Torka mat

Pulvermos och lite torkad köttfärssås kan jag äta en hel vecka, moset kan man byta mot couscous för variation, och kanske ett par mjuk-konserver med tonfisk. Jag torkade en del förr och har en enklare torkmaskin men särskilt gott blev det sällan, och när man väl sitter på lägerplatsebän med kurrande mage och läger som ska sättas upp, kläder som ska bytas osv, blev det too much att hålla på med egentorkat 😀
 
Vanlig pasta är inte lika effektivt - den kräver en viss koktid, och slösar ytterligare med bränsle om man sen häller ut det heta kokvattnet (suertunna nudlar som slängs med i det övriga uppkoket går ju fint).
Vanlig pasta kräver ingen koktid alls, och vattnet häller man inte ut.

Tricket är enkelt...bara följa nedan:

1. Lägg det torkade i kokkärlet...häll på så mycket vatten som du vill ha.
2. Koka upp med locket på. Stäng sedan av gasen, eller släck annan brännare.
3. Svep in hela kokkärlet i isolering (grytmysare) och vänta 10 min.
4. Allt blir nu tillagat.
5. Ät!

Så gör jag...sparar gas och maten är riktigt varm efter 10 min m isolering.

Min grytmysare har jag gjort av tunt liggunderlag, och den funkar även som sittunderlag. Har även två runda plattor som jag har som lock på locket samt ett på låret om jag har kokkärlet på låret och äter...annars direkt på ett bord om jag sitter vid ett bord.
20220730_200527.jpg


Enkelt...och funkar...sparar framförallt bränsle.

/Thomas
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

HasseQ

Temp. avstängd
Suveränt med alla fantastiska tips här, man lär sig massor. Själv körde jag en massa små prover först, för att testa. Gör en liten mängd av en massa olika saker enligt tips här. Det blir bäst med bra råvaror, som man steker lite lätt stekpannan först. Sen i vanliga ugnen över natten. Nästa dag kan man prova att återvattna och laga till. Dom grejjor man gillar (smakar bra och inte för hårt) kan man sen göra större batcher av.

Kött & kyckling & lax blir tyvärr lite segt men ätbart, tonfisk & sardiner smakar skit, osv. Testa ! Gillar bönor / kikärtor / grönsaker / nötfärs osv ---

Måste bara komma på någon bra pastasås. Något tips ?
 

HasseQ

Temp. avstängd
Sen var man ju tvungen att prova detta oxå, från i våras. Köpte lite biffar på Ica, saltade och hängde upp på balkongen i några veckor. Helt utan kunskap. En del blev helt ok och smarrigt, andra lite äckligt. Ska testa igen med olika recept ! :)

b2.jpg
 
(...) Måste bara komma på någon bra pastasås. Något tips ?
Finns inga gränser; de flesta "äkta" italienska pastasåser har få ingredienser men de tomatbaserade får sina djupa smaker av lång koktid. Svårt att härma på vandring, men lösningen är faktiskt den koncentrerade tomatpurén, eftersom den redan är "långkokt".

Häromåret hade jag med "tomatsåspulver", blandat av två hela tuber torkad finmixad tomatpuré, lite spiskummin, koriander, timjan, mynta, svartpeppar och en gnutta socker (som förhöjer alla grönsakssmaker). Hade tänkt ha pulvret som smakförstärkning, men insåg att den starka tomatsmaken tog över för mycket och avstod snabbt ifrån att blanda "såsen" med andra grönsaker (mina torkade oliver eller champinjoner hade nog ändå passat til)l.

Den är ju fettfri i torkat skick, så något matfett (i mitt fall smör) måste röras i vid "tillagningen". Med lite färsk vitlök var den sen urgod till i mitt fall bulgur; säkert ännu bättre till pasta. Jag hade torkad fetaost som proteinförstärkning (som under tiden återvattnats i kallt vatten i min kåsa, blanda i pastakoket blir inte så gott), men kan tänka mig att i princip allt från torkat viltskav till hummus går fint till.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips