärrhöks-hona. Hon glider iväg norrut över vassarna. Jag har sett brun kärrhök förut här vid träsket, men nu är den alltså här igen. Åh, så jag hoppas att den vill stanna här och häcka!

Byträsk, Geta, Åland

11.5.

Kommer, för omväxlings skull, hit på kvällen, efter en kortare tripp till Sverige. Ett par ladusvalor kvittrade mig "välkommen hem" uppe vid avtaget till Holms väg. En blandad flock på 15 grå- och kanadagäss låg eller gick och betade på åkrarna. Såg roligt ut när någon bara stack upp huvudet ur det gröna. I Byträsk möts jag av lomparet som ligger hundra meter ut från flotten i kvällssolen. Jag sätter mig på den uppochnedvända båten på stranden och betraktar dem. De tittar oskyggt tillbaka. Rördrommen tutar till från den norra vassruggen. Det mäktiga basljudet tycks på nära håll bestå av både en in- och en utandning. Den ropar en gång till efter en paus på tio minuter. Här nere sjunger rödhake, taltrast och sävsparv. Jag ser på lommarna i kikaren. De är verkliga urtidsfåglar. Tecknade i svart, vitt, mörklila och skiffer. Ikväll tar mor ledigt från ruvningsplikterna och ägnar sig åt solmeditation istället. Tänk om man kunde ta det lugnt som en lom.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg