Torka sås?

Någon som har provat att torka sås?

Såsen jag tänkte torka är sötsur sås. Real har en kyckling i sötsur sås, så jag lurar på något eget liknande. Sötsur sås borde dessutom ha bra hållbarhet eftersom det inte är direkt nåt fett i den.

Ja man kan ju köpa brunsås, beasås, mm som "tillsätt vatten i pulver" och den borde väl vara torkad (om än på nåt annat sätt). Det känns ju som att det borde gå. Gräddiga såser borde också gå att torka, men hållbarheten är kanske inte så bra.

/Ulf
 
Sötsur- chili- och motsvarande såser brukar jag ta med på tub då det inte krävs mycket för att förgylla smaken. Själv har jag aldrig torkat sås, men en bekant torkade maletkött med kebabsås en gång. Slå igång ugnen och testa...
 
Det är normalt inget smart att torka en färdig sås, det är betydligt bättre att torka ingredienserna (eller blanda en "mix" av torra ingredienser).

Pulversåser som du köper är väldigt sällan "tillverkade och sen torkade" utan man torkar det som behöver torkas och blandar sen med diverse andra torkade ingredienser.
 
Att torka sötsur sås går nog inte så bra. Den sura ingrediensen i såsen är vinäger som innehåller 5-10% ättiksyra. Ren ättiksyra är en frätande vätska med smältpunkt 16,6 grader och kokpunkt 118 grader. Det mest troliga är väl att även ättiksyran försvinner när du torkar såsen så att den blir bara söt och inte sur. Lyckas du behålla ättiksyran så är såsen inte torr, inte vid rumstemperatur i alla fall. Det är nog bättre att blanda torra ingredienser och använda t.ex. citronsyra som är kristallin vid normala temperaturer.
 
Sötsur- chili- och motsvarande såser brukar jag ta med på tub då det inte krävs mycket för att förgylla smaken. Själv har jag aldrig torkat sås, men en bekant torkade maletkött med kebabsås en gång. Slå igång ugnen och testa...

Ja i och för sig håller väl såsen sig fräsh ett tag, så det borde funka. Men det är mest en princip att kunna göra en "torr sås". :)

/Ulf
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Det är nog bättre att blanda torra ingredienser och använda t.ex. citronsyra som är kristallin vid normala temperaturer.

Det var ett bra tips, just sånt jag behövde.
Någon idé om mängden? Kan det vara rimligt att anta att 1msk vinäger motsvarar 1-2krm citronsyra.

Sötsur sås består av tomatpuré, annanasjuice, ljus soja, vinäger och lite redning. Tror inte jag har glömt nåt, kanske socker? Får kolla recept.

Tomatpuré går att torka.
Annanas finns färdigtorkad (och dränkt i socker), men finhackad annanas borde fungera att torka.
Soja borde gå att torka, kan väl reducera den först och blanda med tomatpurén.
Och så citronsyra.
Bara att testa...

/Ulf
 
Jag tror att även redningen är probematiskt att torka, jag vet i alla fall att de flesta redningar "skär sig" när man värmer för hårt i mikron eller när man fryser såsen.
 
Jag tror att även redningen är probematiskt att torka, jag vet i alla fall att de flesta redningar "skär sig" när man värmer för hårt i mikron eller när man fryser såsen.

Vill man inte reda av såsen (eller mixen som man sen ska blanda i vatten) hemma så kan man ju alltid ta med en liten liten (egen)förpackning idealmjöl, garranterat klumpfritt och blir jättebra. Krävs iofs 4 msk för att göra en stuvning av 4 dl vätska men det ska nog gå bra. Ska dock tillsättas i kallt vatten annars ska det visst inte gå riktigt lika bra.

Tänkte få tag på burkar på the body shop imårrn.
 
Borde ju gå att göra en pasta av någonting för att sedan torka och riva ihop så att man får en neutral såsbas som man sedan kan krydda. Skulle nog krävas lite experimenterande men när man väl har det så är det nog superbra, speciellt som det kommer behålla smakerna bättre om man bara blandar ihop det i lagoma påsar innan turen....
...ingen som råkar ha ett recept på sådan pasta i huvudet??
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips