Vilket kök har status Bushcraftkök

Allt beror lite på till vilken nivå av bushcraft man vill ligga.
I ordets mest omfattande betydelse, så är bushcraft kunskaper som behövs för att klara att överleva i vildmarken.
Då kan det omfatta vad som helst, som olika gas-, sprit-, bensin- eller parrafinkök avsedda för camping.

Lite mer strikt och vanlig tolkning är det vilket som helst kokkärl, ofta i rostfritt stål över eldstad alternativt någon form av metallbehållare med en liten eld som gäller.

Vill man vara superstrikt blir det en egenhändigt utskuren träskål eller näverstrut värmda med kokstenar som gäller. Alternativet är att gräva/hugga ut egen malm, bygga egna ugnar för förädling och smide och tillverka en metallbehållare under turen.

Väljer du den vanligaste tolkningen, den lätt strikta så är det naturligtvis viktigt att välja ett stort, tungt och klumpigt kärl så det matchar resten av utrustningen. ;-)
 

Lästips

Stilla bergsglädje

Montafon, en av Vorarlbergs mest populära dalar, lockar många besökare både sommar och vinter. Men under försäsongen visar den sig från sin lugna ...

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
En tioliters gjutjärngryta

Om man utgår från hur en sk bushcraft-kniv förväntas användas.
1. Släpa ihop några stora stenar.
2. Släpa ihop några stockar.
3. Spänta ved med batoning-metoden.
4. Tänd en rejäl brasa. Detta kan ta en stund eftersom du använder magnesiumsticka och kniv för att tända elden.
5.Vänta tills du har en bra glöd.
6. Sätt på grytan på elden med lite vatten i.
Det tar väl uppskattningsvis 4 timmar att få sig en kopp kaffe vid användning av buchcraftutrustning.

Man kan ju som alternativ bryta några kvistar längst ner på en stor gran. Ta lite näver från en kullfallen björk. Tälja några flisor med en helt vanlig slidkniv. Tända med en tändsticka. Göra en liten eld. Ställa en metallmugg med lite vatten i på elden. Kaffe på 20 minuter.

Alternativ 3 ta med ett campingkök som väger ungefär lika mycket som bushcraft-kniven. Lämna kniven hemma. Starta köket med lite vatten i.
Kaffe på 5 minuter.
/John
 
Kelly kettle

Jag har en liten i rostfritt med samtliga tillbehör.
Den är trevlig men skrymmande.
Bra i båt eller kanot eller möjligen på skoter eller pulka.
Inget man vill bära på ryggen någon längre sträcka.
Snabb. Snabb. Ett gaskök hinner före, men inte något kök med förvärmning.
Vedåtgång för ett uppkok är ungefär en näve pinnar.
Själv lämnar jag alla tillbehören hemma och använder den som vattenkokare.
Kör man den utan vatten i förstörs den.
Skulle jag köpa en idag så skulle jag bara ta vattenkokaren utan tillbehören.
/John
 
Torgnys TS innehåller ju svaret, snuskburk av lämplig sort, vår är avsedd för två soldater. Lite pinnar brinner efter 5 sekunder om man har lite torrt tände med sig. Pinninsamling i skogen 5-10 minuter. så nytt kaffe på 15-20 miiuter. Från Thermos 1 minut.

go tur
 
Öppen eld med gryta över, gärna snuskburk.
Möjligt alternativ är ett metallkök för vedeld, t.ex BushBuddy, men i idealfallet en egentillverkad version.
Detta enligt min personliga tolkning av Bushcraft.
 
Har tittat lite på detta och undrar om du är nöjd?
Jag har också en Kelly kettle (två faktiskt).

Skrymmande, men lätt. Iofs kan man packa saker i den om man vill.
Har även tillbehöret Hobo Stove, vilket är ett grytstöd som passar i eldkoppen.

En mycket bra pryl, om man ska koka vatten. Vill man även laga mat blir det litet tyngre än andra lösningar, då själva kettlen inte kan användas som kastrull till mat. Jag har för mig att en trangia 27 kastrull ryms över eldkoppen, men jag är inte helt säker.

Vänd luftintaget mot vinden, släng i en bit tände, släng på en bunt hyfsat torrt ris, tänd, sätt på kettlen.
Vattnet kokar innan du plockat fram fikat.
Väljer man att mata i bränsle i toppen kontinuerligt kokar det väldigt snabbt (vi snackar ner mot 3min för en liter om man har bra bränsle), och kvar har man en rejäl brasa.
Har man mindre bråttom lägger man bara i så att vattnet precis kokar, vilket man lär sig ganska snabbt.

Det smidiga är att kettlen fungerar som skorsten, så det blir ett jävla drag (ju mer det blåser, desto bättre). Det är alltså eldkvast ur toppen. Tack vare detta är den ganska okänslig mot fuktigt bränsle (så länge det är tunna bitar, dvs ris, och det är tätt packat), då glöden från tändet matas av draget. Ryker då häftigt ett tag men sen tar det sig.

Vill man göra en eld när det är riktigt fuktigt kan man använda den till att få en start-glöd.

Lämpligt tillvägagångssätt i praktiken:
*Hämta en full näve torra kvistar.
*Koka vattnet.
*Laga maten på den utomordentliga glöd som blir kvar (på den glöden är det verkligen inte viktigt med torrt bränsle).
*Ställ tillbaka vattnet på värmning när du är klar med maten.
*Fyll koppen med bränslet du har kvar, så har du torrt startbränsle till nästa gång. Jag har några tändkuber i min ifall det skulle jävlas.


Jag är mycket nöjd med mina =)

EDIT: Jag har aluminium-modellerna.


Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips