Lista senaste kommentarer från alla
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 90 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 7: Pershyttan-Mogetorp
2019-11-08 12:33 från snurte :
Tack för en mycket mycket utförlig artikel om denna etapp! I somras blev det ett kortare besök till Gårdsjötorp med övernattning i den gamla stugan. Delvis tack vare dina artiklar. Har en kommentar gällande innehållet i artikeln också. Vindskyddsmodellen med "altantak" brukar kallas för slogbod. Åtminstone här i Dalarna där det är en vanligare syn.
55555
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 7: Pershyttan-Mogetorp
2019-11-08 11:40 från OBD :
Som vanligt mycket trevligt och informativt skrivet och med många illustrativa bilder. Tack ska du ha!
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 7: Pershyttan-Mogetorp
2019-11-08 09:41 från Kilsbergarn :
Väldigt trevlig läsning och massa bra information. Jag har gått här men inte gjort alla avstickare, blir sugen på det. Väntar med spänning på din artikel om Hålahult. Det fanns ju ett helt friluftsområde där förr, som nu har gjorts väldigt svåråtkomligt.
55555
Artikel/Blogg:
Jakttider i Närke
2019-11-04 08:56 från OBD :
Vill bara understryka att Mjölner är bra. Oftast. :-) Vi har tre st. , en på vinden och två i två kallförråd. Vi har aldrig tidigare upplevt så mycket möss som i år. Säkert har Mjölner tagit livet av fler än 10 möss. Men som sagt det har hänt ett antal gånger att Mjölner slagit igen och musen klarat sig. Dock har det oftast hänt i ett av kallförråden. Orsaken kan ha varit att jag stängt dörren litet vårdslöst. Mjölner är känslig. :-)
Artikel/Blogg:
Jakttider i Närke
2019-11-03 23:00 från fowwe :
Underhållande! Möss har ibland tuggat elkablar och därmed sänt bilar till de sälla motorvägarna. Men det visste ni förstås. Det verkar vara en klok son ni har, har tar inte ut någon seger i förskott. ;)
Artikel/Blogg:
Jakttider i Närke
2019-11-03 19:43 från statemachine :
Dagens garv:) En kräsen liten mus.
Artikel/Blogg:
Jakttider i Närke
2019-11-03 19:21 från Sejrla :
Sicken smart en. De generna kan säkert bli en finfin bil-stam :-D.
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-10-10 11:02 från christer@gustavii.se :
Hej Håkan Jättetrevlig läsning. Blev glad och överraskad när jag märkte att vi gjorde nästan samma tur med bara några dagars mellanrum. Sedan insåg jag att vi också träffades nere på Kvikkjokks fjällstation. Jag samtalade med Björn och Sebastian (från Danmark) och så småningom kom även ni med i samtalet, om du mins. Verkligen intressant att läsa om era äventyr och erfarenheter från Pårek-området under de snöiga dygnen innan jag kom dit. Jag gick ju där och funderade på hur det hade varit dagarna innan jag kom upp dit. Också bra att få lite tips om alternativa vägar genom vadet nedanför samevistet. Det är noterat för framtida vandringar.
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-10-07 11:20 från thureb :
Härlig läsning! Fina bilder.
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-10-05 22:47 från oskar_thulin :
Kul att läsa om din tur Håkan! Fantastiskt fina eldiga höstfärger som du fångat bra med kameran. Jag slås av att det sällan "blir som man tänkt sig" med färdplaner och väder i Sarek, så även för mig när jag gick i samma område 6 veckor tidigare. dramatiskt att läsa om din livskamrats ofrivilliga bad i jokken, men skönt o höra att det gick bra. Blir obeskrivligt avundsjuk på mötet med jaktfalken på nära håll!
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-10-03 15:35 från skogsfia :
Så fina foton och som alltid en inspirerande text! Kloka vandrare gör som ni och ändrar planen efter omständigheterna. Skönt att din hustru inte skadade sig. För mig som inte vandrat denna stig, vilket av de tre vattendragen är det som är besvärligt att korsa? Längst söderut rinner en jokk ut i Stour Dahta. Sedan följer en jokk cirka två km väster om renvaktarstugan och strax ännu en cirka en km längre norrut. Någon av dessa antar jag.
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-10-01 21:09 från Småtärna :
Ja det har runnit mycket vatten under många broar sedan dess, 2014 var det. Jag minns det också. Inte mindre än två fjällkamrater gjorde så småningom entré i mitt vandringsliv och turerna har blivit allt ”maffigare", så jag betraktar mig faktiskt som ganska erfaren vid det här laget. I somras gick jag, Gunder från Österbotten och Fowwe, välkänd här, i västra Padjelanta. En sagolikt vacker tur, med span på Blåmannsisen från Messingtoppen som höjdpunkt. Det kommer en turberättelse nån gång under hösten. Förra året gick vi delvis i dina fotspår i Sulitelmas närhet.
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-10-01 06:02 från Thomas Lummi :
Fina bilder och en trevlig berättelse. Vilka utmaningar!
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-30 11:01 från dHANScan :
- som att vara där själva. Tack för så fina foton och text. Att man inte får spöka med vadet vid Pårek visste jag också, men att det kan vara djupt i september är visst inte vanligt. Fjällurskogen upp från Kvikkjokk tar man ofte för snabbt men som i en annan blogg om varför Sareks sydgräns blev där den är har den mycket stora värden, som just de tre skogsfåglar ni så
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-30 08:16 från Småtärna :
Tack för en fin berättelse och undersköna bilder. För varje år - i mitt fortfarande förhållandevis nya liv som fjällvandrare - lär jag mig mer och mer av andras och egna erfarenheter vikten av att ha en plan B, och kanske t.o.m. även en plan C, att kunna dra fram ur nån packpåse. Dina bilder påminner mig också om att jag måste få till en hösttur. Så vackert. Nästa år?
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-29 23:44 från fowwe :
Vilket äventyr ni var med om (och med många delkapitel dessutom). Höstfärgerna och naturens skönhet har du fått med och jag njuter av att se dina förtrollande foton. Och vilken fantastisk Livskamrat du har! De där hopplösa trätrianglarna är läge att göra någonting åt. Men vem som skulle känna ansvar för det har jag ingen aning om. Kul det där med den ringhackade granen. Jaktfalk ser jag emellanåt, men det där ringmönstret från den tretåige har jag aldrig sett eller ens tänkt på (där fick jag lära mig nåt nytt). Tydligen är det saven den vill åt. Jag funderade på den där hyllan. Jag tror nu att jag vet vad du syftar på. Det var ju lite tråkigt att ni inte kom dit eller fick uppleva det vidsträckta Luohttoláhko. Men med den snön i stenskravlen kunde det blivit många brutna ben.
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-28 21:29 från Karolina P :
Fantastiskt fina bilder! Tänk att få uppleva det ni gjorde!
55555
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-28 20:19 från annakari :
Det är underligt vad man kan stå ut med bara man får vara i fjällen. Grattis till fantastiska bilder och en fantastisk fru.
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-28 14:54 från MonicaKa :
Extra plus för så många magiska bilder!
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-28 12:28 från skogsbaronen :
Trevligt skrivet, och en makalöst fin höst/vinter-bild över Pårte!
Artikel/Blogg:
I trakten av Pårek
2019-09-28 10:15 från OBD :
GRATTIS! Tänk att en misslyckad planerad vandring kan bli en så lyckad omplanerad vandring. Att få sådana bilder och sådana obsar tillsammans med en så strong Livskamrat måste väl ändå anses som mycket lyckat. Jag har vadat vid Boarekjavrre ett antal gånger men aldrig haft någon nytta av de små triangulära stenkistorna. Senaste (sista?) gången gick jag några meter uppstöms. Det var något djupare men sandbotten nästan hela vägen.
Artikel/Blogg:
Abisko med barn
2019-07-14 13:23 från Strömbergskan :
Hej Håkan! Just den här turen som du skriver om har vi nu gjort med våra tre barn, 7, 10 och 13 år gamla. Vi gav oss ut 8 juli från Björkliden. Jag skulle vilja varna alla äventyrslystna föräldrar där ute. För oss var turen allt annat än den härliga upplevelse vi drömt om. Avstånden som anges stämmer inte, varje etapp är minst 2 kilometer längre. Barnen gav upp hoppet och lassade över sin packning på oss. Med all rätt. Sista sträckan, från fallet till liften på Njulla handlar om minst 12 km. Den sträckan är inte heller precis småkuperad, det är två berg som ska gås både nerför och uppför! Överhuvudtaget fick vi erfara att snöläget i de här trakterna kan vara ganska besvärligt. Med vår packning, som nu också innefattade de yngre barnens, sjönk vi alltsom oftast igenom. Det tog på krafterna. Där inte snön utgjorde hinder rann smältvatten stundtals omöjligt att passera utan att blöta ner fötterna. Nej, extraskor har man inte med sig, och på kvällen blir det kallt. Utöver detta förlorade vi täckningen redan 5 km från Björkliden. Det kan vara befriande. Men med barn med på vandringen är det knappast ansvarsfullt att ge sig ut på en så pass riskfylld tur under flera dagar. De hisnande vyerna orkade vi knappt se och fjällfloran låg kvar i ryggsäcken. Vandringen var milt uttryckt en kamp för att komma fram. Sista dagen ville vi alla bara hem. Det är klart att barn ska få uppleva fjällvandring, det är underbart! Men någon måtta och sans får det väl ändå vara på äventyren. Jag är fylld av dåligt samvete för mitt bristande omdöme och jag hoppas att min lilla inpassning kan få annat vuxet folk att tänka en gång extra.
Artikel/Blogg:
En sorglig, ovanlig, minnesvärd fjälltur
2019-07-04 15:28 från hansnydahl :
Jag var inte medlem i Utsidan när du publicerade din artikel men läste den för ett par år sedan och nu igen då jag snart kommer att göra en tur genom bl.a. de områden du beskriver. Det var ju en verkligt tragisk händelse som satte sin prägel på slutet av er tur och ni visade prov på stor medmänsklighet som gjorde vad ni kunde för att hjälpa till med eftersökandet av pojken. Även om jag tidigare gjort två turer i dessa trakter (2016 och 2017) så hittade jag värdefull information om platser jag ännu inte besökt, som t.ex den övre delen av Ábmeljåhkå och tältplatsen dag 2 vid Sieberjåhkå. Intressant också med den eventuella offerplatsen där någon lagt ett stort renhorn. En verkligt matnyttig artikel med andra ord.
Artikel/Blogg:
Två vandringar i Abiskotrakten
2019-06-04 13:19 från in_to_the_wild :
Hej Håkan, trevlig artikel. Kommer du ihåg vilka datum/veckor du gjorde den här vandringen? // Marcus
44444
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 9: Blankhult - Ånnaboda
2019-05-16 22:31 från fowwe :
Håller med Bertil, det är ett oerhört innehållsrikt material du presenterar, man får ett intryck av att Kilsbergen är stort som ett helt landskap ;-). En av många saker jag hajar till inför är den där berättelsen om jätten och spiran. Det är märkligt med dessa jättehistorier i samband med kyrkors uppkomst. I Lunds domkyrka har vi varianten med jätten Finn, och där var avtalet att han efter slutförd byggnation skulle få prästens ögon. Liknande sagor lär finnas i ett antal versioner för kyrkor i vårt land och utomlands (stenkyrkor tycks det vara). Men du skriver om så mycket mer också. Jag får samma tanke som Bertil om bok. Varför inte?
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 9: Blankhult - Ånnaboda
2019-05-16 22:20 från xblp :
Otroligt vilken noggrann dokumentation. samlas denna någonstans mer?
55555
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden med omnejd
2019-05-16 17:40 från fowwe :
Kul att du skriver igen! Visserligen har jag fortfarande inte besökt Bergslagen men både din text och dina bilder är inspirerande och fantasieggande. Jag önskar att det fanns sådana tassemarker där jag bor i Skåne, tror verkligen att jag skulle trivas i dem. Jag får hålla tillgodo med bokskogar, betesängar och långa stränder. Det är väldigt fint det också. Men inte särskilt trolskt.
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 9: Blankhult - Ånnaboda
2019-05-16 15:36 från OBD :
Fantastiskt vilket arbete du lägger ner på detta. Mycket intressant att läsa trots att jag troligen aldrig kommer dit. Men man vet ju inte, kanske ändå. Kul med en hel del kulturhistoria. Och så har du ju med så fina bilder som illustration. Du har säkert material till en eller flera guidebok/-böcker.
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 9: Gårdsjötorp
2019-05-16 11:36 från statemachine :
Du följer den lilla spångade stigen som går över den lilla myren, på fast mark tar du höger och går mot en liten vik. Där inne ligger båten.
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden Etapp 9: Blankhult - Ånnaboda
2019-05-16 11:29 från statemachine :
Bra artikel. I ånnaboda har man möjlighet att fylla på med vatten/tvätta cykeln vid kortsidan på huset med omklädningsrum och bastu. I förra artikeln skrev du om Mats Rosenbergs betydelse för friluftslivet i kilsbergen. Glöm inte bort din egen betydelse för alla friluftsintresserade. Dina välskriva artiklar med bilder, tips om sevärda ställen, alternativa leder, vattenkällor mm är till stor hjälp för oss. Tack
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 90 Nästa Sista 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.