Vad är en expedition?

Frågeställningar, liknande den trådskaparen ställer upp, brukar ofta sluta med att man tittar på ordets etymologi (ords historia/ursprung) för att hitta den "rätta" tolkningen. Jag brukar göra detta själv, och kommer även göra det här. Dock vill jag lägga in en brasklapp, och det är att ord utvecklas och kan få vidgad betydelse.

I fråga om expedition, så är faktiskt de tre huvudbetydelserna (hämtat från NE:s ordbok):
1. iordningställande eller verkställande (av ngt)
2. lokal där ngt iordningsställs
3. färd i militärt eller vetenskapligt syfte

De är alla besläktade och har i grund och botten med verkställande att göra. Ordet expedition för militära eller vetenskapliga färder, är alltså en sekundär betydelse, men idag kanske det mest använda (speciellt på Utsidan). Just denna typ av företag, kräver en hel del administration och logistik.

Måste det då finnas ett forskningssyfte för att det ska få kallas expedition? Enligt etymologin (Wessén, Hellquist, SAOB, NE) så finns det ingen sådan ursprunglig koppling. Den är alltså sekundär. Det handlar om att äldre tiders forskningsresor krävde en stor administration samt att det ingick långa färder, kanske till fots (ex pes dvs. lösgöra fötterna).

Summa summarum IMHO: alla företag som kräver en lite större logistisk apparat och innebär färd, kan kallas för expedition, forskningssyfte eller ej.

Mvh /Joel
 
Definitionsfråga beroende på sammanhang

Är det inte lite så att man får titta på sammanhanget? T ex om det är ifyllande av Utsidans medlemsprofil som gäller så finns det ju inget alternativ för expedition "light".

Tycker man kan anse att en vecka i fjällen där man klarar sig själv utan att nyttja helpension på STF kan kvalificera som expedition i detta sammanhang.

Detta speciellt om man inte är en erfaren sydpolen resenär. Det är alltså upp till en själv att sätta gränsen mellan vad som är utflykt, äventyr och expedition.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Sedan begreppet Expedition har vattnats ur en aning slutade jag själv kring 2007 att använda ordet till annat än resor med kommersiellt eller vetenskapligt syfte. Då detta i sig är en subjektiv definition som jag själv har mina etiska gränser för finns det fortfarande ganska fri användning för ordet.

Frågan är, i dessa tider när begreppet urvattnats en aning, hur vi ska kunna hitta på ett nytt ord för de "riktiga" äventyren?
 
Skall man definera efter upplevelser så är de fåtal tillfällena där man fått förmånen att deltaga i repatriationer av tidigare flyktingar som var absolut mesta upplevelserna. Rejäl lycka i stora mått. Inga inmarscher, bara planering, identifikation, i och för sig en pappers expedition ute i naturen oftast, hämtning med buss och så hemkomst. Avstämning och fest, en sån lycka. Men ändå ingen expedition.
Vi har det mycket, mycket bra.
 
Seobservers definition kan man likna vid att bara Patrik Sjöberg och Stefan Holm kan kalla sig höjdhoppare. Alla andra (som försöker hoppa höjd) är bara ute och handlar i en ny affär.
Även om han själv är ute på långa turer, expeditioner eller ej enl. egen def., betyder det inte att man ska/kan förringa andras äventyr/expeditioner.
Läste om en familj med 4 barn i ålder 1-7 år som besteg Kebnekaise, en tur/expedition som tog dom 12 dagar, utan att utnyttja fjällstationen. De hade med sig ca 54 kg packning. 3-åringen hade tagit ca 200 000 steg enl. hans stegräknare.
Om man ignorerar de avancerade matematiska formler som krävs för att översätta detta till vuxenvärlden och jämställer det rakt av, innebär det att han vandrat ca 170 km med nästan 18 kg packning. De 1100 höjdmeterna från Kitteldalen till toppen innebär istället 2200 höjdmeter. På mindre än 5 timmar, typ. Ta även i beräkning den energiåtgång som krävts, utan att ha gått ner det minsta i vikt under expeditionen. Fortsätt med att beräkna hans exponerade hudyta i procent med en vuxens, och beräkna därefter antalet myggbett han borde ha fått. Slutligen ta med att han antagligen är den yngsta som klarat den bedriften...ett rekord som antagligen kommer att stå sig när Nordtoppen blir högre.
3 veckor tidigare hade de bestigit Helagstoppen på 5 dagar.
Sist men inte minst bör man ta hänsyn till att 12 dagar för en 3-åring motsvarar 141 dagar för en 35-åring.
Men enl. seobservers definition klassas detta inte som en expedition eftersom det var fjuttiga Kebne på endast 12 dagar.
En expedition/äventyr är ingen Konstant, det är i relation till deltagarnas förmåga och vad de "presterat" innan. Och precis som det svenska språket: definitioner utvecklas med tiden. Hade inget ändrats skulle vi pratat och tänkt som de gjorde under Amundsens tid. Inte särskilt lockande.
 
Icke alls, envar får gärna skriva Expedition, det finns i livet en massa första som planeras och inte bara sker.
Den som trivs med expedition skall givetvis bruka det. Ungar gör expeditioner till krabbbryggan, kaninängen mm mm. Det stora lyftet är ju när de börjar gå och hela livet blir ett upptäckandets glädje.
Det jag kan tycka är ju blott mina personliga funderingar.
Ha en god tur/expedition
 
(...) repatriationer av tidigare flyktingar
(...)
Vi har det mycket, mycket bra.
Det är ju helt andra ord i seobservers inlägg än SeñorCaca, som jag fäster mig vid, och en helt annan andemening jag avläser.
Men det kan ju bero på skiftande personliga erfarenheter.
Tack för reflektionen, seobserver.
Snacka om i-landsproblem ;).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips