Höör, Kulturhistorisk vandring längs brottets bana.

Ett kriminaldrama i tre akter.

Mannen med oxpiskan

Vi kliver av tåget i Höör. Den korsväga orten som levererade den ljusa sandstenen till Lunds domkyrka. Vårt intresse gäller snarare ortens mörka historia.

Höör, stationshuset.

Bredvid stationen bodde den kända piskmakaren Truls Nilsson. Stor och ståtlig, men med ett fruktansvärt temperament och synnerligen dåligt ölsinne. Truls hus var tillhåll för Dusbrödernas dryckesgillen. ”Blöta” fester som ofta avslutades inför tinget.

Dryckesgillet i oktober 1903 var inget undantag. I takt med berusningen började Dusbröderna att anklaga varandra för ekonomiska oegentligheter. Truls brusade upp för. Han tog fram en tjuramie (läderklädd tjurpenis och angrep sin gäst. Inifrån huset hördes hur gästen bad om nåd men Truls fortsatte att slå. En annan av gästerna försökte skaffa hjälp på polisstationen men den var stängd. Först på morgonen anlände länsman men gästens liv gick inte att rädda.

Truls dömdes till sex års straffarbete. På dagen för avfärden till fängelset gick befolkningen man ur huse till järnvägsstationen. Mannen som tidigare hade satt skräck i Höör såg slö och lidande ut.

Ringsjön, badhytter.

Sveriges mesta massmördare

- utredde sina egna brott

- Den skånska augustinatten lystes upp av eldar från Sveriges mesta massmördare.

Brottets bana, var namnet på den smalspåriga järnvägen till stenbrottet utanför Höör.

Bränderna var avslutningen på den våldsodyssé som utfördes av den så kallade Hurvamördaren.

 Mördandet inleddes senhösten 1951. En förmögen kvarnägare hittas död i sin nedbrunna Mölla, strax utanför Höör. Traktens fjärdingsman (en sorts lokalpolis), Tore Hedin kallas in.  Den dittills okände Hedin poserar glatt i resterna av den nedbrunna Möllan och blir kändis i pressen.

Men något skaver hos befolkningen i Höör. Det var nämligen Tore Hedin själv, som hade mördat kvarnägaren. Syftet var att stjäla en stor summa pengar från mjölnaren. För att dölja brottet sätter Hedin först eld på kvarnen. Strax därpå återkommer Tore och hjälper till med släckningsarbetet.  

Höör-walk of fame där Peps Persson växte upp .

Kändisskapet i media påskyndar hans narcissistiska och samvetslösa ådra. Tore förlovar sig men börjar strax därefter att misshandla sin flickvän. Flickvännen tar mod till sig och anmäler Tore Hedin för misshandel. Tore avskedas som fjärdingsman.

Övergiven och försmådd funderar Hedin på självmord, men först ska han hämnas. Mordorgien inleds med ett besök hos föräldrarna. De huggs ned med en yxa varpå föräldrahemmet sätts i brand. Tore tar bilen och fortsätter mot den före detta flickvännens arbetsplats ett äldreboende, söder om Höör. Med samma yxa, huggs både föreståndarinnan och den före detta flickvännen, ihjäl. Tore barrikaderar ytterdörren innan han sätter eld på ålderdomshemmet. Tore Hedin sätter sig i bilen och åker till sin sommarstuga nordost om Höör. Bakom sig lämnar Tore sammanlagt tio döda människor.

Sommarstugan ligger vid en vacker insjö. Tore fyller sina fickor med sten och ror ut i sjön där han dränker sig. I bilen återfinns ett självmordsbrev. I brevet erkänner Tore Hedin sina handlingar och förklarar gåtan; Polisen som blev Sveriges värsta massmördare.

Morden på Helén och Jannica

- Det sociala arvet

- En oansenlig sommarstuga strax utanför Höör bildar upptakten till den största polisutredningen sedan Palmemordet.

 Genrebild

I sommarstugan ska Jannica Ekbladh och Helén Nilsson ha hållits fångna, innan de bragts om livet.

Det skulle dröja 15 år innan mördaren kunde gripas och dömas för morden. Dock lyckades polisen under den långa utredningstiden lösa flera grova våldsdåd kring trakterna av Höör och mellanskåne.

- Det verkade finnas mördare, våldtäktsmän och sadister i snart varje buske. 

Ingen plats jag vill att mina barn ska växa upp, säger utredande polis.

Men det var kunskap som polisen behöll för sig själva.

När polisen analyserar motivet till dåden växer bilden fram av ett samhälle med individer i utanförskap och kvinnohat.

En bild tornar fram där Höör och Hörby blivit ett sorts centrum för porrfilmer. Inspelningarna sker på både slott, bondgårdar och i sommarstugor.

- sexfester med champagne på en bondgård utan Höör, berättas i polisförhören.

Den dömde har hela tiden nekat till att ha dödat Jannica och Helén. Efter fem år i fängelse tar han sitt liv på en rättspsykiatrisk klinik. I ett självmordsbrev förklarar han sitt själsliga tillstånd som en levande död.

Våldsdåden blir en skarp kontrast till den sköna natur som möter oss under vandringen. Så här strax innan vintern ska ge upp sitt grepp och skogen fortfarande är ljus.  

Höör, gamla kyrkogården där gravstenarna förlorat fotfästet.

Höör bjuder också på vacker natur.

Stort tack till STF, för deras vandring längs med Karin Hoffmans rundvandringar för tågburna, nr; 12

Länktips

Tv serierna, skånska mord och Jakten på en mördare

Boken, Jakten på en mördare.

Text: Anders Hermansson

Foto: Karin Kallioniemi och Anders Hermansson

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2022-03-01 10:16   OBD
Ett stycke skånsk nutidshistoria. Och verkligen en mörk sida. Men av visst intresse ändå. Skönt att du avslutade med en naturbild från tidig vår.
 
2022-03-01 11:57   Anders Hermansson
Ja, skogarna kring Höör är vackra innan lövsprickningen.
 
2022-03-02 09:11   Trottoarbonden
Ruggiga historier i den trakten.
 
Svar 2022-03-02 23:22   Anders Hermansson
Ja, den trakten är hård, men även vacker så här på vårkanten.
 

Läs mer i bloggen

Tre skott i natten - Vandring i spåren efter Sveriges enda tågrån

Tågpostiljonen Almén hörde märkliga ljud och vände sig om. Framför honom stod två maskerade personer med vapen. Tumult utbryter och Almén blir skjuten i huvudet.

Ångermanälven timmerflottning

Flottning har bedrivits i Ångermanälven sedan medeltiden men blomstrade i och med industrialiseringen på 1800 talet. Rekordåret 1953 transporterades 23 miljoner stockar på Ångermanälven.

- Brännvin, kvinnor, sång och slagsmål, var den stereotypa skildringen av flottarlivet.

Junsele True Crime, Del II

Det är strax för snön. Vandrar längs Ångermanälven mot kulturbyn där en kvinnokropp dumpats i en brunn.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.