Torka mat

Torka utomhus?

Visst måste man kunna ställa torkapparaten på balkongen en varm dag som denna? Just nu drygt 25 grader varmt ute, har bara liten erfarenhet av att torka än så länge... finns ju ingen fukt i luften o tala om
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Det är väl just när det är varmt som det ofta är fuktigt i luften? Ta fram en kall öl/läskburk ur kylen och det dröjer inte många sekunder innan den är våt på utsidan av kondenserad fukt.
 
Det är mycket mer vatten i luften när det är varmt ute. Men å andra sidan är den relativa luftfuktigheten som lägst nu också.

fukt.gif

(från http://www.lfs-web.se/fukt.htm)

Det är alltså mycket vatten i luften just nu, men i förhållande till hur mycket luften kan innehålla som max är det inte så mycket.

Så man kan väl säga att ni båda har rätt :)

Det funkar ju fint att torka kläder utomhus, så det går säkert bra att torka mat också :)
 
Senast ändrad:
Ah, ja jag tänkte ju på inomhus... inomhus på vintern så är ju luften uppvärmd och har därmed fått en betydligt lägre relativ fuktighet än den hade utomhus (när den var kring nollan). Det är ju därför man inte får fuktdrypande ölburkar inomhus på vintern, men får det på sommaren. (Jag hade en burk Ben & Jerry's stod på bordet igår, efter 10 minuter var det en PÖL av kondensvatten på bordet, det rann alltså utanför burkens omkrets.)
 
(...) Det funkar ju fint att torka kläder utomhus, så det går säkert bra att torka mat också :)
Ja. Det är skillnaden i RF, som avgör åt vilket håll fukttransporten kommer att ske. Förpackar man sin torkade mat ångtätt i högsommarvärme, är den alltså "torrare", när man öppnar påsen på fjället i 5 plusgrader ;).

Och tvärtom, naturligtvis. Dottern fick bråttom iväg en gång och rev med sig lite överbliven torkad mat, som jag lagrat i frysen. Men tydligen gick det lite hårdhänt till vid packningen - när det var matdags, var de ursprungligen så nogsamt förslutna portionspåsarna fyllda med en oaptitlig, vattning gegga. Skadorna på förpackningarna var så små, att de varken gick att upptäcka eller lät maten läcka ut, men tydligen tillräckligt stora för att stora mängder vattenånga skulle hinna diffundera in under den korta tid innehållet var kallare än den omgivande luften.
Sen dess förvarar jag ogärna mina torkningsöverskott i frysen ;).
 
Förpackar man sin torkade mat ångtätt i högsommarvärme, är den alltså "torrare", när man öppnar påsen på fjället i 5 plusgrader ;).

Hur menar du? Förpackar jag maten här nere i södra sverige där det är 25 grader stänger jag in 8g/m3 luft i påsen. I fjällen, där det är 5 grader, kan inte luften binda så mycket fukt, så fukten fälls i stället ut som vatten. Fukten som fälls ut sugs väl då upp av maten, som alltså blir blötare.

Eller tänker jag fel?

EDIT: Missade du ett "än" innan "när man öppnar"? Om du gjorde det så är jag helt med på vad du skriver :)
 
Hur menar du? Förpackar jag maten här nere i södra sverige där det är 25 grader stänger jag in 8g/m3 luft i påsen. I fjällen, där det är 5 grader, kan inte luften binda så mycket fukt, så fukten fälls i stället ut som vatten. Fukten som fälls ut sugs väl då upp av maten, som alltså blir blötare.

Eller tänker jag fel?

EDIT: Missade du ett "än" innan "när man öppnar"? Om du gjorde det så är jag helt med på vad du skriver :)
Klart jag missade "än-et" - tack för att du är vaken :)
 
Visst måste man kunna ställa torkapparaten på balkongen en varm dag som denna? Just nu drygt 25 grader varmt ute, har bara liten erfarenhet av att torka än så länge... finns ju ingen fukt i luften o tala om

Min tanke var att det kommer o bli så otroligt kokhett i köket, torkar lövbiff i ugnen också, så varmt att jag inte skulle stå ut, därför ställde jag ut torkapparaten på balkongen.
 
Har ett recept där det ska vara krossade tomater. Men i stället för att torka en burk krossade tomater läste jag här på utsidan att man kunde blanda torkad tomatpuré och torkade färska tomater i stället.

dwOjWFgl.jpg


wel2pMcl.jpg


Nästa gång ska jag försöka bre ut purén i ett sammanhängande lager i stället. Blir lättare att få loss från bakplåtspappret då. Och tomaterna tog väldigt många timmar att torka. Delade varje tomat i tolv delar. Mindre går nästan inte, för då blir det svårt att få dem att stå upp. Var ett par som var lite tjockare än alla andra, så de torkade inte helt. De åt jag upp i stället. Jättegott! Kanske skulle ha lite torkade tomatbitar med sig som snacks :)

Tomaterna är fortfarande inte så hårda så man kan bryta av dem. Vet inte riktigt hur jag ska göra, om jag ska torka dem mer eller inte. Hur mycket brukar ni torka tomater?
 
Duger en sån torkapparat de säljer på elgiganten/clasan m.m? Nån rund stor cylinder med "plastplåtar" och rätt stora hålrum mellan. Ibland kallas de för svamptork, men borde de inte funka för annat också?

Har kört i ugnen hittills, men känns jäkligt energislösande och knappast ekonomiskt hållbart i längden.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips