Den stora upplevelsen i den lilla vandringen

Halloj och välkommen till min sida!

Det hör väl till att man ska ge någon sorts beskrivning av sig själv och eftersom jag valt att kalla mig "Skogstoka" kan man kanske ana ett visst skogsintresse. Det stämmer, fast det vore nog mer rättvisande att säga naturintresse. Vandring är det som är min största passion och det blir oftast åtminstone någon dagstursvandring per helg. På turerna är oftast kameran med. Många gånger fotar jag bara för att själva fotandet i sig är ett bra sätt att verkligen se saker. Jag fascineras lätt av det lilla och blir betagen av det stora.

Naturen har alltid haft en stor dragningskraft på mig och jag har genom livet, på det ena eller andra sättet, haft ena foten i naturen fast inte i närheten av att vara någon Lars Monsen... tyvärr... :)

Ni får väldigt gärna ge tips om olika naturfina vandringsleder, både kortare som lämpar sig för dagsturer och längre sträckor som innebär några övernattningar.

Ha det gott!

Användarnamn: Skogstoka

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Litteratur, Bär & svamp, Orientering, Foto, Löpning

Mer på profilsidan


Ledighet, leda och skadad knäled leder till en tur på Harnäsleden.

Längtan efter att få komma ut på vandring sliter och drar men jag får ägna mig mest åt tålamodsträning och rehabträning. Emellanåt smiter jag i alla fall ut på lite kortare turer med tron om att det ska lindra lite av vandringssuget. Fungerar det? Nej. Suget minskar inte. Det ökar.

Jag skadade knät förra sommaren under en vandring på Höga kustenleden, opererades i vintras och får nu som sagt ordentlig träning av tålamodet. Sjukgymnasten säger att jag inte är 20 längre och jag är helt oförstående till vad han kan mena… ;)

I helgen har jag i alla fall varit ute på en liten tur vid naturreservatet Surö bokskog och Harnäsleden som ligger vid Sjötorp utanför Mariestad. Bokskogen är Sveriges nordligaste, men en bokskog är en bokskog och ger ändå en riktigt skön skånekänsla.

När man inte kan vandra kvantitativt så får man istället vandra kvalitativt. Det har förstås sina fördelar att man kan ta sig tid att se och uppleva andra äventyr i naturen. Ett sådant äventyr var att ta del av Hackes arbetsamma föräldraskap. Tusan vad de fick slita med att ge den hungriga ungen mat. Läckra larver och smaskigt slingriga maskar serverades gång på gång men ungen bara fortsatte att skrika efter mer. En bottenlös unge. Troligen längtar hackspettsparet till att ”Lill-Hacke” ska bli flygfärdig. En farhåga är dock att han kommer att vara alldeles för trind den dag han ska försöka komma ur boet.

Trots att själva vandringen inte blev mer än ca 7-8 km så var det ändå en härlig dag i en mycket fin natur. Harnäsleden följer kusten längs en halvö i Vänern, vilket innebär att det under nästan hela vandringen är sjöutsikt. Det finns alltså många möjligheter till bad, fina rastplatser för matsäck och softande på solvarma klippor, vilket jag ägnade en stor del av min tid till.

Knät verkar hålla. Det ger hopp. Kanske, kanske det ändå kan bli en del vandringsturer i sommar.

Önskar er alla en härlig vandringssommar och ser fram emot att få ta del av era berättelser! 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-06-11 18:31   Yve
Så fina "Hackebilder"!
 
Svar 2017-06-11 18:39   Skogstoka
Tack så mycket! :)
 
2017-06-11 18:42   enils
Hej tack för ett intresangt inlägg, men jag måste förstöra din svergebild
bokskogen i hasselfors i nerke ligger ett par mil längre norrut.
MVH Enils
 
Svar 2017-06-11 18:51   Skogstoka
Haha. Jag anade att den skulle komma. :) Utan att ha på fötterna är mitt motargument är att de bokar som finns i Hasselfors mer utgör en dunge eller en lund. Nu var det ifs några år sedan jag besökte Hasselfors så minnesbilden kan vara lite skev. ;)
 
2017-06-11 18:54   OBD
Hm? Verkar vara ett vanligt påstående av sjukgymnaster. Men min har inte direkt angivit någon ung ålder utan bara sagt att jag inte är ung längre. ;-)
Håller med om att bilderna på hackspetten är fina. Speciellt den på ungen som tittar fram i bohålet. Men de övriga bilderna är också väldigt bra. De "går inte av för hackor" skulle man kunna säga.
Suget på vandring ökar. Biljett är köpt. Hoppas knät håller.
Lycka till med din rehab. Hoppas att du kan komma iväg på en vandring.
 
Svar 2017-06-11 19:02   Skogstoka
Jaså? Sjukgymnaster ska man nog inte lita så mycket på låter det som... ;)

Tack! :)

Önskar dig lycka till också med fortsatta vandringsäventyr! Är det en biljett norrut som är införskaffad?
 
Svar 2017-06-11 19:12   OBD
Ja, det bär iväg norrut. (Hoppas jag)
 
2017-06-11 19:05   oldtimer
Hm, när jag som barn bodde i Eksjö (Småland) så sades det att vi hade den nordligaste bokskogen.
Hur som helst: Fina bilder. Och lycka till med rehabiliteringen. Hoppas verkligen att du kan ta så långa vandringar som du önskar!
 
Svar 2017-06-11 19:15   Skogstoka
Haha. "Den nordligaste bokskogen" verkar finnas lite överallt i landet. Spännande! ;)

Då var jag vid dina gamla barndomstrakter förra helgen, vid Skurugata utanför Eksjö. Himla fin natur där!

Tack och tack! :)
 
2017-06-11 23:33   fowwe
Mycket charmig bild av Lill-Hacke. Fin stämning i de andra fotona också. Den där sjukgymnasten tycks prata ett obegripligt fikonspråk som jag tycker liknar det som mina läkare använder. Flera gånger har mina besök börjat med att läkaren ser ner i mina papper och säger "Jaha, du är xx år". Vad menar de? Tror de inte att jag själv vet hur gammal jag är?! Lycka till med dina kommande äventyr, hoppas det blir mer av det!
 
Svar 2017-06-12 06:03   Skogstoka
Tack! :-)

Haha. Ja, det är märkligt hur några små siffror kan få så stor betydelse i vårdsammanhang. :-)

Tack! Önskar dig lycka till med äventyren också!
 
2017-06-12 17:03   thegedd
Måste vara härligt att vandra lite längre i en bokskog och fina bilder på hackspettarna...hoppas knät fortsätter att hålla då.
 
Svar 2017-06-13 06:12   Skogstoka
Alla naturtyper har sin charm.
Tack och tack! :-)
 
2017-06-21 08:44   hansnydahl
Tack för en charmig berättelse med fina bilder - speciellt den hungriga hackspettsungen, vars sug efter larver kan mäta sig med vårt sug efter vandring. Tråkigt med ditt knä men hoppfullt att det blivit bättre. Jag är imponerad av ditt tålamod - själv fick jag halsfluss för tre dagar sedan, dagen innan jag skulle åka på en fjällvandring. Går nu på penicillin och tålamodet tryter men avfärd blir nog inom en vecka.
Vårdpersonal borde avstå från åldersrelaterade kommentarer om dessa saknar rehabiliteringsvärde. Man vet ju nu att äldre människor som är fysiskt aktiva kan försena tidpunkten när vanliga åldersrelaterade åkommor sätter in.
Hoppas att du kan komma iväg på din vandring.
 
Svar 2017-06-23 08:10   Skogstoka
Tack! Det var en bra liknelse mellan fågelungens hunger och vårt vandringssug. :-)

Ja, skador och sjukdomar som sätter käppar i hjulet för vandring borde förbjudas... Jag hoppas att du snart mår bättre och att du får en riktigt skön vistelse i fjällen!

Visst är det så att alla mår bra av fysisk aktivitet och att det förhindrar många andra besvär, kanske särskilt när man blir äldre. Återhämtningsförmågan efter skador blir dock sämre men eftersom åldern är opåverkbar är det kanske bättre för vården att istället fokusera på det patienten kan påverka. Jag ska tillägga att jag förövrigt är mycket nöjd med min sjukgymnast. :-)
 
2017-06-22 05:20   Lars Kajsa-Warg Wærnhoff
Hej! trist me ditt knä! men fin text å bilder! Undertecknad är i en liknande situation med en avsliten sena i en axel, så mina skärgårdsvandringar för paddel å segel är begränsade, så ja hajar din frustration, men de små expeditionerna / dagsturerna kan va nog så fina!
Krya på dig! från Kajsa-Warg me blogg på Forum: Nu bär det äntligen ut!!
 
Svar 2017-06-23 08:22   Skogstoka
Hej! Och tack! :-)

Aj! Det låter inte helt skönt med en avsliten sena. Hoppas att du mår bättre snart så att du kan få genomföra de aktiviteter som ger dig livskvalitet.

Ja, du har helt rätt i att de små "expeditionerna" också kan ge mycket. Det är nog bra att fokusera mer på det man kan göra istället för det man inte kan. Någonstans har jag läst att "det man fokuserar på tenderar att växa" och så är det nog många gånger.

Lycka till med framtida naturnjutningar!
 

Läs mer i bloggen

Ruändan - en vandring med väntan på en liten fisk

Utöver de storslagna vyerna och den fria känslan som de karga vidderna ger kan det finnas olika andra anledningar som lockar till en liten fjälltur. För några år sedan var anledningen en gammal gran ”Old Tjikko” (världens äldsta trädklon) och han liksom bet sig fast i mina tankar ända tills jag fick åka och träffa honom på Fulufjället. Den här gången var det inte en gammal gran som lockade. Det var en liten fisk.

En vandring utan mål som blev en bäverspaning utan bäver

Packar ned lite fika i ryggsäcken, snörar på mig kängorna och vandrar ut i naturen utan vidare mål än att få tillbringa en dag i skogen. Några grader varmt, gråmulet och vindstilla. Skönt! Jag går längs med Ljusnan, till en början på en stig men den blir allt mindre och efter ett par kilometer finns inte längre någon stig men jag fortsätter gå.

Svartviksleden - en vandring med björn i tankarna

Hösten tillbringas i Härjedalen och min gamla skräckkärlek för björnar har vaknat till liv. Tanken på att möta en björn sprider skräck i mig. Samtidigt som en helt annan spirande och oemotståndlig känsla drar åt motsatt håll och lockar mig ut i skogen. Synen, hörseln och luktsinnet skärper till sig när jag vandrar i dessa björntäta områden. Ögonen söker efter stora tassavtryck och uppgrävda myrstackar eller jordgetingbon. Öronen lyssnar efter brummande, visslande, flåsande och andra ljud som kan härledas till den store lurvige. Min näsa sniffar in några extra doftmolekyler om en okänd lukt ger sig till känna. Kan det vara en björn?

Siktet är inställt på Sonfjället som ska vara Sveriges mest björntäta fjäll, men just idag är det dimma på fjället och jag tänker att det hur som helst är bra att exponeringsträna mig lite inför den utmaningen. Därför valde jag att värma upp med en vandring på Svartviksleden som utgår från byn Linsell några mil från björnarnas Sonfjäll.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.