vandring,paddling och annat friluftsliv

bor i Jokkmokk.
"måste" dagligen motionera i skog och mark,samt allmänt vistas ute i naturen.
Gör ofta korta turer i kommunen,både till fots och med kajak.
Har en önskan om att hinna se så mycket som möjligt av hemkommunens fjällvärld.
Stillsamt intresse:läsa,hälsofrågor.

Användarnamn: brigas

Intressen: Vandring, Turskidåkning, Paddling, Utförsåkning, träna längskidåkning,terränglöpning,rullskridskor,rullskidor,styrketräning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

En rätt så idealisk plats-för mej idag

Jokkmokk är en rätt så perfekt plats för mej att bo på.

Född och uppvuxen här,men det fanns några år när jag kallade det för "tråkmokk" och inte hade minsta tanke på att vilja bo här.

Mitt fjällvandringsintresse vaknade på allvar för mindre än 10år sen,och det är ju lätt att komma iväg i våra "kommunfjäll".

Annars tror jag inte särskilt många personer gör fjällturer regelbundet,trots  den relativa närheten till Sarek,Padjelanta etc.

Känns ofta lite konstigt att de som vet mest om fina områden här ändå är bosatta så långt borta,och även att de som så gärna går fjällturer har så lång väg hit.

Fördelar:bo bra i rejäla hus med stora tomter till vettiga priser,cykelavstånd till allt inom samhället (ändå rullar de flesta i bil den lilla sträcka man har till affär,skola,arbete).

Cykla till jobbet: 5min ungefär,luncha hemma.Nån minut till affären.

Fina områden i skogen att springa i,direkt från gården,på vintern som faktiskt ännu är mest vit kan jag åka skidor  från gården om ingen grusat vägen,vi får köra skoter direkt från gården till led också.

Fint och enkelt att bara gå ut och vara i skogen.

Fina sjöar inom 10minuters körning för att paddla,badställe mindre än 1km hemifrån dvs 5 min på cykel.Bra vägar för cykling,rullskidor etc.

Bra slalombackar med mindre än en timmes körning,eller drygt en timme åt andra hållet.

Ett synnerligen väl rustat gym med trevlig stämning för folk i alla åldrar och träningsnivåer,till väldigt måttlig årsavgift.

Varm utebassäng som man nyttjar helt kostnadsfritt.

ett fint biblotek

Nackdelar:arbetsmarknad,begränsad,krympande med minskad befolkning,man håller hårt i sin anställning.Och varför talas så ofta om att man måste centralisera arbeten till större orter,när man jobbar vid en dator,har videokonf-studio etc???

Shopping-å andra sidan hittar jag inte alltid det jag vill ha i stan heller och förlitar mej mycket på näthandel

Ingen slalombacke på orten längre,skidspår som sällan är riktigt bra trots god snötillgång,vi skulle kunna ha hur fina spårsystem som helst,men sånt kostar pengar och engagerat arbete,och fler  som verkligen vill åka regelbundet,Turister?

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Fierrovagge -och lite om Sommarlabba-färjan

I år skulle vi gå en enkel tur,anpassad till liten hund och något bekväma människor.

Flyg till vindskyddet i Kuravagge,gå till Vaimok,över berget till Fierrovagge och sen ned till Sommarlabba och Tarraleden hem.

Kaskaivo övergivet utflyktsmål?

Tidigare var stigen upp till Kaskaivo klassad som dagsutflykt från Kvikkjokk.och -ja en gång för länge sen gick jag och min pappa upp där,dagsutflykt helt klart.

För ca 8-10 år sen var jag upp,skitjobbigt minst sagt,då mängder av träd fallit över stigen,då sov jag över,kom hem varm och trött.

En liten björn

På eftermiddagens hundrunda följde även min son med,första gången i höst.

När vi gick i solens sista strålar längs en ås omgiven av vatten sa han "en björn";något 10tal meter framför oss kom en riktigt mörk liten björn,vek ned mot vattnet;och min lilla cavalier Pixi gick efter.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.