Torkad svamp

Kompakta svampar tex Karl-Johan går inte att torka i rumstemperatur, det tar för lång tid. Du måste tillsätta en värmekälla tex en kupevärmare. För att värmen inte ska blåsa överallt och bli ineffektiv går det enkelt att bygga en egen svamptork av en stor kartong, lite trälister och myggnät.
K-J går utmärkt att torka i rumstemp, men skär dem i tunna skivor först. Och jag skulle köra myggnät, inte tidningar.

Trattkantareller och trumpetsvamp behöver man sällan dela, de större kan man slita i två delar på längs.
 
nänä.. haha.. lägg ägg...

Kompakta svampar tex Karl-Johan går inte att torka i rumstemperatur
nu när hösten är här (åtminstone i norr) så är kupevärmaren ett måste

du skrev att det inte går och att man måste ha kupe värmare.. var en karl och stå för vad du sagt.. eller rita en bild som illustrerar..

Och vad skrev jag i den sista meningen då?
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?
Som diplomat så måste man alltid lägga till en extra livlina i slutet så att man inte stänger in sig i ett hörn. Däremot stängde du in dig i hörnet genom ditt påhopp:)
 
Det går ju inte att torka svamp i rumstemperatur!

Eller hur var det nu?

Kanske, ibland, under förutsättning, understundom, ehuru att det inträffar något oförutsett så går det naturligtvis att torka i rumstemperatur.

Varför?
För att svampen vill torka just under vissa ospecificerade förutsättningar.

Men, använd kupevärmare för säkerhets skull för det är det enda som hjälper.

Kanske.....
 
troligtvis av samma anledning som att svampar tar upp vatten väldigt lätt så släpper dom från sig vatten lika lätt, en porös konstruktion skapar bra förutsättningar för detta.
 
troligtvis av samma anledning som att svampar tar upp vatten väldigt lätt så släpper dom från sig vatten lika lätt, en porös konstruktion skapar bra förutsättningar för detta.

Då borde det gå fort att torka svamp, men det förklarar inte i sig varför svampen inte blir dålig.

Folk talar om att låta svampen ligga på myggnät i två veckor. På den tiden skulle köttfärs bli rätt så osmaklig skulle jag tro, så varför blir inte svampen det? Når den under en kritisk fuktighetsnivå tillräckligt fort för att klara sig?
 
Då borde det gå fort att torka svamp, men det förklarar inte i sig varför svampen inte blir dålig.

Folk talar om att låta svampen ligga på myggnät i två veckor. På den tiden skulle köttfärs bli rätt så osmaklig skulle jag tro, så varför blir inte svampen det? Når den under en kritisk fuktighetsnivå tillräckligt fort för att klara sig?
Alltså, såvitt jag vet innehåller svamp öht väldigt lite näring, dvs få saker som bakterier kan leva av, men däremot en massa vatten, vilket kan dunsta. Feta saker (även om köttfärs är magert innehåller det ju oftast minst 10% fett) härsknar ju när fettet oxideras. Så icke o-feta saker. Jfr om du torkar brödkanter till skorpsmulor, det blir inte heller dåligt.

Har för mig från överlevnadsböcker att svamp är i det närmaste värdelöst som föda. Ur näringssynpunkt, vill säga!
 
Alltså, såvitt jag vet innehåller svamp öht väldigt lite näring, dvs få saker som bakterier kan leva av, men däremot en massa vatten, vilket kan dunsta. Feta saker (även om köttfärs är magert innehåller det ju oftast minst 10% fett) härsknar ju när fettet oxideras. Så icke o-feta saker. Jfr om du torkar brödkanter till skorpsmulor, det blir inte heller dåligt.

Har för mig från överlevnadsböcker att svamp är i det närmaste värdelöst som föda. Ur näringssynpunkt, vill säga!

Ok. Jag tror också på det låga näringsinnehållet som orsak till hållbarheten. Den lilla näring som finns borde ju dock kunna föda några miljarder bakterier, så svampen kanske blir en aning dålig, men inte tillräckligt för att man ska känna av det?

Läste att man i överlevnadssyfte kan äta svamp bara för att få lite mättnadskänsla, men knappast för att gå plus energimässigt. Det krävs ju lite jobb för att plocka.
 
Ok. Jag tror också på det låga näringsinnehållet som orsak till hållbarheten. Den lilla näring som finns borde ju dock kunna föda några miljarder bakterier, så svampen kanske blir en aning dålig, men inte tillräckligt för att man ska känna av det?

Läste att man i överlevnadssyfte kan äta svamp bara för att få lite mättnadskänsla, men knappast för att gå plus energimässigt. Det krävs ju lite jobb för att plocka.
Det finns ju "lite näring" i det mesta, från papper eller golvdamm till knäckebröd. Ändå håller sig dessa torra i år efter år efter år...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips