Bloggar > britts blogg

britts blogg

vandring,paddling och annat friluftsliv

After work

Slutade jobbet tidigare i fredags för att äntlligen fara ut och paddla igen.Trodde mej nu om att kunna greppa en paddel utan problem efter min klantiga brännskada.

Kanske hade även kajaken längtat ut,vissa döda föremål är det lätt att ge själsliga egenskaper,tror inte den gillar att ligga upp och ned och få en massa löv fastklibbade.

Vindstilla,spegelblank sjö,underbara höstfärger och värmande sol eftr morgonens dimma.

En svanfamilj med tre grå svanbarn simmade framför mej,längre bort lyfte många fler svanar.De liknar en vittvätt av lakan som vinden fått tag i.

Musik i Ipoden hela färden,ibland accompanjerat ev min badrumssång som jag aaldrig skulle plåga nån Idoljury med.

Stannade på en sandstrand för att fika.Försöker tömma gasburken när jag kokade kaffe,men den är dryg.Åt en stor bit kolesterolkaka med grädde till.

Läste nya utemagasinet och kollade naturkompaniets vinterkatalog,vinterutrustning ger tack och lov inte samma habegär som sommargrejer.

Paddlade runt på sjön och tog bilder i ett försök att spara alla vackra intryck,men en liten  digitalkamera ger inte riktigt rättvisa åt verkligheten,ändå är jag ofta förvånad över hur bra "sikta och tryck av"bilder blir.

Såg årets första uggla när jag var på väg hem.

Hade gärna gjort en likadan utflykt nästa dag,men skulle till stan och se på After Dark show,så det blev en haltande löprunda på förmiddagen,såg tre tjädertuppar som lyfte samtidigt från stigen.

Lustigt att man ser hönor på våren och bara tuppar på hösten.

Åka till stan.alltid samma problem,inget ta på sej när man inte ska skruda sej i friluftskläder i superduperkvalitet.

Kul att äntligen komma in på det nya Kulturhuset och se en underhållande show,måste börja hålla koll på vad som bjuds där mer.

Vackert månsken och norrsken på hemvägen;för att återgå till sånt som inte är asfalt/betong-relaterat.

Postat 2007-09-30 10:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Med rafsset i skogen

Dags att skörda lingon.

Tog med den gamla hunden och gick uppför det branta berget där det garanterat alltid är bär,och hittade inga alls.Dock vittnade björnblafsorna om att det fanns dom som mumsat massor av lingon.

Fortsatte bärjakten igår och då hittade vi tillslut  tillräckligt för halva året i alla fall,hoppas på bra väder imorgon så kan jag plocka resten som behövs.

Kanonväder,sol,varmt.Mycket spår av björnar,men ingen som visade sej för oss,varken under bärplockningen eller löpturen senare på eftermiddagen.

Gamla hunden blev less efter fikat och la sej på en lingontuva och försökte äta de bär jag skulle plocka.

Min födelsedag,tog en bild av vovven och mej,nästa gång jag fyller år är hon knappast med oss längre.

Födelsedagspresent;en liten rygga,men sambon tyckte det var vansinne,en till!!Jo men,den passar till det här och det här och kanske till det här och så är den ju så jättefin.. Jag är jätteglad åt min present

Sök hjälp,sa min sambos son, (jag är ju med i AR,men återfall får man väl ha)

Tårtbjudning på kvällen,samt visning av  sommarens fjällbilder för pappa;det är bra ni passar på att gå medans ni orkar,själv får han vara nöjd att det gick bra att gå 3km i skogen denna vackra höstdag.

Mamma låg hemma,fått sviter av det mycket dråpliga mötet med en tonårstokig renkalv som hoppade på henne och slog ned henne bakifrån tidigare i veckan.Då skrattade vi gott,inklusive hon själv,men nu skrattar vi och hon så lagom.

Postat 2007-09-24 08:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tack för i år!

Så var nog fjällvistelserna över för i år.

