Torka mat

Alltså ... kött och fisk börjar tillagas någonstans där norr om ~45 grader c. Det torkar förstås också, om omgivande luft är torr nog, det är inte varandra uteslutande processer. Och vad gäller bakterietillväxt så är den tidsberoende, så kan du torka räkor (eller vad det nu är för känslig råvara vi talar om) tillräckligt snabbt blir temperaturen ganska oväsentlig. Små bitar som utsätts för en väldig massa torr luft kommer att torka innan bakterier hunnit växa till sig. Men det är klart, misslyckas du med att vara snabb nog, då kan du bli rätt sjuk. Och någonstans runt kropptemperatur är perfekt för de flesta mikroorganismer, så då får man ju se till att vara lite extra snabb.
 
Jag har ju Puhonys bok (det skulle inte förvåna mig om jag skrivit det tidigare i tråden) och även om den inte har med torkning av kött (den beskriver optimala konserveringsmetoder så för kött är det mest frysning eller värmekonservering som gäller, eller pannbiffar konserverade i stekflott :) ) så tar han upp att man ofta behöver torka på olika temperaturer beroende på vad det är man torkar.

Väldigt våta saker torkar man initialt på hög temperatur ett par timmar för att få bort ytfukten (kanske 40-50 grader), sen när ytan är så torr att inga mikroorganismer trivs där sänker man (för att inte riskera att tillaga livsmedlet) så kanske 30-35 grader. Den temperaturen håller man tills det är nästan helt torrt. Och sen på slutet kanske man höjer till 40-45 grader för att pressa ut den sista fukten (risken för tillagning minskar när det blivit torrt).

Att köra på samma temperatur rakt av fungerar alltså inte för allt, det fungerar såvitt jag minns främst för tunna saker som redan är relativt torra.

Men sen är det vissa saker som bör förvällas, eftersom torkning inte alltid stoppar enzymverksamhet. Så torkade saker som inte förvällts tenderar att fortsätta mogna även fast de är torra (vilket påverkar vissa grejer negativt).
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Det finns numera vakumtorkmaskiner för hemmamarknasden. Där fryser man matvarorna för att sedan utsätta dom för vakuum.

För den som inte är nöjd med traditionell torkning.
Frystorkad glass, någon?
/John
 
Vid traditionell torkning är luftfuktigheten en viktig faktor. Görs därför på vintern eller våren fram till midsommar.
I Fruntimmersveckan bör man inte ens försöka.
/John
 
Betydligt dyrare maskiner än så är avsedda enbart för hemmabruk. Ej kommersiell användning.
Min espressomaskin kostade 40000 och är inget märkvärdigt.

Här är en som kostar 80 000. på samma sida finns en för 33 lax.
.

/John
 
Det krävs nog fler turer än de flesta klarar på en livstid för dessa maskiner ska vara ett intr köp.
Sett att även torkmaskiner har ´skenat´i pris i år ofta dubbla mot förra året.
En stor varmufts ugn duger bra bl pga fläkten ventilerar bort fukten bra + att du ha en träsked i lucklöppningen men undvik regniga dagar.(25 kr extra ström för torkn mat 16 d 1p)
 
En elfaställning med finmaskigt nät spänt över hyllorna och en kupévärmare eller annan (värme-) fläkt funkar också. Fäst några skivor eleer tyg på sidorna så blåser fläkten rakt igenom. Stänger man av fläkten så måste man öppna sidorna.
Kör man dubbla ställningar på höjden så är en sugande fläkt upptill en fördel.
Iofs går det med en vanlig garderob bara man ger luften fritt flöde. Ett par datorfläktar nere och uppe får fart på luften.
 
Hemmabruk? Var hittar du nåt som kostar under 20 000? :)
Funderade tidigare på att bygga en egen och såg då en video där en kille byggde en frystork av en gammal vacuumdammsugareo_O
Jag vågade tillslut inte riktigt på mig att bygga en, men det är inte helt omöjligt och du
kommer nog en bra bit under 20 000kr.
Hittade tyvärr inte damsugarmannens video, men denna video är likartad fast lite mer åt
laboratorium hållet i sitt utförande How to Build a Freeze Dryer - YouTube
 
I Norrland ser man ibland ett litet skåp på ytterväggen på andra våningen på privathus.. Det är ofta ett torkskåp för vilt/ren -kött.
Kostar inte heller 40000.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips