Torka mat

(...) Ca kl1700-1730 startade jag torkningen av köttet (65C):
*Två ollor med totalt 500 g strimlad lövbiff.
*En olla med en burk tonfisk.
*En olla med krabba.
*En olla med musslor.
*Två ollor med totalt 500 g köttfärs.
(...)
Imponerande! Fick du inga problem med fisk/skaldjurslukterna? Både ute i rumsluften och att det du torkade samtidigt tog åt sig?
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Imponerande! Fick du inga problem med fisk/skaldjurslukterna? Både ute i rumsluften och att det du torkade samtidigt tog åt sig?

Rätterna:
Köttfärs och böngryta med paprika, lök, chili och ris
Kött med sötsur sås och ris
Linssoppa/gryta med paprika och lök.
Fisk/skaldjurspasta med tomatsås

Det doftade såklart av havets skatter under torkningen, men inte så att det var störande.
Jag har inte provsmakat ännu, så jag vet inte om det andra har tagit åt sig. Jag tror inte att det kommer störa iaf. Möjligen att linssoppan kan drabbas negativt, men det visar sig.


Däremot löken...
Det var visserligen två extremt starka lökar som jag lyckats få tag i (såklart), men det luktade ganska intensivt. Jag luktar ganska mycket lök idag känner jag. Tur att jag är ensam på kontoret idag =)

Det blir nog att torka snällare lökar nästa gång, eller kanske byta ut mot purjölök.
 
Tänkte mer på när du torkade tonfisk, krabba och musslor. Mina egna försök med fisk och räkor slutade i två veckors köksvädring, tvätt av alla textilier och skilsmässohot ;)
 
Tänkte mer på när du torkade tonfisk, krabba och musslor. Mina egna försök med fisk och räkor slutade i två veckors köksvädring, tvätt av alla textilier och skilsmässohot ;)

Det luktade som om man lagade ett storkok fisk ungefär. Inte alls påträngande.

Beror nog på vilken fisk man tar.
Jag körde Icas tonfisk i vatten på burk, Ica salladskrabba i vatten på burk, och Abbas musslor i vatten på burk.
 
Det luktade som om man lagade ett storkok fisk ungefär. Inte alls påträngande.
Beror nog på vilken fisk man tar.
Jag körde Icas tonfisk i vatten på burk, Ica salladskrabba i vatten på burk, och Abbas musslor i vatten på burk.
Ja, det kanske är det som är skillnaden. Jag försökte med räkor, lax och små sardeller :).
Jag är alltså ute efter att få veta, om en riktig torkmaskin gör skillnad mot att torka fisk/skaldjur i vanlig ugn. Men jag torkade ju inte samma sorter som du, så här finns för många skilda parametrar för att dra några slutsatser.

Har du möjligen torkat samma som ovan i ugn, och märkt någon skillnad mot att göra det i din nya maskin?
 
Ja, det kanske är det som är skillnaden. Jag försökte med räkor, lax och små sardeller :).
Jag är alltså ute efter att få veta, om en riktig torkmaskin gör skillnad mot att torka fisk/skaldjur i vanlig ugn. Men jag torkade ju inte samma sorter som du, så här finns för många skilda parametrar för att dra några slutsatser.

Har du möjligen torkat samma som ovan i ugn, och märkt någon skillnad mot att göra det i din nya maskin?

Tyvärr inte.
Jag torkade nästan uteslutande färdiga grytor i ugnen förut.

Jag tror det luktar mer om den här torkugnen än det gjorde i min vanliga ugn. Den torkar ju dubbelt så snabbt så samma mängd lukt kommer ju ut på halva tiden.

Nu håller jag på och sanerar huset med fruktläder och äpplen med kanel. Betydligt trevligare doft =)

Om det kan intressera någon så vill inte den sötsura såsen hårdna. Antingen är den inte klar, eller så är det väldigt mycket socker i den. Jag gissar på det sistnämnda.
 
Bra inlägg ang mattorken. Jag har själv upplevt att en bra och effektiv tork eliminerar behovet av många ollor. Ugn med många ollor=tar stor plats ALLTID (störande mycket när den inte används).
 
Intressanta grejer du torkar, skogsbaronen. Har du testat att använda nåt också? Blev det bra? Speciellt musslor låter spännande.

Linssoppan, lövbiff med sötsur sås och fiskpastan har jag tillagat tidigare av färska råvaror. Köttfärsgrytan med paprika och bönor är helt oprövad, men den kan omöjligt vara dålig.

Ingen av rätterna har jag testat att torka tidigare.
Tanken var att göra fyra testmiddagar. Fiskpastan är schemalagd imorgon, så du får hålla dig till tåls =)


Fiskpastan är för övrigt en vansinnigt god rätt, som också är snabb och enkel att göra. Förhoppningsvis blir den lika god torkad.

Här är originalreceptet.
*Fisk
(Bäst är rökt lax, men det blir även väldigt gott med 2 burkar äkta sardiner i olja. Tonfisk funkar, men är inte lika bra som lax eller sardiner)
*En burk musslor.
*Ett paket krossade tomater
*Färsk eller torkad basilika
*1 dl olivolja
*2-4 vitlöksklyftor.
*Salt
*Peppar
*Chiliflarn
*500 g pennepasta

Fritera chiliflarn och hela vitlöksklyftor i olivoljan en stund.
Sila bort vitlöken och chilin.
Låt oljan svalna och tillsätt sedan ett paket krossade tomater, samt resten av kryddorna.
Tillsätt fisken och musslorna och låt koka 10-15 minuter medans pastan kokar.
Häll över såsen i pastan och blanda väl.

Servera med litet smulad parmesan.

Nu slipper ni fundera över vad ni ska äta till middag ikväll =)
 
Lövbiff med sötsur sås smakade som förväntat.

Skulle givetvis ha blött upp allt utom såsen först för att påskynda återfuktningen, men det gick bra ändå.
Lövbiffen blev ett bra inslag då den bjöd på litet tuggmotstånd.

Nästa gång torkar jag slät sås. Denna innehöll litet grönsaker, vilket påverkade torktiden negativt. Tilläggas ska att den till slut blev stenhård, men det krävde några timmar till.

Värd att torka? - Ja.
 

Bilagor

  • IMG_20170111_160914.jpg
    IMG_20170111_160914.jpg
    76 KB · Visningar: 447
  • IMG_20170111_171052.jpg
    IMG_20170111_171052.jpg
    73 KB · Visningar: 445

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips