Vad är skummjölkspulver?

Vi började nyss fundera på vad skummjölk och skummjölkspulver egentligen är. Har googlat lite men hittar inte svaret. Hur framställs det och av vad?
 
Man sprutar ut mjölk (finfördelat i sprayform) i toppen av en gigantisk cistern. I cisternen är det varmt och när dropparna faller ner torkar dom så sakteliga och landar slutligen som pulver i botten av cisternen.
 
När råmjölken kommer till mejeriet separeras den till skummjölk (som i princip är fettfri) och grädde.
Till skummjölken tillsätts sedan olika mycket av grädden beroende på om det ska bli ex minimjölk eller standardmjölk. I de varianter med mindre fett än standardmjölk (alltså den 3%-iga) tillsätts även A- & D-vitamin. Proceduren när mjölken "återfettas" kallas standardisering.

Hur själva pulvret tillverkas har du redan fått svar på.
 
Sedan finns det endel intressanta sätt att avlägsna andra komponenter ur mjölken. Skall man minska på laktoshalten, så kan man tillsätta enzymet laktas (utvinns från en jästsvamp), som spjälkar laktosen till galaktos och glukos, så gör man låglaktosmjölk. Men skall man göra laktosfri mjölk, måste man komplettera genom att köra mjölken genom kromotografi steg, och får då en mjölk som både är laktosfri och som inte heller smakar så sött.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Råmjölk levereras inte till mejeriet. Råmjölk är den mycket proteinrika mjölk som kon producerar de första dygnen efter förlossningen. Den ges till kalven för att den ska få en bra start på livet. Även andra däggdjur inklusive människor producerar råmjölk.
Arla om råmjölk
 
Râmjölk gör man kalvdnas av, om kalven har tur blir det en skvätt över.
Vi människor är sâ egoistiska.
 
Nutidens högmjölkande kor ger mer råmjölk än kalven behöver. Kalvdans gör man på överskottet i stället för att hälla bort det.
 
När råmjölken kommer till mejeriet separeras den till skummjölk
Ja just det, den processen hade jag någorlunda koll på, men kom inte ihåg att det är det som då bildas som kallas skummjölk. Och det är ju kort och gott "mjölk" som levereras till mejeriet, inte råmjölk, som andra har påpekat. Tack för info!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips