Alltså ... kött och fisk börjar tillagas någonstans där norr om ~45 grader c. Det torkar förstås också, om omgivande luft är torr nog, det är inte varandra uteslutande processer. Och vad gäller bakterietillväxt så är den tidsberoende, så kan du torka räkor (eller vad det nu är för känslig råvara vi talar om) tillräckligt snabbt blir temperaturen ganska oväsentlig. Små bitar som utsätts för en väldig massa torr luft kommer att torka innan bakterier hunnit växa till sig. Men det är klart, misslyckas du med att vara snabb nog, då kan du bli rätt sjuk. Och någonstans runt kropptemperatur är perfekt för de flesta mikroorganismer, så då får man ju se till att vara lite extra snabb.
Torka mat
- Trådstartare Jonik
- Start datum
Jag har ju Puhonys bok (det skulle inte förvåna mig om jag skrivit det tidigare i tråden) och även om den inte har med torkning av kött (den beskriver optimala konserveringsmetoder så för kött är det mest frysning eller värmekonservering som gäller, eller pannbiffar konserverade i stekflott
) så tar han upp att man ofta behöver torka på olika temperaturer beroende på vad det är man torkar.
Väldigt våta saker torkar man initialt på hög temperatur ett par timmar för att få bort ytfukten (kanske 40-50 grader), sen när ytan är så torr att inga mikroorganismer trivs där sänker man (för att inte riskera att tillaga livsmedlet) så kanske 30-35 grader. Den temperaturen håller man tills det är nästan helt torrt. Och sen på slutet kanske man höjer till 40-45 grader för att pressa ut den sista fukten (risken för tillagning minskar när det blivit torrt).
Att köra på samma temperatur rakt av fungerar alltså inte för allt, det fungerar såvitt jag minns främst för tunna saker som redan är relativt torra.
Men sen är det vissa saker som bör förvällas, eftersom torkning inte alltid stoppar enzymverksamhet. Så torkade saker som inte förvällts tenderar att fortsätta mogna även fast de är torra (vilket påverkar vissa grejer negativt).
Väldigt våta saker torkar man initialt på hög temperatur ett par timmar för att få bort ytfukten (kanske 40-50 grader), sen när ytan är så torr att inga mikroorganismer trivs där sänker man (för att inte riskera att tillaga livsmedlet) så kanske 30-35 grader. Den temperaturen håller man tills det är nästan helt torrt. Och sen på slutet kanske man höjer till 40-45 grader för att pressa ut den sista fukten (risken för tillagning minskar när det blivit torrt).
Att köra på samma temperatur rakt av fungerar alltså inte för allt, det fungerar såvitt jag minns främst för tunna saker som redan är relativt torra.
Men sen är det vissa saker som bör förvällas, eftersom torkning inte alltid stoppar enzymverksamhet. Så torkade saker som inte förvällts tenderar att fortsätta mogna även fast de är torra (vilket påverkar vissa grejer negativt).
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Det finns numera vakumtorkmaskiner för hemmamarknasden.
Hemmabruk? Var hittar du nåt som kostar under 20 000?
Betydligt dyrare maskiner än så är avsedda enbart för hemmabruk. Ej kommersiell användning.
Min espressomaskin kostade 40000 och är inget märkvärdigt.
Här är en som kostar 80 000. på samma sida finns en för 33 lax.
sousvide.se
.
/John
Min espressomaskin kostade 40000 och är inget märkvärdigt.
Här är en som kostar 80 000. på samma sida finns en för 33 lax.

Frystork för Labratorium - Sousvide
Vi Specialbygger frystorkar för Europeiska el förhållanden tillsammans med Harvest Right och Orved.Pris från ca 80000kr och uppåt beroende på temperatur, pump,

/John
Jag visste inte att "laboratorium" är samma sak som "hem".
Kolla de andra apparaterna på sidan. målgruppen är nog matintresserade hem och "laboratorium" är nog marknadsföring.
/John
Det krävs nog fler turer än de flesta klarar på en livstid för dessa maskiner ska vara ett intr köp.
Sett att även torkmaskiner har ´skenat´i pris i år ofta dubbla mot förra året.
En stor varmufts ugn duger bra bl pga fläkten ventilerar bort fukten bra + att du ha en träsked i lucklöppningen men undvik regniga dagar.(25 kr extra ström för torkn mat 16 d 1p)
Sett att även torkmaskiner har ´skenat´i pris i år ofta dubbla mot förra året.
En stor varmufts ugn duger bra bl pga fläkten ventilerar bort fukten bra + att du ha en träsked i lucklöppningen men undvik regniga dagar.(25 kr extra ström för torkn mat 16 d 1p)
En elfaställning med finmaskigt nät spänt över hyllorna och en kupévärmare eller annan (värme-) fläkt funkar också. Fäst några skivor eleer tyg på sidorna så blåser fläkten rakt igenom. Stänger man av fläkten så måste man öppna sidorna.
Kör man dubbla ställningar på höjden så är en sugande fläkt upptill en fördel.
Iofs går det med en vanlig garderob bara man ger luften fritt flöde. Ett par datorfläktar nere och uppe får fart på luften.
Kör man dubbla ställningar på höjden så är en sugande fläkt upptill en fördel.
Iofs går det med en vanlig garderob bara man ger luften fritt flöde. Ett par datorfläktar nere och uppe får fart på luften.
Funderade tidigare på att bygga en egen och såg då en video där en kille byggde en frystork av en gammal vacuumdammsugareHemmabruk? Var hittar du nåt som kostar under 20 000?![]()
Jag vågade tillslut inte riktigt på mig att bygga en, men det är inte helt omöjligt och du
kommer nog en bra bit under 20 000kr.
Hittade tyvärr inte damsugarmannens video, men denna video är likartad fast lite mer åt
laboratorium hållet i sitt utförande How to Build a Freeze Dryer - YouTube
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 855