En riktigt vacker höstdag med blå himmel,solen som värmde,glödande höstfärger och snövita fjälltoppar.

Efter en kväll i mina föräldrars stuga med korvgrillning i öppenspisen etc var regnvädret utbytt mot alldeles spegelblank sjö och sånt där höstväder man önskar att det alltid fick vara.

En tur med båten längs älven in till Kvikkjokk och en promenad upp på Prinskullen.

Vår lilla gammelhund skuttade glatt uppför berget,obekymrad om eventuella nallar i närheten,det låg en stor björnblafsa mitt på stigen.

Många människor hade hittat upp på berget denna dag,ungdomar,pensionärsgrupper,och så vi mittimellangamla.

Bäst passa på när det bjuds finväder en helgdag.

Visade Håkan var bergsknölen som låg som vi skulle ha tältat vid om det varit fint även lördag.

Nu blev det "bara" en fikatur.

Som avslutning på vår utflykt visade sej Staika i full sol när vi tog upp båtmotorn och la upp båten  för vintern.

Kanske blir det nån fler gång i år,om detskulle bli blankis på Saggat i december.

I skrivande stund är det vitt ute,snöglopp,hela backen täckt av blötsnö,17: september,och jag har inte plockat lingon än.Hoppas det tinar bort.

Postat 2007-09-17 11:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fjällvandring light

Så här på hösten är jag så nöjd med att bara vara ute över en natt,därtill med lätt packning.

Väntade förgäves på att min sambos nya lätta rygga skulle anlända,men postgången var osedvaligt seg,så han fick ta sin 95-liters ändå.

På väg upp till Kvikkjokk var det ovanligt mycket folk i farten,alla skulle de ut och jaga,nån plockade svamp och bär etc.

Vi gick upp på utsiktsberget Snjerak i Kvikkjokk,mötte en del folk faktiskt,fortsatte bort över berget och nedför en rätt så brant klippsluttning mot ett par tvillingsjöar österöver på berget.

Lite trist väder,men uppehåll mestadels.Matrast vid en liten jakt/fiskekoja där det var lä.

Håkan provade fiska lite här och var,men det är ingen fisk naturligt här,mycket näringsfattiga vatten dessutom.

Vi såg en enda ripa-inget hit vara fågeljägare i år.

Massor av hjortron som ingen som ätit ,hela myrar fulla,de var sura i smaken,kanske björnar ratar sånt?

Såg en enda björnskithög,men nog finns dom.Längre ner mot vårt läger för natten hade en björn vält på en sten.

Gick omväxlande på härlig lågfjälls rished,gång på tuviga myrar som ger utmärkt skonsam benträning,och i mycket brant bevuxen gran/björkskog .

I vanlig ordning svårt med orienteringen,skulle till pappas lilla tjärn på berget som han planterat i för länge sen,för att ta upp "den sista firren". Det började regna när vi skulle sätta upp tältet,men väl inne var det riktigt mysigt,i vanlig ordning.

Nästa morgon var det vackert höstväder,fiskade förgäves,fisken var nog slut,nästa gång är det min tur att kånka upp en vattentank fisk i en rygga+syrgas...

En kort vandring nerför det branta berget.Lätt att hålla rätt riktning,för vi hörde hundarna skälla vid stugan mest hela tiden.

En riktig "lagomtur",man får se fjällen ordentligt,och tältmysa,mer behövs inte så här på hösten.

Hoppas vädret är bra nästa  helg;då ska väl Håkan nya rygga ha kommit,så han får inviga den.

 

Postat 2007-09-10 07:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ovan Tjuoltadalen.

Dal som dal,helgens tur blev en annan och kortare än den först tänkta till Teusadalen.

Ringde min mamma i Kvikkjokk,fint väder,de hade minsann inte haft regn alls på flera dar,så då for jag dit,tog med en del grejer de ville ha upp.

Sedvanlig fika och hann se på 400m-finalen,sen båtskjuts av mamma och pappa över till Prinskullen.Härligt vackert soligt höstväder.

Så varmt på väg upp att jag tog av med tröjan och gick i bara BH,väl uppe isvind och jag var mycket glad att jag inte glömt min ullmössa och vindtäta handskar som jag först trodde.

Det har börjat bli lite höstfärger,med rött ripris.Ännu finns goda hjortron att äta,trots att det varit minusgrader och snön har pudrat fjälltopparna vita.

Travade iväg över slätten med min lätta packning och fortsatte på nordsidan Vallespiken för att tälta nånstans där utsikten ner i Tjuoltadalen är fin.

Inte en kotte ute trots att det var så fint.Tre blå hagelpatronhylsor vittnade om att någon skjutit på nånting,men det kanske inta var i år,finns så lite fågel.

Fick gå ner en bit efter sluttningen för att hitta vatten och bra tältyta.

Perfekt för mitt lilla tält på mjuk risbädd,en bit att gå genom snår för att ta vatten,men helt OK.

Månen lyste vackert,men senare på natten mulnade det.

Hann spana ner i dalen en stund innan mörkret lade sej,isvindarna isade vattenpölarna och det var mycket skönt att krypa in i min nya gosiga sovsäck,koka te och kvällsfika alldeles själv.

Vinden låg på rätt hårt ,och det blåser alltid in genom ingången.Kombinationen tältplats med riktig utsikt och vindstilla finns inte,då får man  vända ingången uppåt,och det är inte kul.

Låg och lyssnade på musik och hann somna med musiken på,sen blev det dessutom varmare ute och sovsäcken kändes för varm,bara att öppna.

Riktig sovmorgon och frukost på sängen,det är endast i tältet jag får det.

Spanade efter djur nere i dalen,men ingenting.Har ska stora älgar vara,järvar,lodjur,björnar.(Det såg minsan pappa när han gick där,och öringarna i tjärnarna var sällsynt stora,och hann höll knappt på ta sej tillbaka över älven en gång )

Såg fint ut att gå där nere längs älven,inte alls oframkomligt så här uppifrån.

Fortsatt längs bergets sida,ibland på stenskravel,vide,ibland på bra mark till ungefär halva dalen,så man såg mot Habres/Ruonas.Tjuoltatoppen ur annorlunda vinkel.

Hela dalen nedanför,men enda djuren jag såg var renar,en älg,två örnar och fyra ripor.

Desto finare vy över snöklädda berg;där gick jag för några veckor sen,Pårte,Luottolako,Njåtsosvagges nedre del.Satt ett tag på en höjd med rätt hyggligt stup under för att se riktigt bra åt alla håll,men det blir lite kallt i vinden.

Middag i en helt vindstilla grön bäckravin med ett stort slätt "stenbord",en "vattenkran" med friskt vatten,samt diskborstar ovanför.Kan inte vara bättre,en renflock betade och vilade strax nedanför,och den enda älgen jag såg betade nere i dalen.

Många vackra "höstrenar",de kommer närmare,men inte alltför nära en.

Gick sen tillbaka till Kvikkjokk,ingen större idè att stanna,fast vädret var så fint;värmande sol och nån gång samtidigt  en hagelskur,nästa dag skulle vädret försämras.

Skjuts hem av föräldrarna,duscha och äta med dom i stugan innan jag körde hem.

Det var faktiskt rätt lagom,man behöver nån lugn hemmamorgon också.Hann dessutom få träffa sonen min som rätt sällan är hemma.

Söndagen var mycket riktigt riktigt pissväder,mycket lämpat att bara gå en hundrunda runt sjön,se Friidrotts-VM och sköta "hus och hem",och gymma lite för att få bort den tydligen numera obligatoriska knä-och fotsvullnaden efter lång anstränging utför backar.

Man kan skaffa bästa tänkbara utrustning,vilket jag tycker jag snart har till fullo,men vissa gamla delar är bara att fortsätta använda;knän,fötter...de går inte köpa nya.

Postat 2007-09-03 15:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!