Torka mat

Lök torkar nog snabbare om man skivar den tunnt istället för hackar den (fast har man delat löken i tre delar redan är det väl svårt att skiva den kanske:).

Öht gäller ju att det man torkar skall ha så stor yta som möjligt. Supertunna skivor är oftast det mest effektiva (finhackat ger lite större yta men blir svårare att hantera).
 
En tredjedels lök gav ingen nämnvärd löklukt. jag tror att det skulle funka fint att torka ganska mkt mat där över natten. Själv glömde jag ju att hämta löken på morgonen, det var nog värre, men ingen har klagat.

Nää... Det har väl lite med volymen att göra förståss. Har torkat mat en gång när jag var ledare för en scoutgrupp som skulle upp och vandra. Mat för 14 pers 7 dagar i ett svep. Stora lass att torka i scoutlokal och min lägenhet. Det luktade korvfabrik hemma hos mig i en vecka.
 

The Lapp

Avstängd
om jag har en knytnävsstor bit nötkött och vill torka den i ugnen, hur gör jag då?

Doppa i rikligt saltat vatten, in i ugnen på 50 grader i 12 h. Duger det??
 

salgo60

Avstängd
Fryst/färsk köttfärs

Det står ibland att skall man torka så skall det vara färsk köttfärs inte fryst

Fråga: Vad är problemet med fryst köttfärs?
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Torka maträtter

Har ögnat igenom de flesta inläggen men inte läst att någon torkat hela maträtter. Är det ingen som gjort en köttfärssås och försökt torka den. Det vore ju optimalt.
 
Har ögnat igenom de flesta inläggen men inte läst att någon torkat hela maträtter. Är det ingen som gjort en köttfärssås och försökt torka den. Det vore ju optimalt.

Med spagettin också? Annars finns det massor att hitta här och på internet. Grundregeln är att göra så torr som möjligt (tex tomatpuré istället för krossade) samt försöka hålla sig borta från fett.

Chili-con-carne är enkelt också, samma som köttfärssåsen. Köttgryta gick bra också för oss förra året (med gräddsåspåse och potatismos).
 
Har ögnat igenom de flesta inläggen men inte läst att någon torkat hela maträtter. Är det ingen som gjort en köttfärssås och försökt torka den. Det vore ju optimalt.

Generellt fungerar det inte bra att torka hela rätter eftersom olika livsmedel tar olika lång tid att rekonstituera (blöta upp igen). En del saker kan alltså behöva ligga i blöt längre än andra.

Sen är det också så att rekonstitueringen och uppvärmningen innebär ju lite mer tillagning. En del saker kan kan alltså bli "överkokta" om man först lagar hela rätten och sen torkar den.

Tittar man på t.ex. färdigköpta frystorkade rätter eller rentav en sån sak som fryst pytt i panna så ser man att de har inte torkat (eller fryst) hela rätten utan ingredienserna är torkade (frysta) för sig och sen blandade.
 
Är det nån som prövat torkskåp sådana som finns i tvättstugor dom har väll termostat som går att ställa från 30 grader och upp.

Väcker liv i en gammal tråd igen...Jag nyttjar under säsong flitigt mina föräldrars torkskåp för torkning av grönsaker, svamp och frukt på nät ollor. Temperaturen är lagom för detta iaf. Vågar man pröva att torka även kött i torkskåpet? Har tidigare bara använt ugnen, men där ryms inte lika stora mängder...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips