Vad tänder ni på?

Självklarhet.

Jag använder alltid tändare,inga problem att den ska bli sur eller strejka pga kyla.Det har blivit rutin att hålla den i funktionsdugligt skick eftersom att jag är rökare,bara vanliga cigaretter sen ca 5,5 år.Tabletter och sånt i pulverform åkte med i bara farten,kunde vara bra att vara någolunda klar i knoppen med tanke på vad jag hade framför mig,minst 200 milj.Det var ingen typisk 'cold-turkey',men missbruket fick gå.Räknat med huvudvärkstabletter har jag haft fem (5) 'återfall'.


peter
 
Jag tillhör dem som inte förstår det här med våta tändstickor. Jag förvarar mina i en tom filmrulleburk, från tiden innan digitalkameran. Där har jag även två plån från en gammal ask. Det senare visade sig vara bra när jag stötte på en dansk som bara hade en tändare som dessutom var trasig, jag kunde dela med mig av en bunt tändstickor och ett plån. Lösningen är smart för den är vattentät och flyter dessutom om man skulle tappa den från en brygga eller nått, förutsatt att locket är på förstås.

Backup är tändaren som ligger tillsammans med gasköket. Att tända brasa med gasbrännaren tycker jag dock är en dålig ide, har prövat.

Eld görs upp med en sticka. Jag tillhör dem som har med mig toarulle, och finns inget annat att tillgå räcker som regel med papper för ett rumptork, plus lite torrt granris.

En annan fråga; hur släcker ni? Gör man upp eld på marken ska elden självklart släckas till sista glödet. Dutta på vatten från min PET-flaska och sen blåsa för att få de kvarvarande glöden att avslöja mig fungerar för mig. Använder jag riktiga eldstäder så släcker jag inte alls. I stället rakar jag ihop glöden timmen innan jag går för maximal förbränning, sedan rakar jag ut dem så de får svalna av sig och självslockna. Jag tycker det är oartigt att lämna efter sig en eldstad som simmar i vatten eller är full med grus till nästa vandrare.
 
bananmannen; sa:
En annan fråga; hur släcker ni? Gör man upp eld på marken ska elden självklart släckas till sista glödet. Dutta på vatten från min PET-flaska och sen blåsa för att få de kvarvarande glöden att avslöja mig fungerar för mig. Använder jag riktiga eldstäder så släcker jag inte alls. I stället rakar jag ihop glöden timmen innan jag går för maximal förbränning, sedan rakar jag ut dem så de får svalna av sig och självslockna. Jag tycker det är oartigt att lämna efter sig en eldstad som simmar i vatten eller är full med grus till nästa vandrare.
Jag släcker på precis samma sätt. Märkligt nog har jag precis samma inställning till tändstickor och tändare som du, samt tändmaterial. Dessutom har jag mina tändstickor i en gammaldags filmburk, med två plån.

Är vi egentligen samma person?
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Strykarräven; sa:
bananmannen; sa:
En annan fråga; hur släcker ni? Gör man upp eld på marken ska elden självklart släckas till sista glödet. Dutta på vatten från min PET-flaska och sen blåsa för att få de kvarvarande glöden att avslöja mig fungerar för mig. Använder jag riktiga eldstäder så släcker jag inte alls. I stället rakar jag ihop glöden timmen innan jag går för maximal förbränning, sedan rakar jag ut dem så de får svalna av sig och självslockna. Jag tycker det är oartigt att lämna efter sig en eldstad som simmar i vatten eller är full med grus till nästa vandrare.
Jag släcker på precis samma sätt. Märkligt nog har jag precis samma inställning till tändstickor och tändare som du, samt tändmaterial. Dessutom har jag mina tändstickor i en gammaldags filmburk, med två plån.

Är vi egentligen samma person?
Ni är i alla fall inte jag, för jag har mina tändstickor och plån i en liten hård tät burk med skruvlock. Stensätter alltid marken och eldar på sten. Skyddar marken, brinner bättre då det blir luftigare och man komer bort från blötmark, lätt att rigga panna bland stenar.

Raskesven
 
Bensin och tändare fungerar bra för mig. Om jag inte har nâgon bensin sâ använder jag nâgra sidor frân min guidebok.

I Afrika kan man alltid plocka upp nâgra plastpâsar eller annat skräp frân marken och använda som tändmaterial. Därefter tar man lite torra grenar. Acacia brinner bra men skapar en tjock beläggning pâ grytor och ger en konstig smak när man grillar.

/Stellan
 
j_stellan; sa:
Bensin och tändare fungerar bra för mig. Om jag inte har nâgon bensin sâ använder jag nâgra sidor frân min guidebok.

I Afrika kan man alltid plocka upp nâgra plastpâsar eller annat skräp frân marken och använda som tändmaterial. Därefter tar man lite torra grenar. Acacia brinner bra men skapar en tjock beläggning pâ grytor och ger en konstig smak när man grillar.

/Stellan

Intressant för indianerna i Mellanamerika undvek laga mat på tände typ Maya-gould eller livsträdets tjärrika ved.
[Ändrat av johankse 2006-10-14 kl 16:29]
 
bananmannen; sa:
En annan fråga; hur släcker ni? Gör man upp eld på marken ska elden självklart släckas till sista glödet. Dutta på vatten från min PET-flaska och sen blåsa för att få de kvarvarande glöden att avslöja mig fungerar för mig. Använder jag riktiga eldstäder så släcker jag inte alls. I stället rakar jag ihop glöden timmen innan jag går för maximal förbränning, sedan rakar jag ut dem så de får svalna av sig och självslockna. Jag tycker det är oartigt att lämna efter sig en eldstad som simmar i vatten eller är full med grus till nästa vandrare.

Gör aldrig upp eld direkt på marken, risken för jordbrand är alldeles för stor. Så innan jag börjar elda såstensätter jag amrken och om jag är i närheten av en sjö så lägger jag även sand först. När jag väl gör uppelden så gör jag den inte större än vad jag behöver. En liten eld brinner snabbt ut och kräver inget släckningsarbete. Elda med död enbuske funkar väldigt bra då det brinner sakta men bra och efterlämnar bara aska och ingen glöd.
Det lönar sig ofta att tänka till innan man tänder elden =)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips