Trädgränsen

Hej
Jag läser till en kandidatgrad i ekologi och ska skriva min c-uppsats. Jag försöker ta reda på om klimatförändringarna påverkar placeringen av trädgränsen. Finns det någon där ute som vet om platser där det går att dokumentera ändringar och som ligger inom rimligt avstånd från Uppsala? (Kebnekaise till exempel ligger lite utanför min räckvidd)

E
 
Jag besökte i somras Storvarden i Tandövala naturreservat i Dalarna i ett tjänsteärende. Det kallas lite halvt på allvar för Sveriges sydligaste fjäll då det enligt äldre resebeskrivningar var kalt på toppen, liksom ett par andra toppar inom naturreservatet. Idag växer det dock glesa träd (bl a björkar av fjällkaraktär) ända upp på toppen, även om det finns en mycket tydlig skogsgräns cirka femtio meter från toppen. De andra berg som syns söderut har inte någon sådan gräns utan har granskog ända upp.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Storvarden_(Tandövala)
http://www.dalademokraten.se/dalarna/malung/bergstopp-med-fjallbjorkar
http://www.lansstyrelsen.se/Dalarna...ten/malung-salen/tandovala/Pages/default.aspx
http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2001-2/dar-fjallkedjan-slutar

Jag vet i stort sett det som finns att läsa på internet, men det tycks finnas ett par 100-150 år gamla reseberättelser som säkert går att få tag på i Uppsala. Miljön på topparna idag tycks helt klart skilja sig från hur den beskrevs då. Därför tänker jag att det kunde vara intressant att titta på för dig!

Vi gick upp från Värmlandssidan, men från Dalarna startar leden i Limedsfors och borde kunna nås med kollektivtrafik. I mitten av reservatet finns en övernattningsstuga som är gratis och i gott skick, och en lite mer ombonad som man får betala för. Det går en markerad led upp på Storvarden, de andra topparna i reservatet besöks nog rätt sällan.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Hej och tack för svar! Lysande! Dalarna känns som en bra början! Vet du om området har använts som betesmark?
E
 
Det var fäbodrift uppe i sadeln mellan topparna från 1700-talet till någon gång i mitten av 1900-talet. Om jag minns rätt från skyltarna handlade det då om hundratals djur. Det är fäbodarna som tjänar som övernattningsstugor idag. Sedan några år så drivs återigen några dussin getter där om somrarna som naturvårdsåtgärd.

Om boskapsdriften sträckte sig upp på topparna vet jag inte. Det är nog för brant för kor, men en och annan get kan nog ha tagit sig upp. Som jag förstod det så gick de mer eller mindre fritt i skogen.
 
Lite OT, men stämmer det verkligen att Storvarden är Sveriges sydligaste fjäll? Sälenfjällen/Transtrandsfjällen ligger längre söderut.

Det finns visst två olika platser i Dalarna som kallas Storvarden, den här ligger söder om den andra, strax nordväst om Malung.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Storvarden_(Tandövala)
respektive
https://sv.wikipedia.org/wiki/Storvarden,_Älvdalens_kommun

Och ja, jag håller med om att det vore fånigt att kalla det fjäll idag. Men miljön på toppen är ändå är helt klart annorlunda jämfört med de oräkneliga skogsklädda berg som syns därifrån. "Semifjäll" kanske ;).
 
Tackar för alla bidrag! Sitter och läser rapporten som Oldtimer tipsade om. Intressant med olika synpunkter på vad som är fjäll, för uppenbarligen är det olika sätt att bedöma just på grund av mänsklig påverkan och eventuella klimatförändringar.
 
Knepigt att utesluta påverkan av betestryck. Från Idre och norrut finns samebyar. Fädbodar finns i sydliga fjäll både i Norge och Sverige och liknande beten finns/har funnits i alperna och troligen alla europeiska bergstrakter.

Thure
 
Ja, i Alperna finns det knappast områden som inte är påverkade av människor/betestryck de senaste 8000 år. Möjligen borde jag se lite på hur olika träslag sprider sig norrut.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips