Varför behöver man ett kök?

Det är klart att det går att skippa köket. Allt beror på ens egen atttyd och vilja.
Personligen vill jag helst förstärka njutningen av utevistelsen med att få äta god mat. Jag vill tex.inte avstå varmt kaffe eller buljong på kvällen. En god middag måste vara varm om det ska bli riktigt gott!
Finessen med att reducera packningens vikt, är för mig, det att jag kan ta med mer god mat att njuta av!

God tur!
 
Och vanligt frystorkat på påse är faktiskt ingen vidare smakupplevelse heller.

Nej, ni har inte övertygat mig. Jag kanske testar att övertyga mig själv på någon veckotur framöver. :)

Real med Kyckling-Curry är nog bland det bästa jag vet efter en slitsam dag på fjället. Toppat med en Irish Coffee gjord på pås-Cappuccino, en tesked socker och en rejäl skvätt Whisky!

Ser fram emot att få läsa en utförligt redovisning av ditt fälttest senare :)

Det finns rätt många amerikaner som går utan kök, men frågan är om det blir så mycket lättare.

Frystorkad mat är ju lätt tack vare att man inte behöver bära med sig vattnet, men frystorkad mat (eller torkad öht) är svårt att tillaga utan kök.

Så kör man utan kök tror jag att maten blir tyngre, så det är inte självklart att det blir så mycket lättare.

Folk brukar väl räkna med 600-800 g per person och dygn normalt, klarar man att hålla sig på den vikten även för mat som inte behöver kök? Jag är tveksam.

Just det här tror jag är själva poängen. Ris, pasta, kyckling mm väger väldigt lite i frystorkat format, däremot lär det knappast bli någon hit om du bara blandar ut det med kallvatten. Skulle därför tro att man är förpassad till en diet på enbart gryn, müsli, nötter, torkad frukt mm om man ska "vinna" viktmatchen mot Real. Frågan är då om man tycker att det är värt det?!

En extrem variant kanske vore att gå loss på enbart socker, matolja och proteinpulver men jag undrar hur magen tar emot det efter 10 dagar :)

Ser iaf fram emot ditt fälttestet..!

//Björn
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nu måste man väl börja med att ställa sig frågan varför man vill bära lätt?
Jörgen brukar ju hävda att genom att spara vikt på de tre stora så ger det utrymme för att få med sig lite extra lyx som man sätter värde på utan att bära ihjäl sig.
Visst går det att leva en månad utan att tända en tändsticka, militära specialförband gör det regelmässigt, men vad är behållningen av en vandring om du inte trivs? Der är väl inte torr, varm och mätt som skall kompromissas bort?
 
Dessutom är det "Approved by Fjäderlatt"! :)
Jag brukar i och för sig köra med vanligt pulverkaffe (och sprutgrädde, som man ju ändå bär med sig till tårtan) men det är ju också en smaksak.

Frågan är väl snarare vad grand master fjäderlätt (alltså jörgen) tycker om sprutgrädde? Fantastiskt äckligt namn på en äcklig produkt martin, det gjorde du bra!
 
Jag vandrar ju inte för matens skull, utan för naturupplevelsens. Den goda maten har jag redan offrat, skulle aldrig äta frystorkat hemma. :) Det äter jag bara för att bli mätt och med inställningen att ute i naturen blir det mesta ätbart, och jag tror faktiskt att kall mat skulle kunna fylla samma funktion. Mycket av den extra lyxen jag tar med mig i matväg är ändå sånt som man inte värmer. Utom kaffet förstås.

Vi får se om det blir något fälttest i år, eftersom den stora vandringen som planeras är en premiärvandring med min sjuåriga dotter, och jag inte vill skrämma henne från fortsatt friluftande med en massa suspekta experiment. :)
 
Vi får se om det blir något fälttest i år, eftersom den stora vandringen som planeras är en premiärvandring med min sjuåriga dotter, och jag inte vill skrämma henne från fortsatt friluftande med en massa suspekta experiment. :)

Din uppenbara skepsis visar ju trots allt att du har svårt att tro på idén själv. Nä... Jag fortsätter att bära med mig köket.
 
Ett alternativ är ju att göra upp eld och det är ju inget större bekymmer så länge man håller sig från kalfjäll och nationalparker..
Dock så kommer dom saker du behöver för att göra upp eld rätt snabbt väga mer än kök + gas.

Om jag ska vara ärlig så har jag varit på tur i fjällen med enbart kniven på mitt multiverktyg från gerber. Utan att egentligen behövt använda den..

För övrigt så hittade jag en liten kniv här om dagen, kanske kan vara ett altrnativ om man är ute efter lättpackning, kortet för att ange skalan..
wji987.jpg

34 gram inkl slida, och den är vass och otestad, troligtvis tillverkad på 60talet.
 
Bara att ligga i ljungen med solen i ansiktet och se ut över vidderna samtidigt som man hör gasköket värma kaffevattnet gör att jag aldrig kommer lämna köket hemma.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips