Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

28.1.

Temperaturen har sågat runt nollan hela veckan. Det har varit en tung vecka. Nu är det fyra plusgrader och blött överallt. Det drippar smältvatten från bryggan jag sitter på. Långt ute på fjärden går ett brett band smältvatten över isen. Där har det samlats en stor mängd kråkor. Jag hör korpar och ser samtidigt ett par komma flygande över isen åt mitt håll. Ännu inga krumsprång i luften, trots att häckningssäsongen så smått kommit igång. Talgoxarna filade ändå på sin tvåstaviga vårvisa på väg ner hit. De har blivit lika stressade som stadsmesarna och lämnat bort den tredje stavelsen. Småblåsigt från söder här idag.

Efter kaffepausen kommer en gammal havsörn insvävande söderifrån och gör några lovar över isen innan den försvinner mot norr över Tellskär. Ljudet av en grönfink passerar bakom mig. En trut inspekterar gäddkrokarna som står likt nedsänkta kors i isen vid inloppet till Bonäsviken. Inget fiskrens där idag! Ett tiotal gräsänder simmar fram i Långösundskanalen. När jag betraktar dem i kikaren kommer passligt nog hägern inglidande i bilden på kupade vingar. Den är stationär här året runt. Det knakar och bågnar i isen. Tillsammans med droppandet är det dagens soundtrack.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Lökholmen, Geta, Åland

14.4.

Våren har kommit halvvägs. Gick ned hit i en konsert av rödhake, taltrast, koltrast, bofink och gulsparv. Såg ett hundratal bergfinkar på flytt. De brukar dra förbi just vid den här tiden. Vi har de finaste fågeltiderna framför oss nu. Det är isfritt vid Lökholmen. Alla fåglar utspridda och fullt upptagna av sina häckningsbestyr. Gudingar aoo-ar i väster, några unga havsörnar försöker hitta på bus vid Måsskäret, två tranor drar iväg norrut över Bonäsfjärden. Sädesärlan kommer och hälsar godmorgon. Det är lugnt här, förutom en avlägsen motorsåg. Plus sju grader. På fjärden vigg, knipor och skrakar. Ett par skäggdoppingar som imiterar varandras dansrörelser. Salskraksparet från förra veckan håller sig kvar - simmar vid Finnöudden i sydväst. Snart ska de ändå dra vidare norrut, där de häckar. Vädret mulnar på från söder, och det börjar falla ett stilla regn. Jag söker skydd under taket till den största sjöboden, och väntar på att det ska upphöra.

Lökholmen, Geta, Åland

7.4.

Vintern har bitit sig fast hela veckan, men nu har vinden svängt till sydlig och det blåser friskt. Någon plusgrad. Isen har till en del gett med sig. Ett stort område närmast bryggan, mot Långösundet och in mot Bonäsviken är öppet vatten. Observerade en skogssnäppa på åkern vid avtaget mot Lökholmen. Mycket fågel i vattnet. Mest storskrakar, men också knipor. Och så, vårens första skäggdopping! Den måste slå mitt rekord i tidigaste observation. Tre salskrakar simmar också omkring där, två honor och så den vackra, vita hanen. En av våra prydligaste fåglar. Skrattmåsarna sitter och sover på iskanten. Två kanadagäss står också där, bredvid en liten grupp nyanlända krickor, som trötta av sin flygtur sitter och sover med huvudet under vingen. Bofinkar sjunger lite avslaget runtomkring. Ibland hörs svirret från en knipvinge. Alla sjöfåglar verkar ta det lugnt eller sova. Jag spanar efter hägern, men han tycks ha sökt skydd för vinden i någon mindre blåsig vik.

Lökholmen, Geta, Åland

31.3.

Påskdagsmorgon. Mulet och ett par plus. Svag, sydlig vind. Vaken har växt med flera kvadrat sedan förra veckan. Skrattmåsarna har kommit! De fyller luften med sina skrattande skrän. De första simmar vid Tellskärsstranden i sällskap av åtta tofsvipor. Bofinkarna sjunger ljudligt i strandsnåren, mindre hackspetten ropar. I vaken finns 35 viggar, fyra knipor, ett par storskrakar, tre gräsänder och tre sångsvanar. På isen sitter ett antal trutar. I vassen går hägern, stel som en gammal skolmästare, och vakar över sin flock. Ett par björktrastar flyger över. En ung örn sitter mitt ute på isen. Brunvitspräcklig, som vanilj doppad i choklad. Gula fötter, svarta klor, gul näbb med svart näbbspets. En liknande örn sätter sig alldeles bredvid vaken och uppvaktas genast av skrattmåsarna, men sedan får den vara. Träkorsen till fiskarens mörtnät är borttagna nu. Sånglärkor hörs i luften. En motorsåg vanhelgar påskfriden. Det brakar till när trädet faller omkull. En vedkap kommer med i konserten. Om ni förresten undrar hur det gick för min katt, så kom den tillbaka hem efter fem dygn.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.