Torka mat

Pulvermos och lite torkad köttfärssås kan jag äta en hel vecka, moset kan man byta mot couscous för variation, och kanske ett par mjuk-konserver med tonfisk. Jag torkade en del förr och har en enklare torkmaskin men särskilt gott blev det sällan, och när man väl sitter på lägerplatsebän med kurrande mage och läger som ska sättas upp, kläder som ska bytas osv, blev det too much att hålla på med egentorkat 😀
 
Vanlig pasta är inte lika effektivt - den kräver en viss koktid, och slösar ytterligare med bränsle om man sen häller ut det heta kokvattnet (suertunna nudlar som slängs med i det övriga uppkoket går ju fint).
Vanlig pasta kräver ingen koktid alls, och vattnet häller man inte ut.

Tricket är enkelt...bara följa nedan:

1. Lägg det torkade i kokkärlet...häll på så mycket vatten som du vill ha.
2. Koka upp med locket på. Stäng sedan av gasen, eller släck annan brännare.
3. Svep in hela kokkärlet i isolering (grytmysare) och vänta 10 min.
4. Allt blir nu tillagat.
5. Ät!

Så gör jag...sparar gas och maten är riktigt varm efter 10 min m isolering.

Min grytmysare har jag gjort av tunt liggunderlag, och den funkar även som sittunderlag. Har även två runda plattor som jag har som lock på locket samt ett på låret om jag har kokkärlet på låret och äter...annars direkt på ett bord om jag sitter vid ett bord.
20220730_200527.jpg


Enkelt...och funkar...sparar framförallt bränsle.

/Thomas
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

HasseQ

Temp. avstängd
Suveränt med alla fantastiska tips här, man lär sig massor. Själv körde jag en massa små prover först, för att testa. Gör en liten mängd av en massa olika saker enligt tips här. Det blir bäst med bra råvaror, som man steker lite lätt stekpannan först. Sen i vanliga ugnen över natten. Nästa dag kan man prova att återvattna och laga till. Dom grejjor man gillar (smakar bra och inte för hårt) kan man sen göra större batcher av.

Kött & kyckling & lax blir tyvärr lite segt men ätbart, tonfisk & sardiner smakar skit, osv. Testa ! Gillar bönor / kikärtor / grönsaker / nötfärs osv ---

Måste bara komma på någon bra pastasås. Något tips ?
 

HasseQ

Temp. avstängd
Sen var man ju tvungen att prova detta oxå, från i våras. Köpte lite biffar på Ica, saltade och hängde upp på balkongen i några veckor. Helt utan kunskap. En del blev helt ok och smarrigt, andra lite äckligt. Ska testa igen med olika recept ! :)

b2.jpg
 
(...) Måste bara komma på någon bra pastasås. Något tips ?
Finns inga gränser; de flesta "äkta" italienska pastasåser har få ingredienser men de tomatbaserade får sina djupa smaker av lång koktid. Svårt att härma på vandring, men lösningen är faktiskt den koncentrerade tomatpurén, eftersom den redan är "långkokt".

Häromåret hade jag med "tomatsåspulver", blandat av två hela tuber torkad finmixad tomatpuré, lite spiskummin, koriander, timjan, mynta, svartpeppar och en gnutta socker (som förhöjer alla grönsakssmaker). Hade tänkt ha pulvret som smakförstärkning, men insåg att den starka tomatsmaken tog över för mycket och avstod snabbt ifrån att blanda "såsen" med andra grönsaker (mina torkade oliver eller champinjoner hade nog ändå passat til)l.

Den är ju fettfri i torkat skick, så något matfett (i mitt fall smör) måste röras i vid "tillagningen". Med lite färsk vitlök var den sen urgod till i mitt fall bulgur; säkert ännu bättre till pasta. Jag hade torkad fetaost som proteinförstärkning (som under tiden återvattnats i kallt vatten i min kåsa, blanda i pastakoket blir inte så gott), men kan tänka mig att i princip allt från torkat viltskav till hummus går fint till.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips