Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

28.1.

Temperaturen har sågat runt nollan hela veckan. Det har varit en tung vecka. Nu är det fyra plusgrader och blött överallt. Det drippar smältvatten från bryggan jag sitter på. Långt ute på fjärden går ett brett band smältvatten över isen. Där har det samlats en stor mängd kråkor. Jag hör korpar och ser samtidigt ett par komma flygande över isen åt mitt håll. Ännu inga krumsprång i luften, trots att häckningssäsongen så smått kommit igång. Talgoxarna filade ändå på sin tvåstaviga vårvisa på väg ner hit. De har blivit lika stressade som stadsmesarna och lämnat bort den tredje stavelsen. Småblåsigt från söder här idag.

Lökholmen, Geta, Åland

21.1.

Veckan har varit kall. Nu blåser det från syd och för med sig mild luft. Mulet, någon plusgrad. Jag sitter på bryggan med ryggen mot vinden. Ett tiotal kråkor har samlat sig runt lite öppet vatten vid den smala kanalen till Långösund. Tre trutar sitter ute på isen, en av dem är en havstrut. Tar min sedvanliga kaffepaus. Det är lugnt här idag. En tavla i vitt, grått och brunt. Hör sångsvanar ropa i väster. Kanske finns det öppet vatten någonstans längre ut mot havet? Några gråtrutar cirklar tafatt iväg västerut. Större hackspetten "kickar" några gånger bakom mig. Det är sparsmakat med sensationer i januari.

Lökholmen, Geta, Åland

14.1.

Övervintrande ormvråk lyfte när jag kom hit. Mulet, börjar blåsa från norr, vitt. På minus. Städade ut julen idag. På väg ner hit klängde en flock stjärtmesar i björkarna vid vägen. De hörs mera än de syns. Vitt mot vitt, som utskurna ur en japansk målning. Halt på vägarna. Blågrå nyanser över skogskanten på andra sidan fjärden. Det är tyst här, bara vindens sus. Dricker mitt kaffe, äter min smörgås. Hör en havsörn ropa, ser den glida iväg västerut över fjärden, en halv kilometer bort. Ett gäng gråtrutar kretsar över mig, de flesta i vinterdräkt. Upptäcker sju havsörnar som kurar ihop sig i vinden en åttahundra meter ute på isen. I kikaren kunde man missta dem för trutar, om inte en och annan ibland ställer sig upp och sträcker på sig. Kanske de hittar fiskrens från någon gäddkrok därute? Midvinterdagen har också sitt liv, men man får ta det i små portioner.

Lökholmen, Geta, Åland

Naturbetraktelse söndagen 7.1.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.