Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan. Om du inte vill slå av annons­blockering kan du istället stödja oss genom att teckna ett Plusmedlemskap - då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!

Vilket kök vid elavbrott?

Som sagt vilket kök fabrikat, typ, bränsle är bäst att ha hemma ifall strömmen ryker en längre tid så jag kan laga mat och få mitt dagliga kaffe?

Det är alltså inte viktigt att det är lätt eller tar liten plats utan det ska bara stå i beredskap och när det behövs ska det vara enkelt och säkert att använda, men jag är inte bra på detta ämne har bara haft gasolkök i olika båtar som ju funkat bra men är det något även för detta eller finns det bättre?

Gärna för/nackdelar med de olika bränslena och andra nyttiga tips, alla tips mottages tacksamt.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Ska det vara nån form av nödkök för krissituationer så skulle jag sikta på nåt med multifuelbrännare så man kan köra på både bensin och fotogen.

Gasolkök är ju beroende av en fungerande gasoldistribution eller att man har ett stor lager med flaskor.

Men ska det bara funka vid lokala strömavbrott på upp till en vecka så funkar ju de flesta former av gasolkök.
 
Det är tänkt för kortare tid för att klara de 72 timmar som MSB rekommenderar så att jag kan värma lite konserv mat och få kaffe så det rä inte för långtidsbruk som ju så klart kräver mera bränsle på lager.

Den där "kokplattan" såg smidig ut och med några flaskor på lager till den borde jag väl klara mig eller?

Den som satt direkt på den 2kg gasolflaskan liknar den jag har ute i stugan och den har jag även en lamptillsats till men det kan ju vara lite overkill med dagens LED lampor och ett gäng batterier.

Så hur länge kan gas flaskor lagras utan att vara anslutna innan de är körda pga bäst före datum eller finns inte sånt på dessa jag har inte så bra koll som Ni märker ;-)

Vore smidigt om det gick att använda inomhus också annars får jag hålla till på balkongen och det funkar ju också, vad att tänka på om man använder inomhus förutsatt att det är godkänt för det alltså?

Bensin och fotogen låter i mina öron mera riskfyllt än gasol och ev sprit men kan ha fel men jag har på nära håll upplevt resultatet av en explosion i en bensin behållare och det var inget jag vill vara med om igen ;-(
 
En sånn om du vill att gasen ska räcka länge:
http://fogas.se/shop/3853---campingkoek/

Eller en sånn om du inte är beroende av ren propan som räcker länge:
http://fogas.se/shop/3814---gasolkoek-med-inbyggd-flaska/

Den sista ovanstående har tändsäkring, vilket inte varianterna som biltema och Jula säljer har.

För båtbruk/husvagnsbruk är tändsäkring motiverat då luftvolymerna i husvagn/båt och kabyss är små, hemma i lägenhet har man så stora volymer luft i kök mm. att det kommer aldrig uppnå några större volymer brännbar gas kring köket hur mycket det än pyser otänt ur brännaren och flaskan tar också slut inom rimlig tid.

Samma resonemang kan man göra med översta köket också trots att den inte har tändsäkring och har större flaska (blå P2012 "fotbollen")

Det finns anledning varför 2 kg gasoltuber får användas och förvaras inomhus (även i hyreslägenheter) medans större flaskor skall vara utomhus (i välventilerad skydd/bur) eller på balkong med lågtrycksystem (30 mBar) indraget in i huset/lägenheten om man har gasolspis/wok-brännare - flödet på trycksänkningsregulatorerna är begränsat (typ 1 kg gasol i timmen) så det kan pysa ur den otända brännaren obegränsad tid utan att volymen med brännbar luft/gasolblandning blir så stor att det utgör explosionsfara och allmänfarlighet utanför lägenheten/huset - och det kommer att stinka outhärdigt illa av luktmedlet i gasolen långt, långt innan dess.


Man får förvara 2 st 2 kg gasolflaskor (P2012) inomhus/lägenhet (en som används och en som är i reserv) - det får inte förvaras i källare/vind, förråd utanför lägenhet eller (kall)garage - varför då just förvaring _I_ lägenhet/inomhus där man bor? - det är för att man skall ha uppsikt över dem och veta var dom är!!

Har man små campingasolflaskor så är riktlinjen max 10 liter behållarinnervolym tillsammans (för all gasol sammanräknat i lägenheten ) vilket motsvara lika många 450 grams campingflaskor (dom är på 1 liter styck) eller max 20 st 223 grams flaskor (0.5 liter styck). en P2012 tar 5 liter innervolym, dvs. har man 1 st P2012 så får man alltså bara ha 5 st 450 grams campingasolflaskor tillsammans med propantuben.

för flytbränslen är det samma sak - max 10 liter totalt - bensin och fotogen ihopräknat och förstås i orginalförpackning, godkänd bensindunk eller hellre i säkerhetsflaskor.
 
Senast ändrad:
Beror väl rätt mycket på omständigheterna - hur många som ska nyttja köket, var/hur man bor, vad man kan tänka sig äta osv.

Bor man i någon form av större tätort är sannolikheten att man skulle bli av med strömmen i tre dygn försvinnande liten och därmed kan man anse det omotiverat att lägga ner alltför mycket tid/pengar/tankemöda på något som troligen/förhoppningsvis aldrig kommer behövas.
För egen del (singelhushåll i medelstor stad) innebär det att jag anser mina vandringsgrejer med en enkel gasolbrännare, trangiagryta, 230 g gasolbehållare och lite torrvaror/konserver kommer hålla mig vid liv ett par dygn. Det blir inga sjurättersmiddagar eller extravaganser men jag klarar mig fint. Och det är som sagt rätt osannolikt att det behövs.

Bor man en familj om åtta isolerad tre mil ut i skogen i norrbottniska inlandet med en luftledning in till huset så är det naturligtvis en helt annan pilsner. Då är det mycket mer motiverat att ha större kapacitet vad gäller bränsle, brännare, alla upptänkliga temperaturer osv
 
Vad som helst som duger för friluftsbruk duger väll för att klara matförsörjningen i tre dygn hemma också, bara man ser till att ha bränsle hemma? Och det blir ju inga speciella mängder för så kort tid.

Själv kör jag på Idun No1 och runt 5m3 ved i lager. Börjar veden tryta så finns det mer i skogen, eller så får jag ta fram trangiat.
 
Jag skulle välja ett gas-trangia, det kommer du ha glädje av till annat också. Även om vikt och plats inte är avgörande är det nog skönt om köket går in i ett skåp man lätt kommer åt. Lika så att bränslet och tub inte väger bly. En "stor" gas på 450g räcker en vecka och tar jämfört med flergångstuber ingen plats alls i skåpet.

Skulle bara välja en annan lösning för torp utan el, husvagn eller båt. Alternativt om det var fler än 4 som skulle dela på köket. En annan lösning kan också vara värd att överväga om du också ska använda köket att värma upp bostaden tillfälligt, då skulle det gå åt ganska mycket gas även om trangiat utan problem kan värma ett mindre rum.

Ett gas-trangia kokar upp 1.5l vatten snabbare än moderna el-spisar och är väldigt bränslesnålt.

/G
 
Nästan vad som helst utom T-spritbrännare säger jag

T-sprit är hemsk i dom temperaturer som är vanliga inomhus även i strömavbrottstider.

dvs. att gasen ovanför ytan och hela volymen i behållaren är explosiv från ca 8 grader C till över 35 grader C. - bensin måste ned till typ -30 grader C innan den blir explosiv på samma sätt (dvs kan brinna inne i en dunk)

med andra ord T-sprit i säkerhetsflaskor eller låt bli helt om man är ens i närheten av risken med en öppen låga eller riskera att spill finns kvar efter hanteringen när man tänder en låga.

En sak till - använd inte kylflänsade grytor inomhus - dom ger mycket CO (Kolmonoxid) medans planbottnade grytor klarar sig bättre då lågan under hinner brinna ut mer fullständigt innan de kyls ned för mycket för att kvarvarande CO skall kunna brinna/oxideras. Elda man mer än för 1 liter vattenuppkok [~5 minuter] eller långkokar så bör man se till och ha bra ventilation eller vädra ofta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips