Vad tycker du om Skånes friluftsliv?

Jag har bett dig ange (med citat) vem som hävdar att en stig i skogen är en anläggning. Du har hittills vägrat svara, Jag ger dig chansen på nytt.

Även om jag inte är HasseQ coh ålle rmed om att citatfunktionen förenklar läsande så svarar jag. Det är nog jag som tycker det är juridisk skillnad på en ouppmärkt stig i skogen och en uppmärkt led som följer en stig i skogen.
Se t ex inlägg #44 i denna tråd.
/Patrik
 
En stig i naturen är en stig i naturen och där gäller allemansrätten. Enkelt, en stig i naturen är aldrig en anläggning. https://sv.wikipedia.org/wiki/Anläggning

Definitionen på wikipedia är enligt coclass som används i byggbranschen, det är inte nödvändigtvis samma som juristers definition av samma ord. JJuristers definitione skapas ofta av prejudikat - en första dom, ofta i en högre domstol och som sedan blir juridiskt vägledande.
Känner inte till någon dom om cyklister på anlagd led så det är nog inte juridiskt helt fastställt ännu.

/Patrik
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Att inte klassificera en stig, utmärkt med målade band på träd och utmärkning på stenar, med anlagda lägerplatser, soptunnot, TCn är nog så långt man kan komma en anläggning och där får givetvis anläggare samt markägarna införa vilka begränsningar som helst. Ridning och cykling samt motorfordonstrafik tex.
Undantag kan ges för kommunala servicefordon som hämtar sopor och tömmer TCn.
Även jag ser fram mot en dom mot de som överträder regleringen.. Inte ens Allemansrätten gäller alltid.
 
Senast ändrad:
Hittade detta på naturvårdsverket.se

34. Får man cykla överallt? Får jag cykla på stigar i skog och mark?

– Cykla får man både i naturen och på enskilda vägar. Det ska göras med hänsyn till naturen i sig och till andra friluftslivutövare och markägaren.
OMRÅDEN SOM ÄR FÖRBJUDNA ATT CYKLA PÅ:
  • Tomt
  • Plantering
  • Trädgårdar
  • Plantskolor
  • Parkplanteringar
  • Skogsplanteringar som kan skadas
  • Känsliga områden så som åkrar med växande gröda
  • Mark som lätt kan skadas
VISA HÄNSYN GENOM:
  • att undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna.
  • att undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker.
  • att anpassa körsätt efter underlag.
  • att grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark.
UNDANTAG
  • I tätortsnära friluftsområden kan kommunen och polisen reglera cykling på motionsspår och vandringsspår via lokala trafikföreskrifter eller ordningsföreskrifter. Ibland kan det finnas uppsatta förbudsskyltar, om man är osäker så är det bäst att kontakta kommunen eller polisen.
  • I skyddad natur finns alltid särskilda föreskrifter som ibland kan begränsa allemansrätten, bland annat kan det finns särskilda regler för cykling. Information kan finnas på länsstyrelsens eller kommunens webbplatser och på anslagstavlor i naturreservatet.
  • Planerar man att cykla regelbundet i ett naturområde, som enskild eller i grupp, så kan det vara bra att kontakta markägaren och fråga om lov. Arrangören av ett cykelarrangemang har ett särskilt ansvar att se till att det inte blir skador på marken där den organiserade verksamheten bedrivs.
 
Att inte klassificera en stig, utmärkt med målade band på träd och utmärkning på stenar, med anlagda lägerplatser, soptunnot, TCn är nog så långt man kan komma en anläggning och där får givetvis anläggare samt markägarna införa vilka begränsningar som helst. Ridning och cykling samt motorfordonstrafik tex.
Undantag kan ges för kommunala servicefordon som hämtar sopor och tömmer TCn.
Även jag ser fram mot en dom mot de som överträder regleringen.. Inte ens Allemansrätten gäller alltid.
Vandringsleder är förstås anlägggningar. De finns genom att anläggas, redan genom markeringarna, men fr a genom rastplatser och därtill hörande åtgärder. Men p g a allemansrätten kan nog markägaren inte ställa krav på annat än ingreppens art och omfattning. Ridning och cykling är så etablerade aktiviteter att inget går att göra åt dem, ens om de vore önskvärt. En viss ledning ger en jämförelse med Norge och Friluftsloven.

Och, vilket sker hela tiden, avtal kan hävas. Det är rätt mycket omläggningar som skett genom åren och det kunde vara intressant att veta orsaken.
 
Nu handlar denna råd om Skåne, förstås. Vad som sägs om Skåneleden på mina kartor från 2018 är att den är iordningställd för vandring och att cykling och ridning inte rekommenderas, vilket kan vara en kraftigare signal än förbud, ens om sådana råder. Förbud kan man trotsa, rekommendationer kan uppfattas som en signal om vad som faktiskt är lämplig, speciellt för mindre vana cyklister. T ex en av etapperna på SL1 hade gott om stättor grindar, vilket kanske inte är så lockande för alla. En del av stättorna hade jag, redan som vandrare, klarat mig bra utan.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Egentligen tycker jag det är väldigt trist att det finns så många här som angriper Allemansrätten. Och påstår att den inte gäller här och där, med en massa egenpåhittade argument. Allemansrätten är viktig för alla som gillar friluftsliv, och borde försvaras av alla på Utsidan !!!!!!!
 
Vandringsleder är förstås anlägggningar.
Nope, du har helt fel. Vandringsleder är en stig i skogen. #46.
Det statliga ledsystemet i fjällen skulle man kunna tolka som att det är en anläggning. Följande citat är från skrivelsen 'Nulägesbeskrivning av det statliga ledsystemet i fjällen', s.9-11. Naturvårdsverket. 2014

"Ledsystemet omfattar sommar-, vinter- och skoterleder. De skoterleder som ingår är främst de som sammafaller med vinterleder och ibland även sommarleder."
"Länsstyrelserna har enligt regeringsbeslutet ett drifts- och underhållsansvar för sådant som omfattas av ledsystemet (dvs lederna och alla ingående anläggningar så som skyltning, broar, spänger, båtleder, rastskydd, etc.)."
"Vad gäller markering och vägvisning av leder är detta en självklar del av drift- och underhållsansvaret för lederna då de ingår i själva anläggningen."
"Ansvaret för anläggningarna och dess drift och underhåll åvilar den som är huvudman. Bygger länsstyrelserna eller Laponiatjuottjudus anläggningarna på ett felaktigt sätt eller brister i underhållet kan den som är huvudman, bli skadeståndsskyldig enligt allmänna skadeståndsrättsliga regler och principer."
"Vad gäller anläggandet av leder så ska det göras på ett sätt så att vandraren eller skidåkaren kan färdas på ett säkert sätt. Den som rör sig kring leden ska kunna förlita sig på att en led markerad av en myndighet kan nyttjas utan uppenbar risk för skador, tex att den inte går i lavinfarlig terräng eller i områden med stor risk för ras."
"Den löpande driften och underhållet av det statliga ledsystemet i fjällen finansieras av anslaget 1:3 ap. 2 Åtgärder för värdefull natur. Naturvårdsverket lämnar årligen bidrag till länsstyrelserna i Dalarnas, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län samt till Laponiatjuottjudus."
 
Senast ändrad:

HasseQ

Temp. avstängd
What's the point ? I det här fallet är det en led som är underhållen av statliga myndigheter. En bro är en anläggning. Det är mängder med folk som vandrar & cyklar och campar längs kungsleden, och allemansrätten gäller där. Har aldrig hört någon som påstått annorlunda.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips