Vad lagar ni på stormköket?

Hej!
Jag undrar vad ni lagar på stormköket när ni är ute och cyklar.

Vad är det smidigaste att laga, samtidigt som det håller kostnaderna nere och samtidigt ger mycket näring om man kompletterar med något annat?

Äter ni samma sak vid varje måltid eller varierar det?
 
Senast ändrad:
Första dagarna: bacon! Kombineras enkelt med pasta och varma koppen.

Senare: torrfoder i alla möjliga varianter. Knorr spaghettiria är mycket mat för pengarna. Real och Blå Band har båda levererat frystorkat till försvaret.



Sent from my fucking telephone using Tapatalk
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Blå band Veg köttfärs

Första dagarna: bacon! Kombineras enkelt med pasta och varma koppen.

Senare: torrfoder i alla möjliga varianter. Knorr spaghettiria är mycket mat för pengarna. Real och Blå Band har båda levererat frystorkat till försvaret.



Sent from my fucking telephone using Tapatalk

Flera dagar kör jag med Veg köttfärs från blå band. Börja bli svår att hitta nu mer men står sig mycket bra. Blå bands tomatsoppa kan man leka med som soppa och gryta.
 
Sojakuddar kokta i buljong och torkad purjo. Rör i pulvermos. Toppa med lingonsylt. Gott
Pasta med buljong, dillpulver och pinjenötter. Gott
Pasta med röda linser och tomatpuré.
Pasta med sojagranulat och tomatpuré.
Torkad svamp funkis till det mesta.
En burk vita bönor i tomatsås går bra med vitt bröd.
 
Kokar vatten till svällning i grytmysare av färdigblandade portioner med smörfräst bulgur, torkade citronskal, dito auberginstrimlor och pumpafrön, alternativt någon sorts torkad tomatröra med hackade oliver och purjolök.
Ljummar upp vatten till svällning av hummous att ätas med ovanstående, alternativt smular torkad parmaskinka över alltihop.

Kokar färdigblandade portioner av smörfräst basmatiris med små linshalvor (samma koktid på bägge -10 min direkt alt. 3 min + 10 min i grytmysare), torkade grönsaker, sesamfrön eller valnötter, kokosmjölkpulver och thaikryddor. Växlar om linserna med torkade asiatiska småräkor, men de blir sega av kokning och får svälla separat.

Kokar upp andra hemtorkade/hemblandade grytor, huvudsakligen med den sortens ingredienser.
Naturligtvis pressar FÄRSK vitlök öve det mesta av ovanstående ;)
 
Kokar vatten till svällning i grytmysare av färdigblandade portioner med smörfräst bulgur, torkade citronskal, dito auberginstrimlor och pumpafrön, alternativt någon sorts torkad tomatröra med hackade oliver och purjolök.
Ljummar upp vatten till svällning av hummous att ätas med ovanstående, alternativt smular torkad parmaskinka över alltihop.

Kokar färdigblandade portioner av smörfräst basmatiris med små linshalvor (samma koktid på bägge -10 min direkt alt. 3 min + 10 min i grytmysare), torkade grönsaker, sesamfrön eller valnötter, kokosmjölkpulver och thaikryddor. Växlar om linserna med torkade asiatiska småräkor, men de blir sega av kokning och får svälla separat.

Kokar upp andra hemtorkade/hemblandade grytor, huvudsakligen med den sortens ingredienser.
Naturligtvis pressar FÄRSK vitlök öve det mesta av ovanstående ;)


Jisses vilken avancerad lyx. Låter onekligen gott.
 
Flera dagar kör jag med Veg köttfärs från blå band. Börja bli svår att hitta nu mer men står sig mycket bra. Blå bands tomatsoppa kan man leka med som soppa och gryta.

Blå band har bra grejer. De har även en vegetarisk Carbonara vi brukar köra på och en Chili sin Carne som är pefekt att laga till bag in boil ris.
 
Jisses vilken avancerad lyx. Låter onekligen gott.
Haha, "lyxen" är lättköpt och absolut inte "avancerad", den kräver lite förberedelser men allt är lika lätt att få ätligt i fält som färdiga påsar med frystorkat. Koka upp vatten måste man ju i bägge fallen :). Det blir dessutom både billigare, näringstätare och inte minst betydligt mindre skrymmande vid packning att fixa maten själv.

En enkel bas är ju alltid bekväm: basmatiris (kortare koktid än det vanliga), bulgur, couscous (ingen koktid alls, bara svällning) eller mycket tunna nudlar (som blir klara på 2-3 minuter) som man slänger direkt i soppan/grytan för att inte koka pastavatten i onödan. Små halverade linser (kort koktid) och nötter/mandel/frön i alla former är heller aldrig fel, och en halv påse kokosmjölkpulver och/eller lite färsk vitlök eller ibland citron kan få det mesta i grytan att smaka gudomligt.

Men eftersom du kommer att cykla genom bebodda trakter kan du ju till skillnad från oss stackars fjällvandrare frossa i lokala färska råvaror (grönsaker, frukt, youghurt...) som "överbyggnad" - DET kallar jag lyx :).
 
Enkel lätt mat

1) Pasta med hemgjord pesto (utan parmesan då denna oxiderar i peston), parmesan att riva i.
2) Kyckling (torkad) med rödcurry och ris. Det finns färdiga kryddpaket innehållande röd currypasta, kokosmjölkspulver, torkad chili, kaffirblad att köpa i asiatiska matbutiker. Räcker till 2 STORA portioner och kostar ca 15 kr.
3) Jansons frestelse. Torkade potatisstavar, gräddpulver, torkad anschovis.
4) Svamprisotto. Torkade trattkantareller, arborioris, parmesan, buljongtärning, vinsyra, socker
5) Pinnbröd. Färdig scones/pizzamix
6) Svampomelett. Torkade trattkantareller, äggpulver, gräddpulver, parmesan, torkad purjolök
 
1) Pasta med hemgjord pesto (utan parmesan då denna oxiderar i peston), parmesan att riva i.
2) Kyckling (torkad) med rödcurry och ris. Det finns färdiga kryddpaket innehållande röd currypasta, kokosmjölkspulver, torkad chili, kaffirblad att köpa i asiatiska matbutiker. Räcker till 2 STORA portioner och kostar ca 15 kr.
3) Jansons frestelse. Torkade potatisstavar, gräddpulver, torkad anschovis.
4) Svamprisotto. Torkade trattkantareller, arborioris, parmesan, buljongtärning, vinsyra, socker
5) Pinnbröd. Färdig scones/pizzamix
6) Svampomelett. Torkade trattkantareller, äggpulver, gräddpulver, parmesan, torkad purjolök
Vad gott det låter!
Tipsa gärna hu du torkar ansjovis utan att hela lägenheten stinker fisk, skilsmässan hängde i luften när jag försökte ;). Har du hittat färdigtorkad, får du gärna tipsa om köpstället. Hittills har jag hittat torkad rysk sill, förutom asiatiska småräkor förståss.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips