Torkat kött

Bosniskt kött

Köpte torkat kött på bosniska Kött och Charkboden här i Linköping. Man kan välja på nöt och lamm. Det visade sig dessutom vara rökt. Det var riktigt gott. Och priset var inte farligt, 90 kr/kilo, och då är en del vätska urtokad även om köttet var mindre torrt i mitten.
 
Torkad lövbiff

Här kommer ett suveränt recept på torkad lövbiff som ni måste prova på! Tunt skuret kött med låg fetthalt går utmärkt att torka. Före tillagningen låter man bara köttet ligga i blöt ett tag. Serveras t ex med potatismos och bearnaisesås. Garanterad fullträff.
Man kan även äta det torkade köttet direkt som "biltong" eller "beefjerky".

Råvaror (6 port)
1 kg lövbiff, 2 dl soja, 6 vitlöksklyftor, 2 dl vatten, 1 msk tomatpuré, 1 pressad citron, 1 msk fransk senap, basilika, stark pepparsås.

Beredning
Marinera lövbiffen en natt i de andra råvarorna. Bred ut lövbiffen på en luftig yta, tex ett grillgaller. Torka 16 h i 50°-gradig ugn med luckan på glänt. Nu väger ett kilo plötsligt 200 g.

Tillagning
Låt helst köttet ligga i blöt ett tag före kokning. Koka köttet i blötläggningsvattnet tills det känns klart. Spadet kan sedan användas till bearnaisesåsen eller potatismoset.
 
Rolles recept är inspirerande. Jag tror jag ska åka förbi affären på hemvägen köpa med en liten köttbit.

Jag har nåt år använt mig av ovanstående recept från Forsells bok. Det var för mycket marinadsmak, jag går nog hellre på saltat/torkat.

Rökt kött är ju oxå trevligt, men jag saknar utrustning för såna experiment.

/Håkan
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Håkan K; sa:
Rolles recept är inspirerande. Jag tror jag ska åka förbi affären på hemvägen köpa med en liten köttbit.

Jag har nåt år använt mig av ovanstående recept från Forsells bok. Det var för mycket marinadsmak, jag går nog hellre på saltat/torkat.

Rökt kött är ju oxå trevligt, men jag saknar utrustning för såna experiment.

/Håkan

Det finns endel billiga rökutrustningar för fisk.
http://www.jula.se/item_info.asp?id=17635&id_str=¤13928¤12371¤3405¤10174¤9940¤13929¤17635

Där man kan välja vilken typ av smak man villha med olika sortes spån.

/Johnny
 
Nu har jag saltat in 2 skivor nötfilé (olika saltmängd) enl Rolles direktiv. Nu är det bara sätta sig på en stol å vänta tills maten är klar...

/Håkan
 

raderad04

Avstängd
Experiment med kött i källare gick åt helvete. Saltade och hängde upp i källare +12 grader. Nu har det kommit mögel på köttet. Kan bero på för lite salt eller för varmt i källaren. Har tvättat bort möglet och hängt upp köttet i kylen :) Måste äta upp en bit innan jag åker till fjällen för att se om det händer något med bakteriefloran i magen ;-) // RJ
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips